Deventer Colmschate

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Deventer Colmschate is een van de stations in Deventer. De verkorting is Dvc.

Stationsbord Deventer Colmschate.jpg


Geschiedenis

Met de aanleg van de spoorlijn tussen Deventer en Almelo wordt in Colmschate een stopplaats aangelegd.


Eerste station

Bouw begin in 1888


Tweede station

In april 2009 vestigt een fietsenzaak in het stationsgebouw. Deze blijft tot 1 april 2017 in het stationsgebouw zitten. De fietsenzaak moet het gebouw verlaten in verband met de aanstaande sloop van het stationsgebouw. Tot de sloop van het stationsgebouw wordt in 2014 besloten door de gemeenteraad van Deventer. Zij stellen dat uiterlijk in 2020 de overweg in de Oostriklaan vervangen moet zijn door een tunnel. Tegelijkertijd zal er een nieuw station worden gebouwd. In juli 2017 wordt begonnen met de voorbereidende werkzaamheden. De wachtruimte van spoor 2 is in het weekend van 23 en 24 september 2017 gesloopt. In het weekend van 28 en 29 oktober 2017 wordt begonnen met de sloop van het stationsgebouw. Ook wordt begonnen met het plaatsen van de damwanden voor de tunnelbak. In het weekend van 4 en 5 november 2017 is het stationsgebouw grotendeels gesloopt, op de voormalige na. Dit wordt in de loop van 2018 gesloopt.


Derde station

In 2018 wordt begonnen met de bouw van een nieuw station. De huidige perrons worden vernieuwd en het zuidelijke perron zal over een groot deel worden voorzien van een overkapping. De perrons zijn te bereiken via de verkeerstunnel onder het spoor. Er zullen twee liften komen om naar de perrons te gaan voor mindervaliden. Ten zuiden van de spoorlijn wordt de tunnelbak gebouwd. Het dak van deze tunnelbak zal het spoor gaan dragen. In het weekend van 11 tot en met 13 mei 2018 is de tunnelbak ingeschoven onder het spoor door. Nadat de tunnelbak is geplaatst onder het spoor, worden de perrons vernieuwd. Een deel van het perron is gebouwd op het dak van de tunnelbak.Dit is een afstand van ongeveer 30 meter. In de zomer van 2018 worden de liftconstructies geplaatst voor de beide perrons. In het weekend van 1 en 2 december 2018 zal de stalen overkapping van het perron van spoor 2 worden geplaatst. Aan de straatzijde is hier de naam van het station op aangebracht. In februari 2019 zijn de werkzaamheden aan het station gereed.


Spoorlijnen

Het station ligt aan Spoorlijn Deventer - Almelo.


Dienstregeling

In 1888 rijden er vier stoptreinen per dag.


In 1951 rijdt een keer per uur een stoptrein van Enschede naar Deventer. Deze worden gereden treinstellen Materieel'46.

In 199 wordt de stoptrein tussen Enschede/Almelo en Deventer weer ingevoerd. In de dienstregeling 2006 wordt de stoptrein doorgetrokken naar Apeldoorn en gaat in de spitsen twee keer per uur rijden. In de dienstregeling 2009 gaan de stoptreinen de hele dag twee keer per uur rijden en wordt de eindbestemming Enschede, ook in het weekend. Vanaf de dienstregeling 2017 rijdt de serie 7000 alleen nog in de spits naar Enschede. Buiten de spits rijdt de trein niet verder dan Almelo. In het weekend rijdt de trein slechts een keer per uur in plaats van ieder half uur.


Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen de volgende treinseries te Deventer Colmschate:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
7000 Apeldoorn Enschede SNG

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) passeren de volgende treinseries te Deventer Colmschate:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
140 Berlijn Amsterdam Centraal Locomotief Baureihe 193 + DB IC rijtuigen
240 Berlijn Amsterdam Centraal Locomotief Baureihe 193 + DB IC rijtuigen
1600 Schiphol Enschede ICMm/DDZ
1700 Den Haag Centraal Enschede ICMm/DDZ