Oss

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Oss een de stations van de Brabantse gemeente Oss. De verkorting van het station is O.

Geschiedenis

In 1954 is het perron langs spoor 1 verhoogd. De treinen in beide richtingen zullen langs dit perron stoppen en spoor 2 wordt buiten dienst gesteld. Door het buitendienst stellen van dit spoor zal het perron langs dit perron niet verhoogd worden.Tijdens het moderniseren van de spoorlijn tussen 's-Hertogenbosch en Nijmegen in 1981 wordt het emplacement gesaneerd. Er blijven nog twee sporen over naast de reizigerssporen. Tegelijkertijd wordt het oude station vervangen door een nieuw station. In 2016 wordt aan de Nijmeegse zijde van het emplacement een kopspoor aangelegd voor het stallen van een locomotief die een trein voor de OOC heeft aangebracht.


Eerste station

Op 4 juni 1881 geopend.


Tweede station

Op 1982 geopend.


Laad- en losplaats

Stamlijn

Aan de westzijde van het station wordt in 18 een stamlijn langs de Stationsweg aangelegd. Deze eindigt in de Fabrieksstraat bij de firma Jurgens. Nabij de kruising Walplein, Walstraat en Molenstraat is een aansluiting naar de firma van der Bergh. Tussen 1882 en 1903 ligt hier een draaischijf om wagens naar de aansluiting te brengen. In 1903 eindigt het vervoer naar van der Bergh en wordt de draaischijf buiten dienst gesteld. Het spoor wordt recht getrokken. In 1919 wordt de stamlijn meer naar het westen aangelegd en wordt de oude stamlijn door de stad verlaten. De nieuwe stamlijn loopt langs de Lievekamplaan naar de firma Jurgens. In de Brouwersstraat wordt een weegbrug geplaatst. In 1976 wordt de stamlijn gesloten.


Stamlijn Elzenburg

Grafisch overzicht van het emplacement Oss Elzenburg

In 197 wordt begonnen met de aanleg van een stamlijn naar het bedrijventerrein Elzenburg, aan de noordzijde van de stad. Dit bedrijventerrein werd in de jaren '60 ontwikkeld. De opening van de stamlijn vond plaats op mei 1979. De stamlijn takt ongeveer een kilometer ten oosten van het station af naar het noorden langs de Megensebaan, waar een omloopspoor is. Ter hoogte van de Waalkade steekt het spoor terug tot aan het terrein van Harry Vos. De verkorting van dit emplacement in Oelz. In 1985 wordt de stamlijn naar het noorden toe verlengd, tot aan de silo's van Cehave. In de jaren '90 neemt het vervoer af en leidt de stamlijn een zieltogend bestaan. In 1999 rijdt de laatste trein met graan. Op 27 december 2005 wordt de stamlijn weer aangedaan. Ditmaal door een containertrein van ACTS naar het Oostenrijkse Linz. De trein maakte in Oss een ongeplande tussenstop om een vijftal containers goed op de containerdraagwagens te plaatsen. Dit gebeurde op de stamlijn met een reachstacker van Vos Logistics. Met de komst van de OOC (Osse Overslag Centrale) in Oss wordt de stamlijn opgeknapt, verlengd en voorzien van twee kopsporen. In september 2009 zijn de werkzaamheden na het opknappen van de stamlijn gereed. Op 23 oktober 2009 vindt de opening plaats. In 2016 zijn maatregelen genomen tegen geluid en om er voor te zorgen dat er per dag 4 treinen kunnen rijden. De aansluiting naar de hoofdlijn wordt ruimer aangelegd, zodat het gepiep van de wielen met de spoorstaven verminderd. Daarnaast worden de drie drukste overwegen beter beveiligd. Vanaf november 2019 worden maatregelen genomen bij de overweg bij Agrifirm aan de Waalkade. Hier zijn in 2019 een tweetal aanrijdingen geweest tussen een trein en een vrachtwagen. Op de poort komt een zwaailicht, die door de machinist geactiveerd kan worden, zodat de chauffeurs die van het terrein rijden gewaarschuwd worden dat er een trein in aantocht is. Daarnaast komen er andreaskruisen met verlichte borden. Voor een beter zicht worden de bomen nabij de overweg gekapt op het terrein van Agrifirm. In september 2023 maakt de gemeente Oss bekend dat het geld wil reserveren om de capaciteit in de haven te vergroten. Het aantal opstelsporen zal van 2 naar worden uitgebreid, zodat het mogelijk is om meer treinen per dag te kunnen behandelen. [1]

  • CeHaVe

De Osse vestiging van CeHaVe diende als reserve voor de vestigingen van CeHaVe in Veghel en 's-Hertogenbosch. Wanneer hier geen capaciteit is, wordt er uitgeweken naar Oss. In 1999 rijdt de laatste trein vanuit Frankrijk naar CeHaVe. Vanaf dat moment rijden de treinen enkel naar Veghel, omdat het binnenlandse graanvervoer vanuit EBS in de Europoort en Igma in Amsterdam Westhaven weg valt. Op 4 juni 2008 rijdt de RRF 17 een rit van naar Oss met vier rijtuigen van Herik Rail en vier graanwagons. Deze rit wordt gereden om te zien of het mogelijk is om graantreinen naar Cehave te laten rijden. Op 25 juni 2008 bracht Rail4Chem een graantrein vanuit Emmerich naar Oss. De treinen rijden vanaf dat moment wekelijks. De treinen worden vanaf het station naar CeHaVe gereden door RRF, welke locomotief 105 in Oss stationeerde. Sporadisch vindt er aanvoer plaats vanuit Frankrijk. In september en oktober 2008 worden enkele treinen met mais naar CHV gereden door RRF. In 2010 rijdt de laatste trein. De losput en de bijbehorende silo zijn in 201 gesloopt.

  • Harry Vos

In 1977/1978 geeft transporteur Harry Vos aan interesse te hebben om per spoor goederen aan- en af te voeren. Op 30 april 2020 wordt ter hoogte van deze aansluiting schuifwandwagens neergezet ter lossing van rollen papier. De trein is aangebracht door de 692 van RFO. Het papier is afkomstig uit het Italiaanse Porcari en wordt door DB Cargo vanuit Venlo aangebracht. Het is de bedoeling dat de trein eens in de twee weken rijdt. Begin 2021 gaat de trein 1 keer in de week rijden. De beladen trein komt op dinsdag aan in Oss en wordt op woensdag gelost. Op donderdag gaan de geloste schuifwandwagens naar Italië.

  • Osse Overslag Centrale (OOC)

In 2007 wordt de OOC eigenaar van een terrein dat gelegen is tussen de CeHaVe en de Burgemeester van Veldhuizenhaven. Er worden twee sporen aangelegd, welke in het verlengde liggen van het spoor van de CeHaVe. In februari 2009 zijn de sporen gereed. Er kunnen op ieder spoor 6 à 8 vierassige wagens geplaatst worden. In 2013 wordt een losinstallatie voor stookolie geïnstalleerd. Op het terrein vindt overslag plaats van diverse producten, zoals bietenpulp, stookolie, graan, biobrandstoffen, houtsnippers. Door RRF wordt een locomotief in Oss gestationeerd voor het plaatsen van de trein. Dit was eerst de 105, later gevolgd door de 106 en 103. Ook locomotief 3 is actief geweest in Oss. In 2011 wordt de 603 van Shunter in Oss gestationeerd. Deze locomotief wordt in februari 2016 vervangen door de 691. De locomotief rijdt op licentie van HSL Logistik. Na het faillissement van HSL Logistik wordt er gereden op de licentie van . De 691 bleef tot januari 2018 actief in Oss, alvorens werd vervangen door de 602 van RailPro. De 602 wordt in de daarop volgende jaren vervangen door de 601 en 607. De 607 wordt in februari 2020 vervangen door de 692 van RFO. Op 21 mei 2022 rijdt de 303004 van Strukton uit Amsterdam naar Oss, waar locomotief 692 wordt afgelost voor het rangeerwerk. Daarnaast is de locomotief te zien tussen Elzenburg en het station, waarbij de wagons worden gehaald en gebracht. De locomotief wordt door LTE gehuurd van Strukton.

Op 6 oktober 2009 wordt door de RRF 105 de eerste trein gebracht. Het is een trein met suikerbietenpulp uit het Duitse Ochsenfurt voor de veevoerbedrijven in de regio. De trein werd aangebracht door DB Schenker. In 2010 wordt door ACTS houtsnippers naar Stendal afgevoerd. De eerste trein wordt gereden met wagons van de types Frrs en Fac in juni 2010. De tweede trein rijdt met containers van Innofreight, die van bovenaf zijn te openen. Deze containers zijn geplaatst op containerdraagwagens. In 2010 en 2011 wordt door Rurtalbahn graan aangevoerd. Tot 2014 rijden de vervoerders Captrain, LTE en RRF graantreinen naar Oss. DB Schenker en opvolger DB Cargo rijdt tot en met 2018 bij vlagen treinen met suikerbietenpulp vanuit Duitsland en Oostenrijk naar Oss. Vanaf 2013 zijn diverse vervoerders actief in het vervoer van stookolie naar Oss. Het gaat vaak om kortlopende contracten met herkomst uit diverse landen in Europa. Per binnenvaart gaat de olie naar Rotterdam of Antwerpen. In mei 2015 wordt een proef gehouden met het vervoer van containers naar het Poolse Rzepin. Op 28 mei 2015 vertrok de eerste trein. Voor het plaatsen van de trein werd de 603 van Shunter gebruikt. Voor het verdere vervoer van trein wordt een locomotief van Locon gebruikt. Vanaf 1 juli 2015 tot en met 6 augustus 2015 rijdt de trein twee keer in de week. Dit vervoer in augustus 2015 verhuisd naar Tilburg vanwege overlast van geluid. Eind maart 2017 verhuist een deel van het vervoer van Vopak in Vlaardingen naar OOC. LTE rijdt één à twee keer per maand een trein met zonnebloemolie uit Hongarije naar Oss. Per schip gaat de olie naar Rotterdam. In april 2017 rijdt HSL Logistik zijn laatste trein met stookolie naar Oss. In oktober 2017 rijden Independent Rail Partner en Captrain stookolie, nadat het vervoer een half jaar stil had gelegen. Vanaf mei 2018 rijdt LTE één tot twee keer in de maand een trein met soja naar Tsjechië. Vanuit Tsjechië wordt soms mais aangevoerd. In december 2018 en januari 2019 rijdt Lineas vier treinen met wagens van het type Tads met kunstmest naar het Duitse Regensburg. In februari 2019 neemt RRF de maandelijkse aanvoer van een ketelwagen Fungicide over van Captrain. De ketelwagen is afkomstig uit het Franse . Na lossing wordt de ketelwagen naar overgebracht en hier gecombineerd met de lege autotrein uit Sloe naar Keulen. Vanaf juni 2019 verzorgt HSL Netherlands de aanvoer van mais. De trein rijdt een aantal keren per maand. In de periode mei tot en met juli 2019 wordt door RFO drie treinen met graan uit Kazachstan aangevoerd. Dit vervoer reed naar Oss in plaats van Moerdijk als gevolg van te weinig mogelijkheden om te lossen. Vanaf augustus 2019 rijdt RFO van uit het Tsjechische Chvaletice een aantal keren per week gips in open wagens van het type Eanos. Het gips wordt elders verwerkt tot gipsblokken voor de bouw. Eind juli 2020 komt er een eind aan het vervoer van gips naar Oss. In november 2020 rijdt er nog 1 trein met gips. Ingaande 19 oktober 2020 rijdt RTB Cargo wekelijks met bietenpulp uit het Oostenrijkse Tulln an der Donau naar Oss. De pulp wordt aangevoerd in wagons van het type Talns. De aanvoer vindt plaats op dinsdag. Na lossing keren de lege wagons op woensdag terug naar Oostenrijk. Op 29 december 2020 brengt Freightliner een trein met mais uit Polen naar Oss. Na lossing keert de trein op 31 december 2020 terug naar Polen. Dit vervoer wordt samen met RRF gereden. In april 2022 neemt LTE het vervoer van graan uit Polen over van HSL Netherlands. Deze treinen rijden met wagons van het type Eanos met afdekzeilen. De treinen rijden ongeveer twee keer in de maand. In juni en juli 2022 rijdt RFO wekelijks een trein met zonnebloemolie uit Oekraïne naar Oss. In augustus 2022 gaat het vervoer over Oekraïens zonnebloemolie over naar LTE. Zij rijden deze treinen wekelijks. Per januari 2023 arriveert er graan in groene containers van Epaht in Oss. Dit graan is afkomstig uit Oekraïne en reed voorheen naar Tilburg. In september 2023 verhuist het vervoer naar de Maasvlakte. Sinds wordt door graan aangevoerd in open bakwagens. Deze zijn afgedekt door dekzeilen.


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de Spoorlijn Tilburg - Nijmegen ter hoogte van kilometerpunt 41,2.


Dienstregeling

Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen de volgende treinseries te Oss:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
3600 Zwolle Roosendaal ICM/VIRM
4400 Oss Deurne FLIRT
6600 Arnhem Centraal Dordrecht FLIRT

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen alle treinseries te Oss.


Bronnen, Referenties en/of Voetnoten