Dienstregeling 2021

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Op 13 december 2020 begint het dienstregelingsjaar 2021 bij de Nederlandse spoorvervoerders. Het dienstregelingsjaar 2021 eindigt op 11 december 2021.

Wijzigingen bij Abellio

Wijzigingen bij Arriva

Ingaande deze dienstregeling verdwijnt bij Arriva de zitplaatsen eerste klas in Friesland en Groningen. Tegelijkertijd gaat een nieuwe concessie in voor een periode van 15 jaar in deze twee provincies. In de spits zullen vanuit Groningen sneltreinen gaan rijden naar Veendam en Winschoten. De sneltrein naar Winschoten zal alleen stoppen in Groningen Europapark en Scheemda.


Wijzigingen bij Connexxion

Wijzigingen bij NS

West-Nederland

Door de gewijzigde opzet van de opening van de spoorbrug over de Oude Maas bij Dordrecht is het mogelijk om vanaf 2022 elke tien minuten een sprinter tussen Rotterdam en Dordrecht te laten rijden. De brug zal nu een korte periode in een uur worden geopend voor het scheepvaartverkeer in plaats van een langere opening eens in de twee uur.


Midden-Nederland

In Baarn wordt de overstaptijd van de serie 5500 (Utrecht Centraal - Baarn) op de serie 15800 (Amsterdam Centraal - Amersfoort Vathorst) verbeterd. Hierdoor bedraagt de overstaptijd een paar minuten in plaats van een half uur.


Oost-Nederland

De serie 6600 (Arnhem Centraal - Dordrecht) gaat op zondag de hele dag rijden tussen Nijmegen en 's-Hertogenbosch. Hiermee ontstaat een halfuursdienst.


Noord-NederlandZuid-NederlandWijzigingen in materieelinzet

Wijzigingen in treinseries

Nieuwe treinseriesVervallen treinseriesWijzigingen bij NS International

IC direct


ICEThalysOverig

Ingaande deze dienstregeling zullen de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB een nachttrein, Nightjet, gaan rijden vanuit Amsterdam naar Wenen. Dit is een verlenging van de bestaande nachttrein tussen Düsseldorf en Wenen. In Düsseldorf zullen de rijtuigen gekoppeld worden aan de nachttrein die sinds januari 2020 rijdt tussen Brussel en Wenen. In Neurenberg wordt een treindeel van en naar Berlijn aan/afgekoppeld. In wordt het treindeel voor Innsbruck aan- en afgekoppeld. De trein zal in Nederland de stations van Amsterdam Centraal, Utrecht Centraal en Arnhem Centraal aan doen. De vertrektijd uit Amsterdam zal om 19.38 zijn. De aankomst in Wenen is om 8.47, in Innsbruck is de aankomst om 9.14. De aankomst in Amsterdam is om 9.58 gepland, waarbij er om 20.13 uit Wenen wordt vertrokken en om 20.44 uit Innsbruck. De treinnummers voor deze trein zijn 420 en 421. De treinen worden tussen Amsterdam en Keulen getrokken door locomotieven van de Baureihe 193. De NS heeft via ELL de locomotieven 193 759 en 193 766 geleased. Door de ÖBB worden de rijtuigen beschikbaar gesteld. De trein bestaat uit 10 rijtuigen met de rijtuignummers 250 - 254 (treindeel Amsterdam - ) en 280 - 284 (treindeel Amsterdam - ). De trein is als volgt samengesteld: Rijtuig 250 is van het type Bcmz, rijtuig 251 is van het type Bvcmbz, rijtuig 252 is van het type WLABmz en de rijtuigen 253 en 254 zijn van het type Bmz. Rijtuig 280 is van het type Bcmz, rijtuig 281 is van het type Bvcmbz, rijtuig 282 is van het type WLABmz en de rijtuigen 283 en 284 zijn van het type Bmz. Als gevolg van de uitbraak van Covid-19 wordt de start van de nachttrein uitgesteld tot 25 mei 2021.


IC Berlijn


IC Brussel


Eurostar

De Eurostar zal ingaande deze dienstregeling een volledige rechtstreekse dienstregeling krijgen tussen Amsterdam en London.


Wijzigingen internationaal

Wijzigingen bij Keolis (Syntus)

Wijzigingen bij R-Net

Wijzigingen bij de overige vervoerders

Wijzigingen in infrastructuur

Nieuwe stations