Borne

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Borne is het station van Borne. De verkorting van het station is Bn.

Geschiedenis

Met de aanleg van de spoorlijn Almelo - Salzbergen in 1862 liep het gemeentebestuur van Borne niet warm voor de spoorlijn en een station. De medewerking aan de spoorlijn wordt zelfs geweigerd. Maar in het gemeentebestuur zijn er toch een aantal mensen te vinden die wel wat zien in de spoorlijn. Uiteindelijk gaat de gemeenteraad akkoord met de aanleg van de spoorlijn en station, op voorwaarde dat het station op een afstand van maximaal 1.000 ellen (6,8 kilometer) van het gemeentehuis werd aangelegd. In oktober 1865 wordt de spoorlijn geopend.


Eerste station

In 1865 wordt begonnen met de bouw van het eerste station van Borne. Het station is gebouwd in een neoclassistische stijl naar Duits ontwerp. De ramen in het stationsgebouw zij voorzien van grote bogen. Boven het station wordt de woning van de stationschef gebouwd. Het station krijgt een perron aan de zijde van het stationsgebouw. Bij de verdubbeling van de spoorlijn in wordt aan de andere zijde een perron aangelegd. Op 18 oktober 1865 wordt het statioonsgebouw geopend. In de loop der jaren ondergaat het station enkele verbouwingen. Aan een zijde wordt een goederenloods gebouwd. Voor Van Gend & Loos wordt een apart kantoor aangehouden voor de pakkettendienst. In 1904 worden de bruine bakstenen wit gepleisterd. In de loop der jaren verkleurd het pleisterwerk naar grijs. In het voorjaar van 1975 wordt het stationsgebouw afgebroken en vervangen door een nieuw stationsgebouw.


Tweede station

In 1975 wordt het tweede station geopend. Het station is ontworpen door architect C. Douma. Het station bestaat uit een rechthoekig gebouw met een wachtruimte, een loket en daar achter ruimte voor de lokettisten. De perrons aan weerszijden van het spoor worden vervangen door een eilandperron. In 1999 wordt het station gesloten. Tussen 2003 en 2013 zit er een pizzeria in net stationsgebouw. In 2014 opent een broodjeszaak in het gebouw, dat in 2015 al weer de deuren sluit.


Laad- en losplaats

Voor het goederenverkeer wordt in 1 een laad- en losplaats aangelegd met goederenloods. Deze goederenloods is naast het stationsgebouw gebouwd. Daarnaast waren er diverse spooraansluitingen naar fabrieken. Aan de noordzijde wordt in 1926 een aansluiting aangelegd naar de Bornse afdeling van de Boerenbond.


Spoorlijnen

Het station ligt aan de Spoorlijn Almelo - Salzbergen.


Dienstregeling

Na de opening wordt het station bediend door treinen per dag.


Vanaf 20 gaat ook de serie 7000 de gehele dag doorrijden vanuit Almelo naar Enschede.


Vanaf 19 juni 2020 rijdt er een extra trein in de avond tussen Zwolle en Enschede op vrijdag en zaterdag. Trein 7992 vertrekt om 0.03 uit Enschede naar Zwolle. Vanuit Zwolle vertrekt om 1.05 trein 7987 naar Enschede. De treinen stoppen op alle tussengelegen stations.


Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen de volgende treinseries te Borne:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
7000 Apeldoorn Almelo/(Enschede) SNG
7900 Enschede Zwolle FLIRT (Keolis)

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) passeren de volgende treinseries te Borne:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
140 Berlijn Amsterdam Centraal Locomotief Baureihe 193 + DB IC rijtuigen
240 Berlijn Amsterdam Centraal Locomotief Baureihe 193 + DB IC rijtuigen
1600 Schiphol Enschede ICMm/VIRM
1700 Den Haag Centraal Enschede ICMm/VIRM
17900 Enschede Zwolle FLIRT (Keolis)