Spoorlijn Haarlem - Uitgeest

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

De spoorlijn tussen Haarlem en Uitgeest is aangelegd als verbinding tussen de Oude Lijn en Staatslijn K. De spoorlijn heeft een lengte van 18.0 kilometer.

Geschiedenis

Vanwege de bouw van de Hembrug, die lange tijd zou duren, werd besloten om een spoorlijn tussen Uitgeest en Haarlem aan te leggen. Hiermee was het mogelijk om vanuit Den Helder naar Amsterdam te rijden.


Aanleg

Beveiliging


Opening & ingebruikname

Op 1 mei 1867 wordt de spoorlijn geopend.


Wijzigingen

  • In 193 wordt begonnen met het elektrificeren van de spoorlijn. Op 15 mei 1931 kunnen de treinen elektrisch rijden over de spoorlijn. Hiervoor worden composities Materieel'24 gebruikt.
  • In 1940 worden de eerste plannen gemaakt voor de bouw van de Velsertunnel, ter vervanging van de Velserspoorbrug. Als gevolg van het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog begint de bouw pas in 1952. In 1957 wordt de tunnel in dienst genomen. De spoorlijn wordt hiertoe in oostelijke richting opgeschoven. De aansluiting naar IJmuiden komt bij het nieuwe station Driehuis Zuid te liggen. Het traject tussen Velsen-IJmuiden Oost en Beverwijk over de spoorbrug komt te vervallen, evenals halte Velsen-Hoogovens. Er komen twee nieuwe stations, Santpoort Noord en Driehuis Zuid.


Stations

Aan de spoorlijn hebben in totaal 11 stations gelegen. In de loop der jaren zijn er van deze station, drie gesloten.


Haarlem

Het station ligt op kilometer punt 0,0.

Kleverlaan

De halte lag op kilometer punt 1,8.

Bloemendaal

Het station ligt op kilometer punt 2,6.

Santpoort-Zuid

Het station ligt op kilometer punt 4,4.

Kruidenbergerweg

De halte lag op kilometer punt 5,3.

Santpoort-Noord

Het station ligt op kilometer punt 5,9.

Driehuis-Westerveld

Het station ligt op kilometer punt 7,1.

Driehuis

Het station ligt op kilometer punt 7,1.

Velsen Zeeweg

Het station ligt op kilometer punt 7,8.

Velsen-IJmuiden Oost

Het station ligt op kilometer punt 8,8.

Velsen Hoogovens

Het station lag op kilometer punt 10,2.

Beverwijk

Het station ligt op kilometer punt 11,7.

Beijnes

Het station ligt op kilometer punt 12,6.

Heemskerk

Het station ligt op kilometer punt 14,4.

Uitgeest

Het station ligt op kilometer punt 18,0.


Aansluitingen

Dienstregeling

Op 15 mei 1938 wordt een klokvaste dienstregeling ingevoerd op het geëlektrificeerde Middennet. Tevens gaat de snelheid van de treinen omhoog naar 100 kilometer per uur. Dit betekent dat treinen minimaal een keer per twee uur rijden. Op drukkere verbindingen is een uursdienst of zelfs een halfuursdienst mogelijk. Om de vaste dienstregeling te behouden, krijgen internationale treinen geen voorrang meer boven binnenlandse treinen. Daarnaast rijden er minder stoptreinen, zodat er meer ruimte is op het spoor voor de sneltreinen. Het opheffen van het aantal stoptreinen gaat gepaard met de sluiting van stations langs de spoorlijn.

Per 29 september 1957 is de nieuwe spoorlijn door de Velsertunnel opgenomen in de dienstregeling.

Met ingang van de dienstregeling 1969/1970 rijdt ieder uur een aparte stoptrein tussen Haarlem en Uitgeest. Tot aan mei 1969 was deze stoptrein gekoppeld aan de stoptrein tussen Amsterdam en IJmuiden. Daarnaast gaat er een semi-sneltrein rijden tussen Amsterdam en Den Helder. Deze stopt echter niet tussen Haarlem en Uitgeest.


Ongevallen

Bronnen, Referenties en/of Voetnoten

  • De elektrificatie van het Middennet - P.W. van der Vlist - Maandblad: Op de Rails, 91e Jaargang - mei 2023 Blz: 248-255 Uitgave: NVBS ISSN: 0030-3321