Maasvlakte
Vanwege de groei van de Rotterdamse haven in de jaren '60 van de twintigste eeuw, besloot de Nederlandse regering tot aanleg van de Maasvlakte. Deze haven moest toegankelijke zijn voor schepen met grote diepgang. Het hoofdemplacement heeft als verkorting Mvt.
Inhoud
Geschiedenis
De oude havens liepen vol en zijn niet goed bereikbaar voor zulke schepen. Dit zijn met name schepen die grondstoffen vervoeren, zoals erts, kolen, gas en olie. Gekoppeld aan de overslag van erts, werd er gedacht aan de vestiging van een hoogovenbedrijf. In IJmuiden zou er een capaciteitstekort optreden en het was niet mogelijk om daar uit te breiden. Van deze plannen kwam echter niets terecht, mede door de uitbraak van de oliecrisis in 1973. De Maasvlakte is alleen aan de zuidzijde aangesloten op het spoor en de weg. Aan deze zijde is ook de overslag van erts en kolen voorzien, omdat er aan de landzijde een betere logistiek mogelijk is qua afvoer via de weg en het spoor. Aan de noordzijde wordt een olieterminal aangelegd, de MOT (Maasvlakte Olie Terminal). Deze wordt echter niet aangesloten op het spoor, omdat de opslag vooral een strategisch doel dient. In 1973 leggen de eerste schepen aan op de Maasvlakte. De eerste bedrijven die de schepen ontvangen zijn de MOT en de EMO (Europees Massagoed Overslagbedrijf). Aan het begin van 1975 wordt besloten om de EMO aan te sluiten op het spoorwegnet. In 1976 wordt de Havenspoorlijn doorgetrokken naar de Maasvlakte. De spoorlijn is enkelsporig aangelegd naar de Botlek via Europoort, zonder seinen en bediende wissels. Een jaar later rijden de eerste treinen. In 1983 vestigt zicht de eerste containerterminal zich op de Maasvlakte, de Delta Terminal van ECT (Europe Container Terminals). In 1984 begint hier het containervervoer per trein. Met de aanleg van de Betuweroute wordt in etappes de spoorlijn tussen Botlek en de Maasvlakte verdubbeld. In 1999 is de verdubbeling gereed. In 2001 worden proeven gehouden met elektrische treinen op het traject naar de Maasvlakte. Pas vanaf december 2009 komen er dagelijks elektrische locomotieven op de Maasvlakte. Op 27 oktober 2012 is de nieuwe spoorlijn op de Tweede Maasvlakte in gebruik genomen, de Buitencontour. Deze spoorlijn heeft een lengte van 12 kilometer en is beveiligd met seinen. Dit spoor vervangt de oude route langs Lyondell naar de Euromax Terminal. De oude route maakt plaats voor het vergroten van de Yangtzehaven. De spoorlijn begint bij Maasvlakte West. Ter hoogte van de Rail Terminal West gaat de spoorlijn in zuidwestelijke richting. Na twee bogen naar rechts loopt de spoorlijn in noordelijke richting, parallel aan de Noordzeedijk. Met een boog richting het oosten eindigt de spoorlijn bij de Euromax terminal.
Om tot een efficiëntere bediening van de terminals te komen, wordt een weg aangelegd tussen de terminals. Hiermee is het mogelijk om per vrachtwagen alle containers van de diverse terminals naar 1 terminal te brengen, waar de gehele trein beladen of gelost kan worden. Dit moet het aantal treinbewegingen en zo vertragingen beperken.
In de week van 9 december 2019 komen er ook problemen met de blusvoorziening aan het licht. Er wordt voor een periode van 48 uur beperkingen opgelegd in de treindienst. Deze beperkingen zijn gelijk aan die van de Waalhaven. Met het aanleggen van tijdelijke voorzieningen konden de problemen verholpen worden. Ingaande 15 december 2019 huurt Lineas 7 sporen op het emplacement voor het samenstellen van wagenladingtreinen naar de Europoort. Deze treinen worden door Lineas op de Maasvlakte samengesteld.
In 202 zal begonnen worden met het vervangen van het treindetectiesysteem JADE. Dit is eind 2024 aan vervanging toe. Het systeem zal worden vervangen door assentellers van het type Gast-NL van Thales voor de 900 secties die er zijn. Door Sweco zullen voorbereidende werkzaamheden worden uitgevoerd. Op de stamlijn van de Buitencontour zullen zij ook de installatie van de assentellers verzorgen. De werkzaamheden zijn aan het eind van 2022 afgerond.
Bediening
De Maasvlakte verwerkt dagelijks bloktreinen met containers, erts en kolen. Hier zijn vele spoorvervoerders in actief. Alleen DB Cargo rijdt nog met gemengde goederentreinen naar de Maasvlakte vanaf de Kijfhoek. Deze trein rijdt elke werkdag in de middag. Deze bedient Lyondell. Deze trein wordt regelmatig gecombineerd met de aanvoertrein voor de Europoort. Op de emplacementen worden de sporen door treindienstleiders toegewezen aan treinen, deze 'slots' liggen voor een heel jaar vast. Daarnaast is het mogelijk om sporen te huren, waar vervoerders voor langere tijd locomotieven of wagons kunnen stallen.
De eerste treinen die de Maasvlakte aan doen, zijn de kolen- en ertstreinen voor de EMO.
In het voorjaar 2001 worden wagons van het type Snps met buizen gelost op het kopspoor naast de toegangsweg naar het dienstgebouw. De wagons zijn afkomstig uit het Duitse Siegen en bevatten elk 135 buizen. Langs de weg worden de buizen op een vrachtwagen geladen. De buizen zijn voor een pijplijn van Lyondell tussen Maasvlakte en Botlek.
In december 2004 wordt de frequentie van de treinen tussen de Maasvlakte en Herne verlaagd van drie naar één trein in de week. In februari 2005 komt de trein in zijn geheel te vervallen.
In het najaar van 2005 rijdt Railion een containertrein naar het Slowaakse Sladkovicovo onder de nummers 40643/40951. Het vertrek is op dinsdag en aankomst op zaterdag. Op woensdag kan een extra trein naar Slowakije rijden. De trein is beladen met containers van Hyundai. Op 11 december 2005 neemt ERS Railways de dienst over tussen de Maasvlakte en het Belgische Athus. De trein rijdt vier keer in de week. Met een eigen locomotief wordt de trein van de Maasvlakte naar de Kijfhoek overgebracht. Hier wordt de trein overgenomen door een locomotief van de Reeks 25.5 voor de verdere rit naar . De trein rijdt op dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag naar België (trein 41604). De terugrit rijdt op maandag, dinsdag, donderdag en zaterdag (trein 41605). Vanaf 1 januari 2006 neemt ERS Railways de treinen naar Warschau over van Railion. Deze gaan nu rijden onder de nummers 42330/42331 en 42333. Trein 42330 heeft een aankomst op de Maasvlakte uit Polen op maandag, donderdag en zaterdag. Trein 42331 vertrekt op dinsdag en donderdag naar Polen. Trein 42333 rijdt alleen op zondag van de Maasvlakte naar Polen. Deze treinen rijden via Bad Bentheim in plaats van via Emmerich zoals bij Railion.
Op 29 juli 2006 rijdt ACTS voor het laatst de containertreinen tussen de Maasvlakte en het Oostenrijkse Linz. De treinen worden overgenomen door het Duitse Rurtalbahn (RTB), die de treinen op de toelating van HGK gaan rijden.
Vanaf 25 juni 2007 gaat Rurtalbahn (RTB) in opdracht van ERS Railways de containertreinen naar Neuss rijden voor een periode van 6 maanden. De trein rijdt van dinsdag tot en met zaterdag onder de treinnummers 41781/41782.
In 2010 gaat Rurtalbahn 3 keer in de week naar Stuttgart rijden. De Linz-shuttle van RTB Cargo wordt per verlaagd tot drie slagen in de week.
Op 11 december 2010 rijdt RTB Cargo de laatste containertrein van de Linz-shuttle naar het Oostenrijkse Enns.
In april 2018 neemt Rurtalbahn de treinen naar Neurenberg over van TX Logistics. Vanaf 1 januari 2019 neemt Lineas de bediening van Lyondell over tussen de Botlek en de Maasvlakte. De aan- en afvoer vindt plaats in de nachtelijke uren met de treinen 50314 en 50315. De containertreinen tussen de Maasvlakte en Stuttgart van de Rurtalbahn worden aan het begin van 2019 ingekort tot Duisburg. Per 1 juli 2019 neemt BoxXpress de treinen naar München over van TX Logistics. De trein rijdt drie keer in de week op maandag, woensdag en vrijdag. Daarnaast wordt op maandag, woensdag en vrijdag naar Kornwestheim gereden. Door BoxXpress worden locomotieven van de Baureihe 193 ingezet. Door Independent Rail Partner worden de treinen bij de terminal geplaatst. Deze treinen werden beladen bij het RSC in de Waalhaven en door LTE gereden. Als nieuwe dienst wordt door BoxXpress een dienst naar Neurenberg opgestart. Ook deze trein rijdt drie keer in de week. Door LTE wordt twee keer een containershuttle naar Stuttgart gereden. Ook deze trein rijdt per 1 juli 2019. Op 22 juli 2019 rijdt de laatste trein naar Duisburg die door RTB Cargo wordt gereden wegens gebrek aan aanbod van lading. Per 6 januari 2020 neemt BoxXpress de trein naar Stuttgart over van LTE. Vanaf 14 december 2019 rijdt Lineas dagelijks in de ochtend tussen de Maasvlakte en de Kijfhoek onder de nummers 50314 (vertrek Kijfhoek om 10.20) en 50315 (vertrek Maasvlakte om 12.00). Deze treinen geven een betere aansluitingen van en op de treinen tussen de Kijfhoek en Antwerpen.
Medio juni 2020 wordt een directe trein voor Lineas ingelegd tussen Antwerpen en de Maasvlakte op zaterdag. De aankomst van trein 47610 is om 11.19 op de Maasvlakte. Het vertrek van trein 47605 is om 12.33. Hiermee is een frequentie van zes treinen in de week ontstaan. Medio december 2022 is de frequentie van de treinen tussen Antwerpen en de Maasvlakte van Lineas verlaagd van 6 naar 3 treinen in de week. Trein 44629 rijdt op dinsdag en donderdag en is om 11.40 op de Maasvlakte. Op zaterdag rijdt trein 47610 met eveneens een aankomst om 11.40. Het vertrek van trein 44629 naar Antwerpen is vroeg in de ochtend rond half 3 op dinsdag en donderdag. Op zaterdag rijdt trein 44629 rond 12.45 weg van de Maasvlakte naar Antwerpen. Vanaf januari 2023 gaat SBB Cargo een bonte trein rijden vanaf de Maasvlakte met ketelwagens van LyondellBasell in de Botlek en LyondellBasell Covestro op de Maasvlakte. Deze treinen rijden naar Köln Eiffeltor. Deze trein rijdt twee keer in de week.
Rurtalbahn gaat vanaf 10 januari keer in de week naar Duisburg rijden.[1]
Emplacementen
Op de Maasvlakte zijn twee emplacementen. Het oudste emplacement is de Maasvlakte Oost. Deze werd in 1977 aangelegd als verlenging van de Havenspoorlijn en bood een aansluiting naar de EMO. Aan het eind van 2000 wordt ten westen van de N15 een nieuw emplacement geopend, Maasvlakte West.
Maasvlakte Oost
Maasvlakte Oost is het oudste emplacement op de Maasvlakte. De eerste sporen worden hier in 1977 aangelegd naar de EMO. In 1984 wordt de aansluiting naar de Delta Terminal van de ECT geopend. Met de opening van het emplacement Maasvlakte West is het emplacement Maasvlakte Oost het domein van erts- en kolentreinen.
Spooraansluitingen
Het emplacement Maasvlakte Oost kent 5 aansluitingen.
- EMO
Bij het Europees Massagoed Overslagbedrijf (EMO) wordt bulkgoed (erts en kolen) overgeslagen van schepen op de trein. In 1976 wordt de eerste laadtoren in gebruik genomen voor de overslag van erts. De overslag voor kolen gebeurt met shovels. In 2006 en 2011 worden automatische laadtorens in gebruik genomen, welke in totaal 16 treinen per dag kunnen beladen met erts of kolen. Om treinen onder de laadbunkers te kunnen trekken, zijn er vier rangeerrobots in gebruik. Drie van deze robots zijn vastgekoppeld, zodat zij in dubbeltractie rijden.
Erts
Het Europees Massagoed Overslagbedrijf vestigt zich in 1973 op de nieuwe Maasvlakte. Aan het begin van 1975 wordt besloten om het bedrijf aan te sluiten op het spoorwegnet. Hiertoe moet de spoorlijn vanuit Europoort met een lengte van ongeveer 10 kilometer verlengd worden. In mei 1977 krijgt het bedrijf een spooraansluiting, welke op 16 mei 1977 wordt geopend. Om de treinen te kunnen beladen, wordt een laadbunker gebouwd met een capaciteit van 7 treinen per dag. De eerste treinen die rijden, zijn de ertstreinen naar Dillingen. De eerste treinen rijden op 19 december 1977. Deze rijden via de Kijfhoek naar Venlo, waar van locomotief wordt gewisseld. Het vervoer van erts wordt overgenomen van de haven van Emden, dat niet bereikbaar is voor de steeds groter wordende schepen. Er rijden 1 à 2 treinen per dag. In 1979 gaan drie treinparen per dag rijden. In 1991 rijden doordeweeks twee treinen van 4.800 ton en in het weekend 1 trein. Daarnaast rijden doordeweeks nog twee treinen per dag met een lager gewicht. In 1992 wordt het aantal treinen verlaagd van 4 naar 2 als gevolg van een krimpende economie. In 1995 wordt het aantal treinen verhoogd naar drie treinen per dag. In 2000 gaan er vier treinen per dag rijden. In 2001 wordt dit aantal verhoogd naar vijf treinen per dag. Van 2002 tot 2014 rijden deze treinen zes keer per dag. Vanaf 2014 rijden er weer vijf treinen per dag. Vanaf 2015 rijden er weer zes treinen per dag. In de loop van 2016 wordt dit aantal weer verlaagd naar 4 à 5 treinen per dag. Dit aantal wordt in 201 weer verhoogd tot 6 treinen per dag. In het weekend rijden er 4 treinen per dag, zodat er per week 38 treinen met erts van de EMO vertrekken naar Dillingen. Vanaf 201 daalt het aantal treinen per week naar Dillingen. In 2023 rijden nog maar 25 treinen met erts naar Dillingen. Ook het gewicht van de treinen nam steeds toe. In 1977 is het treingewicht 4.000 ton. In mei 1988 wordt het gewicht verhoogd tot 4.800 ton. Om dit te vervoeren worden de wagons van het type Fads vervangen door zesassige wagons van het type Faals met automatische koppeling. Een stam bestaat uit 40 wagons. Om gekoppeld te worden met wagons of locomotieven met normaal stoot- en trekwerk, rijden een weerszijden van de trein een koppelwagen mee. Dit is in eerste instantie een onderstel van een gesloopte schuifwandwagen type Hbis. Dit onderstel is verzwaard met spoorstaven voor het nodige gewicht. Vanaf 19 worden deze vervangen door wagons van het type Eanos. Vanaf 19 worden zij vervangen door verbouwde kolenwagens, waarvan de zijkleppen of bovenbouw is verwijderd. Dit is gedaan om te voorkomen dat de koppelwagen ook beladen zal worden met erts. In 1996 wordt het treingewicht verhoogd tot 5.180 ton voor de treinen 48113 en 48117. De treinen bestaan vanaf dat moment uit 38 wagons van het type Faals. Iedere wagon is vanaf dat moment gevuld met 100 ton erts. Vanaf 2010 bedraagt het treingewicht 5.100 ton, omdat het gebruik van koppelwagens kan komen te vervallen bij het gebruik van de locomotieven van de Baureihe 189 met automatische koppeling. De lading wordt verstuurd in gelede wagons van het type Falrrs met automatische koppeling. Een trein bestaat uit 19 van deze wagons. Vanaf december 1977 worden de treinen getrokken door 4 diesellocomotieven van de serie 2200. Zij rijden de treinen tot aan Kaldenkirchen, waar twee locomotieven van de Baureihe 140 de trein overneemt. De treinen bestaan 50 wagons van het type Fads met automatische koppelingen. In 1979 worden de stammen vervangen door wagons met versterkte schroefkoppelingen. Ingaande de zomerdienstregeling 1987 verhuist de wissel van locomotief naar Venlo in plaats van Kaldenkirchen, omdat hier meer sporen met omschakelbare bovenleiding beschikbaar zijn. Op proef werden twee locomotieven van de serie 2200 gebruikt als voorspanlocomotief voor de twee elektrische locomotieven van de Baureihe 140. Dit voldoet echter niet, zodat er gekozen worden om een locomotief als opdruklocomotief te gebruiken om de helling naar Kaldenkirchen te bedwingen. Vanwege de verhoging van het treingewicht in 1988 rijden de treinen vanaf de Kijfhoek met een elektrische locomotief van de serie 1300 of 1600 en twee diesellocomotieven van de serie 2200. De diesellocomotieven geven alleen tractie wanneer de machinist van de elektrische locomotief hier om vraagt door middel van een tractie-opdrachtsein in de achterste cabine. Met ingang van 31 mei 1992 maken de vierspannen van de serie 2200 in het ertsvervoer plaats voor de vierspannen van de serie 6400. In 1992 nemen de vierspannen van de serie 2200 het ertsvervoer weer over van de serie 6400, omdat deze niet voldoen. Op 14 juni 1992 wordt een proefrit gereden met een ertstrein van 5.400 ton. Hiervoor worden de locomotieven 6455 + 6440 + 6423 + 1623 gebruikt. Deze proefrit krijgt geen vervolg. Vanaf 24 september 1994 gaan de ertstreinen rijden met 4 diesellocomotieven van de serie 6400. Omdat een vierde locomotief weinig vermogen toevoegt, rijden vanaf januari 1998 drie locomotieven de treinen. Dit zijn de beladen treinen 48109 (vertrek om 10.40 van maandag tot en met vrijdag), 48117 (vertrek om 15.16 van maandag tot en met vrijdag), 48115 (zaterdag om 14.48 vertrekkend) en 48111 (zondag met een vertrek om 10.40). In 2010 worden de treinen getrokken door locomotieven van de Baureihe 189 in dubbeltractie. De locomotief die aan de wagons is vastgemaakt, moet voorzien zijn van automatische koppelingen vanwege de krachten die te groot zijn voor traditionele koppeling. Vanaf dat moment rijden de treinen over de Betuweroute en komt ook het wisselen van locomotief aan de grens te vervallen. Vanaf november 2016 rijdt DB Cargo elke maandag de ertstreinen naar het Oostenrijkse Linz via de EMO in plaats van de OVET in Sloe. Deze ertstreinen rijden met wagons van het type Eanos. De bestemming is de staalfabriek van Voestalpine Group. Vanaf 11 juni 2017 worden de wagons in Linz beladen met containers. De wagons worden na lossing van de erts gereinigd en bij de Voestalpine beladen met containers met rollen staal voor de APMT-2 terminal. Op 30 mei 2018 komt een einde aan dit opmerkelijke vervoer. Op 1 oktober 2018 wordt het vervoer naar Linz weer hervat. De trein rijdt geregeld leeg naar Linz, omdat er minder vervoer van erts is dan van containers. De trein rijdt twee keer in de week. In het voorjaar van 2019 rijden deze treinen weer vaker beladen met erts naar Oostenrijk. Vanaf april 2019 rijdt DB Cargo vijf keer in de week een trein met erts naar Linz in de gangbare wagens van het type Falns. Dit vervoer is afkomstig uit de binnenvaart. In het najaar van 2019 komt er een einde aan het vervoer van erts in de open wagens van het type Eanos. Het vervoer verhuist naar de haven van Hamburg. De frequentie tussen de Maasvlakte en Dillingen wordt in 202 verlaagd tot 4 treinen per dag.
Kolen
In het najaar van 1993 wordt begonnen met de aanleg van ongeveer 1.800 meter spoor voor de afvoer van kolen. Naast het spoor komen er ook een weegbrug en een laadperron. Dit perron heeft een capaciteit van 2.000 ton per dag. Het beladen van de treinen gaat in eerste instantie met bulldozers, maar vanaf 1997 wordt een laadbunker in gebruik genomen die wordt gevoed met transportbanden en treinen zo gedoseerd kan beladen. In 2011 komt er een tweede laadbunker bij. Hierdoor is het mogelijk om 16 treinen per dag te kunnen beladen. De treinen worden door een rangeerrobot onder de laadbunker gereden.
Vanaf 199 rijden de eerste treinen naar .
De treinen van Railion hebben een lengte van 44 wagons van het type Falns. Vanaf mei 2006 gaat Connex Cargo Nederland kolentreinen bij EMO beladen. Zij nemen de treinen naar Werdohl-Elverlingsen over van Railion. In 200 gaat dit vervoer over naar de OBA in Amsterdam Westhaven. CTL Logistics laat vanaf eind mei 2008 3 keer in de week een kolentrein rijden naar Bexbach. Een maand later is de frequentie al verhoogd tot 6 treinen per week. Dit is nodig vanwege het vervoer naar Linz, dat op 16 juni 2008 begint. De trein naar Linz rijdt op 29 augustus 2008 voor het laatst. Het kolenvervoer is aan de wereldwijde crisis onderhevig en door klimaatafspraken staan kolencentrales ter discussie. Tussen 2010 en 2012 werden wekelijks 55 treinen door de EMO behandeld voor DB Schenker. In 2013 daalde dit aantal tot 38 wekelijkse treinen. Vanaf 2013 gaat Captrain vijf keer in de week een kolentrein rijden naar de cokesfabriek van Arcelor/Mittal in Bottrop. Rheincargo gaat in opdracht van NIAG keer in de week kolentreinen rijden naar Moers. Hier neemt NIAG de treinen over voor verdere doorvoer. In 2015 is dit aantal teruggelopen naar 25 treinen per week. De treinen gaan naar energiecentrales en staalfabrieken in Anglberg, Dillingen, Fürstenhausen, Großkrotzenburg en Neunkirchen. De treinen bestaan doorgaans uit 44 wagons van het type Falns, getrokken door twee locomotieven Baureihe 189 in dubbeltractie. De vervoerders Rheincargo en Captrain rijden een paar kolentreinen per week. Rheincargo rijdt met diesellocomotieven van het type class 66 in 2016 twaalf treinen per week naar Moers, vanwaar zij verder gaan naar energiecentrales in het Ruhrgebied en het Saarland. Daarnaast rijdt Rheincargo enkele treinen per week naar Möllen. CapTrain rijdt met een locomotief van de Baureihe 186 op werkdagen een trein naar de cokesfabriek Kokerei Prosper in Bottrop. Vanaf november 2015 rijdt LTE vijf keer per week een kolentrein naar Oberhausen West in opdracht van NIAG. Hier neemt NIAG de treinen over naar Bexbach. In maart 2016 eindigt dit vervoer al weer. Per 1 januari 2017 gaat LTE kolentreinen rijden voor Rhenus Rail St. Ingbert naar de energiecentrale GKM in Mannheim. Dit vervoer is overgenomen van DB Cargo. Per 1 januari 2017 verliest Rheincargo het kolenvervoer naar Moers in opdracht van STEAG/NIAG. Dit gaat om twaalf treinparen (treinen 49502/49525 en 49508/49505 van maandag tot zaterdag en treinpaar 47724/47703 op zondag) per week. Het vervoer valt weg om dat kolencentrales sluiten en een deel per binnenvaart wordt vervoerd. Een deel van dit vervoer wordt overgenomen door B Logistics per 30 januari 2017. Zij rijden zes keer per week en alleen in de wintermaanden. Tussen EMO en het emplacement Maasvlakte rijdt een diesellocomotief van de Baureihe 285 van Rheincargo de trein. Deze locomotief wordt ingehuurd door Independent Rail Partner. Tussen Maasvlakte en Moers worden twee locomotieven van de Reeks 28 ingezet. Per 1 maart 2017 vervallen nog eens in totaal 10 treinparen naar de centrale van RWE in Möllen. Dit gaat met name ten koste van het vervoer bij de OBA in de Amsterdam Westhaven, maar ook een treinpaar komt bij de EMO vandaan. Op 5 maart 2017 rijdt LTE de kolentrein naar Mannheim voor het laatst van de EMO. Het vervoer wordt verplaatst naar de OBA in de Amsterdam Westhaven. Per 1 januari 2018 rijdt DB Cargo twee keer per dag een kolentrein naar het Duitse Dillingen. Dit vervoer is afkomstig van de OBA in Amsterdam. Vanaf augustus 2018 rijden diverse vervoerder extra treinen met kolen naar Duitsland als gevolg van de lage waterstanden in de rivieren. Door HSL Logistik wordt er dagelijks naar Dillingen gereden. Rail Force One is eveneens actief in het laagwater vervoer. Zij rijden naar Oberhausen met kolentreinen. Per 11 september 2018 rijdt Lineas kolentreinen naar Moers. De treinen worden gereden met twee locomotieven Reeks 28 of Baureihe 186 in dubbeltractie. Het rangeerwerk wordt verricht door Independent Rail Partner. In september 2018 gaat LTE drie keer in de week een kolentrein rijden vanaf de EMO naar Karlsruhe. Voor het vervoer van de kolen worden blauwe wagens van het type Falns gebruikt van VTG. Door Captrain wordt de trein geplaatst bij de EMO. In oktober 2018 komt er einde aan de kolentreinen naar Dillingen die door HSL worden gereden. In oktober 2018 wordt de frequentie van de kolentreinen naar Karlsruhe, welke door LTE worden gereden, verhoogd naar zes slagen in de week. Per 1 april 2019 eindigt dit kolenvervoer voor LTE. In februari 2020 gaat LTE een keer in de week (op zaterdag) een trein met kolen naar het Oostenrijkse Gratwein rijden. De eerste trein rijdt op 22 februari 2020. Deze kolen worden vervoerd in witte wagons van het type Eamnos van GATX. Het beladen van de trein gebeurd op vrijdag. De beladen trein 48779 vertrekt rond 7.30 van de terminal naar Venlo. In april 2020 verhuist dit vervoer naar de Rietlanden in het Westelijk havengebied van Amsterdam. In het najaar van 2020 vindt er afvoer van kolen plaats naar ThyssenKrupp in Duisburg. Het plaatsen van deze trein van 44 wagons van het type Falns geschiedt door een V100 van Captrain. Dit vervoer is afkomstig van de EECV op Europoort. Op 14 maart 2021 keert het vervoer van kolen naar ThyssenKrupp in Duisburg terug naar de Europoort. Op 21 april 2021 begint Rail Force One een proefvervoer met 14 treinen met kolen naar het Tsjechische Ostrava. Er worden wagons van het type Falns en Eanos ingezet. Het proefvervoer is succesvol en Rail Force One krijgt het contract om wekelijks 2 kolentreinen te rijden. In afwijking van wat gebruikelijk is, rijden deze kolentreinen via Bad Bentheim in plaats van via Emmerich of Venlo. Het halen en plaatsen van de wagons gebeurd door Captrain. Op 2 mei 2021 keert het vervoer van kolen naar ThyssenKrupp in Duisburg terug bij EMO. Vanaf 18 juni 2021 gaat een van de twee wekelijkse slagen door RFO naar het Tsjechische Ostrava rijden vanaf de OBA in Amsterdam. Eind juni 2021 rijdt RFO de laatste trein naar Ostrava. Per 11 juli 2021 gaat het vervoer van kolen naar ThyssenKrupp in Duisburg weer naar de Europoort. In augustus 2021 gaat RFO vier keer in de week de treinen met kolen naar Ostrava rijden vanaf de EMO. NIAG rijdt vanaf 9 oktober 2021 twee keer (vrijdag en zaterdag) in de week een kolentrein naar Heilbronn, waar energiecentrale EnBW Energie Baden-Württemberg is gevestigd. Het plaatsen en halen van de wagons gebeurd door Captrain. Door KRE gaat er vanaf november 2021 zes keer in de week een trein rijden naar de cokesfabriek van ArcelorMittal in Bottrop. RFO rijdt sinds februari 2022 drie keer in de week een kolentrein naar de cokesfabriek van ArcelorMittal in Bottrop. Het volgt in dit vervoer KRE op. Per 1 maart 2022 rijdt Captrain de kolentreinen naar Duisburg TKS weer vanaf de Maasvlakte. Voor het plaatsen en halen van de trein wordt een locomotief van het type G1206 gebruikt. Twee weken later keert de trein al weer terug naar EECV op de Europoort. In het voorjaar van 2022 verhoogd NIAG de frequentie van haar kolentreinen naar Heilbronn tot zes slagen in de week. Eind augustus 2022 worden de treinen van Captrain naar Arcelor/Mittal verlengt van 34 naar 44 wagons van het type Falns. Tegelijkertijd wordt vanwege het toegenomen treingewicht twee locomotieven van de Baureihe 186 ingezet. Vanaf 2 september 2022 rijdt RRF in opdracht van Heavy Haul Power International GmbH drie keer in de week in de nacht (maandag woensdag en vrijdag, trein 49789) een kolentrein naar de Uniper terminal in Gladbeck. Het plaatsen gebeurd met een V100, terwijl de trein wordt gereden door een locomotief class 66. De kolen worden vervoerd in Falns van Touax.[2] De lege trein 49788 rijdt in de avond op maandag, woensdag en vrijdag, met een aankomst om 20.50 op de Maasvlakte. Eind december 2022 rijden de kolentreinen van Captrain naar Bottrop voor het laatst. Per 9 januari 2023 gaat KRE in opdracht van NIAG zes kolentreinen per week rijden naar Moers. Door Captrain wordt de trein bij de EMO gebracht en gehaald. RFO rijdt vanaf maart 2023 twee à drie keer in de week een kolentrein naar Ostrava in Tsjechië. Eind april 2023 rijdt RFO de voorlopig laatste kolentrein naar Ostrava. Per 1 mei 2023 rijden de kolentreinen naar de fabriek van Arcelor/Mittal in Bottrop weer. De tractie wordt wederom geleverd door Captrain. In mei 2023 gaan de beladen kolentreinen voor Uniper op zondag, disndag en donderdag rijden. De tractie blijft RRF verzorgen. In mei 2023 komen de kolentreinen naar Moers te vervallen. Door KombiRail Europe werden deze treinen gereden in opdracht van NIAG. Per oktober 2023 rijdt RFO in samenwerking met Heavy Haul Power International zes keer per week met uitzondering van de zondag, in de middag als trein 47723 naar de elektriciteitscentrale van Uniper in Grosskrotzenburg in de omgeving Frankfurt am Main. RFO levert de tractie tot Oberhausen, waar Heavy Haul Power de trein overneemt. In de avond keert de trein als 47722 terug naar de Maasvlakte. RFO rijdt vanaf 1 oktober 2023 drie keer in de week een kolentrein met een gewicht van 2.900 ton naar Oberhausen West. De trein wordt getrokken door een locomotief van de Baureihe 193.
- Delta Terminal/ECT ORT (Oostelijke Rail Terminal)/Hutchinson Ports ECT Delta
In 1984 wordt de Delta Terminal Oostelijke Rail Terminal geopend. Deze viersporige terminal is onderdeel van de ECT. Ook containers van de AP Møller Terminal 1 worden hier overgeslagen op de trein. In 1993 wordt de terminal uitgebreid. In juni 2021 wijzigt de naam van de terminal naar Hutchinson Ports ECT Delta. In 1990 wordt een binnenlands netwerk opgestart van de Waalhaven en Maasvlakte naar Veendam, Leeuwarden, Almelo, Heerlen en Blerick. In mei 1993 gaat er twee keer per dag een containershuttle rijden tussen de terminal en Antwerpen. In de nacht van dinsdag tot en met zaterdag rijdt het treinpaar 42540/42541. Op dezelfde dagen vertrekt rond het middaguur trein 42545 naar Antwerpen. Van dinsdag tot en met vrijdag rijdt trein 42544 in de middag. Op zaterdag rijdt deze trein echter tot de Kijfhoek en gaat op maandag verder naar de Maasvlakte. Voor deze treinen zijn drie wagensets samengesteld, bestaande uit 38 wagons. Vanaf juni 1994 wordt al het containervervoer geconcentreerd op de ECT op de Maasvlakte. Dit gaat ten koste van kleine terminals in het Rotterdamse havengebied. Dit zorgt er wel voor dat er meer krapte ontstaat op de terminal In 1996 rijden de treinen naar Heerlen en Almelo voor het laatst. Eind 2000 wordt de terminal ontlast met de opening van de Maasvlakte West en de daarbij horende terminal. Tegelijkertijd wordt de naam veranderd in Oostelijke Rail Terminal (ORT). In de zomer van 2022 wordt een deel van het werk overgenomen van de Rail Terminal West, waar de beide portaalkranen buiten dienst zijn gesteld.
In 1994 gaat er een containertrein rijden naar Dortmund/Duisburg.
In 1995 wordt een verbinding opgestart met het Oostenrijkse Salzburg. Deze trein vervoert onderdelen van Chrysler uit Amerika voor de fabriek nabij Graz. De treinen rijden onder de nummers 43132 en 43134.
In maart 1996 gaat er een containertrein naar Sopron in Hongarije rijden in opdracht van . In september 1996 gaan de treinen 43158/43161/43177 rijden van en naar Zürich, als afsplitsing van de trein naar Metz. De treinen rijden via Roosendaal en Luxemburg. Tegelijkertijd gaan de treinen 43365/43367 en 43368 van en naar het Oostenrijkse Wels rijden.
Op 1 januari 1997 wordt het aantal containertreinen dat in opdracht van Intercontainer rijdt tussen de Maasvlakte en Antwerpen terug gebracht tot 1 trein per dag. Dit is het gevolg van het verlies van klant Sea-Land aan NDX, welke dan dagelijks naar Antwerpen rijdt. Medio januari 1997 laat NDX vijf keer in de week een containtertrein naar München Riem rijden onder de naam 'Bavaria-Express'. Bij het RSC op de Waalhaven wordt een tussenstop gemaakt. In het voorjaar van 1997 gaat NS Cargo in opdracht van Intercontainer een containertrein rijden het Hongaarse Sopron. Deze begint in Antwerpen en gaat via de Delta Terminal naar het RSC in de Waalhaven. Vervolgens wordt de trein via Emmerich naar Hongarije gereden. Deze trein rijdt twee keer in de week. Vanaf 1997 rijdt het treinpaar 43132/43134 naar Salzburg met auto-onderdelen 7 keer in de week. In juni 1997 gaat het treinpaar 43365/43367 en 43368 vier keer in de week rijden in verband met het samenvoegen van de trein naar het Hongaarse Sopron.
In 1998 rijden vier treinen per week naar Salzburg met onderdelen van autofabrikant Chrysler.
Sinds 1999 rijdt ACTS/Husa de treinen naar Leeuwarden.
Begin 1999 rijdt de Belgische operator Inter Ferry Boats twee keer per dag een containertrein tussen de Maasvlakte en Antwerpen Berendrecht onder de naam Delta Express. De containers worden vervoerd in grijze wagons van het type Eaos van de NMBS, waar de zijdeuren uit verwijderd zijn. Vanaf mei 1999 rijden de treinen 43158/43161/43177 van en naar Zürich via Emmerich in plaats van via België. De treinen 43365/43367 en 43368 van en naar Sopron en Wels gaan vanaf 1999 drie keer in de week rijden.
In de zomer van 2000 worden de oude Eaos-wagens vervangen door normale containerdraagwagens en door bruine Eaos-wagens. De oude wagons worden gerenoveerd en komen in het blauw weer terug op het spoor. De treinen naar Salzburg rijden drie keer in de week. Een deel van dit vervoer gaat via Antwerpen. Medio juni 2000 gaat twee keer in de week (donderdag en zondag) trein 43168 rijden uit Basel naar de Maasvlakte. Op en rijdt trein naar Basel.
Begin januari 2001 worden een van de twee dagelijkse treinen van de Delta Express tussen de Maasvlakte en Antwerpen Angola opgeheven. Per 10 juni 2001 wordt het treinpaar 42642/42645 (Maasvlakte - Antwerpen Angola) opgeheven. Hiermee komt een einde aan het gebruik van Belgische bakwagens van het type Eaos in het containervervoer. De containers gaan voortaan per binnenvaartschip.
In 2011 wordt Leeuwarden voor het laatst aangedaan. De treinen naar Veendam rijden in 2015 voor het laatst. Tussen 1999 en 2012 rijdt ACTS/Husa de treinen naar Veendam. In 2001 wordt Acht toegevoegd aan het netwerk, gevolgd in 2002 door Tilburg. Vanaf februari 2005 tot en met oktober 2005 rijdt Railion een containertrein vanaf de terminal naar de Maasvlakte. In oktober 2005 neemt ACTS deze dienst over en rijdt deze tot de zomer van 2006. De treinen rijden vijf keer in de week. Als gevolg van computerproblemen op de ECT terminal op de Maasvlakte, komt dit vervoer stil te liggen en wordt vervangen door vrachtwagens. In januari 2007 gaat Veolia de containertreinen naar Blerick rijden. Deze rijden vier keer per dag. In april 2010 rijdt Veolia deze treinen voor het laatst. Het vervoer gaat over naar . In april 2011 neemt ACTS deze containertreinen over. Sinds 2013 rijdt Rurtalbahn vijf dagen in de week vier keer per dag een containertrein naar de terminal in Blerick. Tussen de terminal en het omloopspoor voor het station zorgt een rangeerlocomotief van Shunter voor het halen en brengen van de trein. Vanaf 6 juni 2016 rijdt de trein op dinsdag en woensdag vijf keer per dag. De extra ritten worden in de nacht gereden. Zo rijden er 23 slagen per week tussen de terminals. In mei 2016 rijdt DB Cargo in opdracht van Rail Cargo Operator twee keer in de week een trein naar Wolfurt. In januari 2017 gaat Rail Cargo Austria deze trein tot Emmerich zelf rijden. Voor het rijden door Nederland wordt RRF ingehuurd. In januari 2018 neemt LTE het vervoer van deze trein over tussen de Maasvlakte en Kufstein, waarbij de frequentie in 2018 wordt verhoogd naar drie slagen in de week. Door RRF werd tot medio oktober 2018 de bedieningen op de Maasvlakte en Moerdijk uitgevoerd voor de treinen van en naar Wolfurt. Vanaf dat moment verzorgt LTE de bediening. In het najaar van 2019 stopt LTE met het vervoer naar Wolfurt. Dit wordt vanaf dat moment alleen nog maar op de APM terminal verzorgd. Eind maart 2021 gaat RTB in opdracht van European Gateway Services (EGS) naar Regensburg rijden. Er gaan twee treinen per week rijden. Dit is een verlenging van de trein naar Nürnberg. Met het doortrekken van deze dienst, eindigt nog maar 1 trein in Nürnberg. Sinds november 2023 rijdt RRF in samenwerking met Rhenus Rail en in opdracht van LIS Logistics eenmaal in de week een trein tussen de Maasvlakte en de TMA terminal. De trein rijdt op dinsdag als trein 51218 naar TMA en op woensdag naar de Maasvlakte als trein 51219. De trein heeft de naam AmRo-shuttle en bestaat grotendeels uit witte containers van MSC. Per 1 februari 2024 is de frequentie van de treinen tussen de terminal en de diverse terminals op de Maasvlakte verhoogd naar 4 slagen in de week. [3]. Per juli 2024 gaat deze trein zelfs 6 keer in de week rijden. ERS Railways laat de trein naar Kornwestheim per 4 augustus 2024 een keer in de week rijden tussen de terminal en Kornwestheim. [4]
- Rotterdam Container Terminal Kramer
In 2007 is de terminal aangelegd als Kramer Terminal. De aansluiting takt af van het dubbelspoor van Maasvlakte Oost naar de EMO. In 2012 rijdt Captrain voor het laatst treinen naar de terminal, afkomstig uit het Duitse Schkopau en Gablingen. In februari 2015 wordt door Locon de terminal weer gebruikt voor zijn treinen naar Straatsburg. Op 7 maart 2016 en 11 mei 2016 arriveert een proefvervoer uit het Sloveense Koper. De treinen worden gereden door DB Cargo en bevat koelcontainers met groente en fruit uit Israel. Daarnaast zullen treinen uit Venetië en Marseille naar de terminal rijden.
- Steinweg Hartel Terminal/Marcor
Het bedrijf Steinweg opent in 2009 een vestiging op de Maasvlakte. In 2010 krijgt het bedrijf haar spooraansluiting vanwege de verwachtte grote hoeveelheden staalplakken uit Brazilië te kunnen doorvoeren naar Duisburg. Door de crisis vond dit geen doorgang. Twee grote kranen die het bedrijf niet meer nodig heeft, zijn in 2016 op de verlaten City terminal in de Waalhaven geplaatst. In 2023 zal de terminal niet meer gebruikt worden als overslaglocatie voor metalen. De terminal gaat omgebouwd worden door dochteronderneming Marcor tot droge bulkterminal. Op het terrein komen loodsen voor de overslag van biomassa, granen, kunstmest en mineralen. Aan het begin van 2014 ontvangt Steinweg via DB Schenker wagens met staalplaten uit het Oostenrijkse Linz. Als afvoer dient sporadisch schuifwandwagens met aluminium. Dit rijdt gemiddeld eens per week. In de zomer van 2018 vindt er aanvoer plaats van dunne buizen, welke twee keer per week met het Unit Cargo werden aangevoerd. Met ingang van 31 oktober 2018 verstuurd Steinweg voor een periode van 3 weken elke werkdag een bloktrein met brammen naar Oberhausen. Door Independent Rail Partner wordt de trein van de Maasvlakte naar de Kijfhoek gereden. Vanaf de Kijfhoek neemt DB Cargo de trein over voor de verdere rit naar Oberhausen. Op 16 juli 2023 ontvangt Marcor haar eerste trein met graan uit Polen. Het graan wordt vervoerd in open bakwagens van het type Eaos met dekzeilen. De trein wordt door LTE gereden. De tweede trein rijdt op 11 september 2023 en bestaat uit groene containers van Epaht. Dit vervoer is afkomstig van OOC in Oss. In oktober 2023 gaat dit vervoer naar de Waalhaven, omdat een kraan op de kade beschadigd is geraakt.
Maasvlakte West
In de zomer van 1997 wordt begonnen met de aanleg van het emplacement. In 2000 wordt het emplacement Maasvlakte West geopend. Dit emplacement heeft sporen. In 2013 wordt een tweede opstelterrein aangelegd. Dit terrein heeft een capaciteit van 18 sporen voor treinen en sporen voor het opstellen van locomotieven.
Spooraansluitingen
Een aantal spooraansluitingen zijn te bereiken met een stamlijn. Deze stamlijn loopt naar het noorden en is aangelegd langs de duinrand. Deze stamlijn is in 2003 aangelegd en in 2005 verlengt naar het nieuwe terrein van reder DFDS Seaways. In 2008 wordt de stamlijn nog eens verlengd naar de nieuwe containerterminal Euromax.
- Euromax Terminal/Hutchinson Ports ECT Euromax
Op september 2008 wordt de spooraansluiting aangesloten op het hoofdspoor van het emplacement Maasvlakte West. De terminal heeft zes sporen om treinen te beladen of te lossen. Daarnaast is een omloopspoor aanwezig. Aan het eind van de terminal is een traverse om locomotieven via het omloopspoor naar het begin van de terminal te laten rijden. De aansluiting is eind 2012 opgebroken om plaats te maken voor de toegang vanaf zee (Het Yangtzekanaal) naar de Tweede Maasvlakte. Op 27 oktober 2012 kwam het nieuwe spoor (de Buitencontour naar de Tweede Maasvlakte) naar de terminal in dienst. Deze terminal behandelt 10 tot 20 containertreinen per dag van diverse vervoerders. In juni 2021 wijzigt de naam van de terminal naar Hutchinson Ports ECT Euromax. Vanaf de opening in september 2008 zijn Railion en Veolia bezoekers van de terminal. Door Railion wordt de trein naar Wels behandeld, terwijl voor Veolia de treinen naar Blerick worden behandeld. In de zomer van 2018 rijdt Captrain een containertrein naar Weil am Rhein als gevolg van de lage waterstanden in de rivieren. In eerste instantie rijdt deze trein een keer per week op wisselende dagen. Vanaf september 2018 rijdt de trein op een vaste dag en in februari 2019 gaat deze trein twee keer per week rijden. Eind maart 2021 gaat RTB in opdracht van European Gateway Services (EGS) naar Regensburg rijden. Er gaan twee treinen per week rijden. Dit is een verlenging van de trein naar Nürnberg. Met het doortrekken van deze dienst, eindigt nog maar 1 trein in Nürnberg. Vanaf 30 juli 2022 zal Trimodal Europe een shuttletrein laten rijden tussen het RSC en drie terminals op de Maasvlakte, de Rotterdam World Gateway Terminal, Euromax en de APM2-terminal. Er zullen 16 treinen in de week gaan rijden, waarbij LTE zal zorgdragen voor de tractie. De treinen rijden volgens een vast schema. Op zondag wordt er vanaf het RSC naar de Rotterdam World Gateway Terminal gereden, op maandag naar Euromax, op dinsdag naar APM2, op woensdag naar Rotterdam World Gateway, op donderdag naar Euromax, op vrijdag naar APM2 en op zaterdag naar Rotterdam World Gateway en Euromax. Aankomst op het RSC op zondag is van Euromax, op maandag van Rotterdam World Gateway, op dinsdag Euromax en APM2, op woensdag Rotterdam World Gateway, op donderdag van Euromax, op vrijdag APM2 en op zaterdag van Rotterdam World Gateway. RTB Cargo rijdt vanaf 10 januari 2024 eenmaal per week een trein naar de Hutchinson Ports terminal in Duisburg. Het vertrek is op dinsdag naar Duitsland in het pad van de vijfde slag tussende Maasvlakte en Blerick, welke komt te vervallen. Op donderdag keert de trein weer terug naar de Maasvlakte. ERS Railways laat de trein naar Kornwestheim per 4 augustus 2024 twee keer in de week rijden tussen de terminal en Kornwestheim. [5]
- LyondellBasell
In 2003 krijgt het bedrijf een spooraansluiting. Het is pas het derde bedrijf dat een aansluiting krijgt op het spoor op de Maasvlakte. De aansluiting is aangelegd langs de stamlijn die naar het noorden loopt vanaf het emplacement Maasvlakte West. Op 10 juli 2003 wordt de spooraansluiting in gebruik genomen. De vestiging van LyondellBasell wordt werkdagelijks bediend door DB Schenker. Er worden dan gemiddeld 10 tot 15 ketelwagens met styreen en propyleenoxide afgevoerd naar de Kijfhoek. Vanuit daar gaan de wagons heel Europa door. Sinds begin 2016 wordt twee keer in de week ketelwagens met styreen van Lyondell op de Kijfhoek samengevoegd met ketelwagens styreen van Vopak TTR in de Botlek en Shell in Moerdijk. Deze trein rijdt naar Sankt Polten in Oostenrijk. Soms rijden DB Schenker en Rurtalbahn bloktreinen met styreen vanaf LyondellBasell. Met ingang van 1 januari 2019 neemt Lineas de bediening van Lyondell over van DB Cargo. Hiervoor wordt een locomotief van het type G1206 gebruikt. De trein rijdt elke werkdag aan het begin van de middag met ketelwagens naar de Botlek, waar de wagens worden gewisseld die naar de Maasvlakte moeten. De bediening van de Maasvlakte vindt plaats aan het eind van de middag. Door RRF worden 1 tot 2 keer in de week ketelwagens met styreen naar de Botlek overgebracht, waar zij tot een trein worden samengesteld met als bestemming Antwerpen, Kralupy of Oświęcim Monowice.
- DFDS Tor Line/Rhenus
Aan het eind van de stamlijn langs de Antarcticaweg werd in 2005 een aansluiting aangelegd naar de terminal van DFDS Tor Line. Het was de vierde klant op de Maasvlakte die een spooraansluiting kreeg. In 2011 wordt de terminal verkocht aan Rhenus Logistics. In 2012 zijn de sporen gewijzigd op het terrein. De sporen lopen niet meer in een scherpe boog een loods binnen, maar lopen er nu recht langs. In 2005 rijden er ook containertreinen naar de terminal. Deze worden gereden door ERS Railways en Rail4Chem. Tot 2007 rijdt ERS een korte containertrein vanaf deze terminal naar het hoofdemplacement. Hier wordt het deel gecombineerd met de rest van de trein naar het Italiaanse Melzo. Onregelmatig wordt tussen 20 en 20 een tankcontainer met fluorwaterstof naar DuPont in Dordrecht Industrie afgevoerd. DB Schenker bediend deze aansluiting onregelmatig met buizen en staalprofielen naar Duitsland of aluminium naar Oostenrijk. Sporadisch worden er ook speciale transporten afgeleverd voor doorvoer per zee. In februari 2016 worden enkele rongenwagens met betonnen contragewichten aangevoerd. Vanaf oktober 2020 wordt door DB Cargo enkele keren per maand rongenwagens met geteerde boomstammen uit Tsjechië geplaatst bij de aansluiting.
- ECT Rail Terminal West (Delta)/Hutchinson Ports ECT Delta
In 2000 wordt de tweede railterminal van ECT geopend. Dit is een terminal met 7 sporen, waar de containers van de Delta terminal op de trein worden gezet. Deze terminal ontlast de oude terminal aan de oostzijde van de Maasvlakte. De terminal beschikt over twee portaalkranen. Achter de terminal is een wisselcomplex gebouwd in 2007 om locomotieven te kunnen laten omlopen. In 2008 is dit complex echter weer opgebroken, zonder gebruikt te zijn. In de zomer van 2022 wordt de terminal buiten dienst gesteld na de vondst van haarscheurtjes in de beide portaalkranen. In juni 2021 wijzigt de naam van de terminal naar Hutchinson Ports ECT Delta. Eind oktober 2023 gaan er treinen met buizen uit het Duitse Salzgitter Deze treinen rijden 1 à 2 keer in de week. De buizen worden gebruikt voor het Porthos CO₂ project, waarbij CO₂ uit het havengebied door de buizen naar lege gasvelden voor de kust wordt getransporteerd. De buizen moeten in februari 2024 zijn geleverd.
Vanaf 1 augustus 2005 gaat ERS Railways vanaf deze terminal een aantal keren in de week naar het Tsjechische Mělník rijden. Vanaf 6 december 2006 rijdt ACTS drie keer per week een containertrein naar Praag. Deze rijdt onder de naam 'Tulipan-shuttle'. Per 2 september 2007 neemt ITL de treinen over van ACTS. Hiervoor wordt in eerste instantie een diesellocomotief van het type V100 gebruikt.
In mei 2011 neemt Locon de treinen naar Melnik over van ERS Railways. Eind 2012 rijdt de laatste trein. Door KombiRail Europe wordt drie tot vier keer per week naar Dortmund Obereving gereden. Dagelijks rijdt KombiRail Europe een trein naar Neuss Güterbahnhof. In maart 2013 gaat per week een trein rijden naar Kehl. De trein rijdt in opdracht van Euroterminal en H&S containerline. Per 6 januari 2015 gaat RTB Cargo twee keer in de week een trein rijden vanaf de terminal naar Straatsburg. Één keer in de week rijdt de trein door naar Kehl. Vanaf 9 januari 2017 rijdt TrainServices een keer in de week een trein naar het Duitse Trier. Deze wordt beladen bij de RWG-terminal als bij de ECT Terminal. Na het faillissement van TrainServices rijdt Rail Force One de treinen. Met ingang van 1 oktober 2017 wordt de frequentie verhoogd tot twee maal in de week. In de zomer van 2018 rijdt Captrain een containertrein naar Weil am Rhein als gevolg van de lage waterstanden in de rivieren. In eerste instantie rijdt deze trein een keer per week op wisselende dagen. Vanaf september 2018 rijdt de trein op een vaste dag en in februari 2019 gaat deze trein twee keer per week rijden. Per 1 januari 2019 neemt Lineas de treinen naar Trier over van Rail Force One. In 2018 wijzigt KombiRail Europe de vervoerstromen. De treinen naar Dortmund komen te vervallen en in plaats daarvan wordt er 11 keer in de week naar Neuss gereden. Per 1 oktober 2019 rijdt RTB een extra, derde slag naar Straatsburg/Kehl. Deze vertrekt op vrijdagochtend en komt op zaterdagmiddag weer terug. Hiermee komt het aantal treinen op 4 in de week. Vanaf 14 oktober 2019 rijdt DB Cargo 6 keer in de week vanaf de terminal naar Duisburg, Dortmund en Ludwigshafen. De treinen rijden in opdracht van TFG Transfracht en zijn opgenomen in het Albatros Express-netwerk van TFG. Door Lineas zal er vanaf 1 februari 2020 drie keer in de week naar Trier worden gereden. Deze treinen zullen rijden op dinsdag (vertrek rond 9.00), donderdag (vertrek rond 11.00) en zaterdag (vertrek rond 16.00). Sinds medio december 2020 rijdt RFO de treinen naar de terminals van Duisburg, Dortmund en Ludwigshafen. De treinen zijn overgenomen van DB Cargo. De frequentie is treinen in de week. Vanaf december 2020 gaat DB Cargo onder de naam DBWestports nachtelijke intermodale treinen rijden naar diverse bestemmingen in Duitsland, zoals Ludwigshafen, München, Burghausen en Wolfurt in Oostenrijk. Op de Kijfhoek worden wagons toegevoegd uit Antwerpen en losse wagenladingen uit de andere havengebieden. De treinen gaan vijf keer in de week rijden met een vertrek in de nacht. In januari 2022 verhoogt RTB de frequentie van de treinen naar Straatsburg/Kehl tot 4 slagen in de week. In januari 2022 neemt Lineas in samenwerking met Independent Rail Partner de treinen naar Kehl/Straatsburg over van Captrain. De frequentie wordt verhoogd naar 3 slagen in de week. RFO verhoogt de frequentie van de treinen naar Duisburg Ruhrort naar 7 treinen in de week met ingang van het najaar van 2022. Rail Force One rijdt vanaf juni 2023 twee keer in de week naar het Duitse Magdeburg.
Maasvlakte West West
In december 2014 komt het emplacement in dienst, nadat de aanleg eerder in 2014 was begonnen. Het emplacement is te bereiken via de dubbelsporige lijn naar de Tweede Maasvlakte. Er liggen twee bundels met in totaal 19 sporen. De sporen zullen voornamelijk gebruikt gaan worden om wagensets te stallen, die tijdelijk niet nodig zijn. De ECT Terminal is ook niet te bereiken vanaf dit emplacement.
Spooraansluitingen
Er zijn (voorlopig) nog geen aansluitingen gerealiseerd.
Maasvlakte Zuid
In 2023 begint het Havenbedrijf van Rotterdam een onderzoek naar de aanleg van een nieuw emplacement met de naam Maasvlakte Zuid. Er komen in de eerste fase twee bundels met ieder 6 sporen, welke worden aangesloten op de Havenspoorlijn. De sporen komen te liggen tussen de werkplaats van Locomotive Workshop Rotterdam en de Maasvlakteweg. In de daaropvolgende fases komen daar nogmaals twee bundels met ieder 6 sporen bij. Deze 24 sporen hebben een lengte van 740 meter. Aan de andere zijde van de twee bundels zullen de sporen worden aangelegd naar de terminals van APM Terminal 2, Euromax en Rotterdam World Gateway Terminal (RWG). Op deze manier ontstaat er een sporendriehoek. Er komen twee doorrijdsporen naast deze bundels. Daarnaast worden de resterende sporen voorzien van bovenleiding. De eerste fase moet in 2027 zijn afgerond. [6] Op 5 december 2023 wordt de aankondiging van de aanleg gepubliceerd. [7] Op 28 maart 2024 wordt een overeenkomst ondertekend tussen het Rotterdams Havenbedrijf en aannemer BAM waarin de aanleg van een constructie ter bescherming van ondergrondse kabels en leidingen is geregeld.
Spooraansluitingen
Tweede Maasvlakte
Vanwege de groei van het containervervoer, was er behoefte aan ruimte voor grote containerschepen met een grote diepgang. In 2008 werd begonnen met de aanleg van de Tweede Maasvlakte. Het spoor hiernaar toe werd op 28 oktober 2012 in gebruik genomen. Dit spoor loopt aan de zeezijde, welke in een boog loopt. Dit gedeelte is bekend als de Buitencontour. Gezien de ligging heeft deze stamlijn geregeld last van opstuivend zand, waardoor de spoorbaan geblokkeerd wordt. Er zijn drie containerterminals aangesloten op deze stamlijn. In september 2018 verwerft de Locomotive Workshop Rotterdam (LWR) grond om een werkplaats voor locomotieven te bouwen. De werkplaats is een joint venture tussen Mitsui Rail Capital Europe en Siemens Mobility. In deze werkplaats zullen de door Siemens gebouwde locomotieven van leasemaatschappij MRCE onderhouden gaan worden. Ook is het mogelijk om wijzingen aan de locomotief en software uit te voeren. De werkplaats is voorzien van 6 sporen, een kuilwielenbank en een wasvoorziening. Twee sporen zijn voorzien van putten en bordessen, twee sporen zijn aangelegd onder een 20 tons kraan, een spoor is van de kuilwielenbank. Om de locomotieven naar het juiste spoor te kunnen verplaatsen is een traverse van Bemo aangelegd van het type TB100. Met de traverse kunnen 12 sporen op het buitenterrein bereikt worden. In juli 2019 kwam de eerste locomotief, de 189 203, naar de werkplaats voor diverse proefnemingen. Op 7 september 2019 komt als eerste locomotief de 189 202 naar de werkplaats voor onderhoud. Op 26 november 2019 is deze werkplaats geopend. Om de opening luister bij te zetten is locomotief 193 717 bestickerd om de nadruk te leggen op het LWR. De werkplaats heeft de verkorting Mvtlwr (Maasvlakte Loc Werkplaats Rotterdam) gekregen. In 2021 wordt er begonnen met het plaatsen van containers en begroeiing om te voorkomen dat er zand waait op de Buitencontour.
Spooraansluitingen
Omdat de Tweede Maasvlakte is aangelegd voor containerschepen, zijn er tot nu toe alleen containerterminals aangesloten op de stamlijn.
- APM Terminal 2
Vlak na het emplacement Maasvlakte West, het beginpunt van de stamlijn, is de AP Møller Terminal 2 gevestigd. Dit is de tweede terminal van het bedrijf op de Maasvlakte. In tegenstelling tot de APM terminal 1, is deze terminal wel voorzien van een spooraansluiting. De terminal heeft de beschikking over vier sporen van 750 meter lengte en twee containerkranen. De terminal is te bereiken via de dubbelsporige stamlijn van de Buitencontour. De terminal is in 2015 geopend. De vervoerders DB Cargo, Locon, Rurtalbahn en TrainServices zijn er actief met treinen. In mei 2016 rijdt DB Cargo in opdracht van Rail Cargo Operator twee keer in de week een trein naar Wolfurt. Vanaf november 2016 komt er elke vrijdag een trein met containers aan, welke geladen zijn in wagons van het type Eanos uit Linz. De trein wordt door DB Cargo gereden. In januari 2017 gaat Rail Cargo Austria deze trein tot Emmerich zelf rijden. Voor het rijden door Nederland wordt RRF ingehuurd. In januari 2018 neemt LTE het vervoer van deze trein naar Linz over tussen de Maasvlakte en Kufstein, waarbij de frequentie in 2018 wordt verhoogd naar drie slagen in de week. De trein is te herkennen aan de lage containers met een afdekzeil, welke gevuld zijn met mangaanerts. Per 19 maart 2018 rijdt RRF drie keer in de week voor een periode van twee weken een trein met containers van Cabooter naar de APMT-II terminal op Maasvlakte. Deze trein rijdt op maandag, woensdag en vrijdag, waarbij de aankomst in Blerick halverwege de ochtend is. In de tweede helft van de middag wordt teruggereden naar de Maasvlakte. Op 1 juni 2018 rijdt de laatste trein met containers uit Linz naar de terminal in wagons van het type Eanos. Vanaf 3 september 2018 rijdt DB Cargo drie keer in de week een containertrein van de terminal naar Cabooter in Blerick. Door RRF werd tot medio oktober 2018 de bedieningen op de Maasvlakte en Moerdijk uitgevoerd voor de treinen van en naar Wolfurt. Vanaf dat moment verzorgt LTE de bediening. Op 1 oktober 2018 wordt het gecombineerde vervoer van erts en containers naar Linz in wagens van het type Eanos hervat. De trein rijdt twee keer in de week. Per 9 december 2018 wordt de frequentie van de treinen naar Cabooter in Blerick van DB Cargo verhoogd tot 4 treinen per week. Door RFO wordt vanaf deze datum een keer per week een containertrein naar het Duitse Germersheim en Mannheim gereden. Per 1 maart 2019 neemt RFO de treinen naar Blerick over van DB Cargo. In juni 2019 gaat BLS Cargo twee keer in de week een containertrein naar Frenkendorf en Niederglatt rijden. De bediening op de terminal wordt door IRP verzorgd. Met ingang van 22 juli 2019 gaat RFO drie keer in de week een containertrein naar de DCT-terminal in Duisburg rijden. In 2019 verhoogt RFO de frequentie van de treinen naar Blerick naar 6 tot 7 treinen in de week. Vanaf 2019 rijdt de trein zelfs 8 keer in de week, waarbij op maandag en zaterdag 2 treinen per dag rijden. Vanaf 25 september 2019 rijdt RRF drie keer in de week naar Herne. Vanaf het najaar van 2019 rijdt LTE de trein naar Wolfurt alleen nog maar vanaf deze terminal. De tussenstop bij ECT ORT is komen te vervallen. In het najaar van 2019 komt er een einde aan het vervoer van erts in de open wagens van het type Eanos. Het vervoer verhuist naar de haven van Hamburg. Per 1 oktober 2019 rijdt RTB een extra, derde slag naar Straatsburg/Kehl. Deze vertrekt op vrijdagochtend en komt op zaterdagmiddag weer terug. Hiermee komt het aantal treinen op 4 in de week. Begin 2020 wordt de frequentie van de trein naar Linz van LTE verlaagt van 2 naar 1 slag in de week. In maart 2020 verhoogt LTE de frequentie van de treinen naar Wolfurt van drie naar vier slagen in de week. Twee treinen rijden rechtstreeks en de andere twee rijden via het Zwitserse Basel. Vanaf april 2020 rijdt DB Cargo rond het weekend de trein naar Wolfurt via het Zwitserse Frenkendorf. Hier wordt een tussenstop gemaakt. Vanaf 24 mei 2020 rijdt RFO keer in de week naar Herne. Op 28 mei 2020 heeft LTE de laatste trein vanaf de terminal naar Linz gereden. De opzet van het containervervoer verandert en Duisburg gaat het nieuwe beginpunt worden. Lading vanuit Nederland gaat met de shuttle van RRF naar Duisburg om daar overgeslagen te worden op de trein naar Linz. Vanaf december 2020 gaat DB Cargo onder de naam DBWestports nachtelijke intermodale treinen rijden naar diverse bestemmingen in Duitsland, zoals Ludwigshafen, München, Burghausen en Wolfurt in Oostenrijk. Op de Kijfhoek worden wagons toegevoegd uit Antwerpen en losse wagenladingen uit de andere havengebieden. De treinen gaan vijf keer in de week rijden met een vertrek in de nacht. In januari 2022 verhoogt RTB de frequentie van de treinen naar Straatsburg/Kehl tot 4 slagen in de week. In januari 2022 neemt Lineas in samenwerking met Independent Rail Partner de treinen naar Kehl/Straatsburg over van Captrain. De frequentie wordt verhoogd naar 3 slagen in de week. De containertrein van RFO naar Herne is in maart opgeheven. In plaats daarvan rijdt RFO vijf keer in de week een containertrein naar Dortmund. Vanaf 30 juli 2022 zal Trimodal Europe een shuttletrein laten rijden tussen het RSC en drie terminals op de Maasvlakte, de Rotterdam World Gateway Terminal, Euromax en de APM2-terminal. Er zullen 16 treinen in de week gaan rijden, waarbij LTE zal zorgdragen voor de tractie. De treinen rijden volgens een vast schema. Op zondag wordt er vanaf het RSC naar de Rotterdam World Gateway Terminal gereden, op maandag naar Euromax, op dinsdag naar APM2, op woensdag naar Rotterdam World Gateway, op donderdag naar Euromax, op vrijdag naar APM2 en op zaterdag naar Rotterdam World Gateway en Euromax. Aankomst op het RSC op zondag is van Euromax, op maandag van Rotterdam World Gateway, op dinsdag Euromax en APM2, op woensdag Rotterdam World Gateway, op donderdag van Euromax, op vrijdag APM2 en op zaterdag van Rotterdam World Gateway. Vanaf 9 maart 2024 wordt de Linz-shuttle van Kombi Rail Europe, ter herkennen aan de lage containers met mangaanerts, gereden door locomotieven van de Baureihe 1293 van de ÖBB. Onder treinnummer 45775 wordt richting Rheinhausen gereden en vanuit daar verder naar Linz.
- Euromax Terminal
In 200 wordt begonnen met de aanleg van de terminal. De terminal krijgt 7 sporen voor het laden en lossen van treinen. Op 2008 is de terminal geopend. De terminal is te bereiken via de stamlijn van het emplacement Maasvlakte West. Deze stamlijn is in 201 opgebroken om plaats te maken voor de zee. Sinds oktober 2012 is de terminal aangesloten aan de buitencontour. Ingaande 25 april 2010 rijdt Kombiverkehr vier keer in de week een containertrein naar Neuss. Door RRF wordt de trein ook naar de Waalhaven gereden, waar de trein wordt beladen bij het RSC. In Neuss is er aansluiting op de treinen naar Wenen en Hongarije. De trein heeft de naam Quirinus Express meegekregen. In 201 is de frequentie van de treinen van Kombiverkehr naar Neuss verhoogt naar 5 slagen in de week. Op maandag en dinsdag vertrekt trein 41737 in de middag rond naar Neuss. Op woensdag vertrekt trein 41741 in de avond om naar Neuss. In de vroege ochtend van zaterdag vertrekt trein 41709 naar Neuss. Halverwege zondagochtend vertrekt trein 42507.
Per 1 oktober 2019 rijdt RTB een extra, derde slag naar Straatsburg/Kehl. Deze vertrekt op vrijdagochtend en komt op zaterdagmiddag weer terug. Hiermee komt het aantal treinen op 4 in de week. Vanaf 14 oktober 2019 rijdt DB Cargo 6 keer in de week vanaf de terminal naar Duisburg, Dortmund en Ludwigshafen. De treinen rijden in opdracht van TFG Transfracht en zijn opgenomen in het Albatros Express-netwerk van TFG. Sinds medio december 2020 rijdt RFO de treinen naar de terminals van Duisburg, Dortmund en Ludwigshafen. De treinen zijn overgenomen van DB Cargo. De frequentie is treinen in de week. Vanaf december 2020 gaat DB Cargo onder de naam DBWestports nachtelijke intermodale treinen rijden naar diverse bestemmingen in Duitsland, zoals Ludwigshafen, München, Burghausen en Wolfurt in Oostenrijk. Op de Kijfhoek worden wagons toegevoegd uit Antwerpen en losse wagenladingen uit de andere havengebieden. De treinen gaan vijf keer in de week rijden met een vertrek in de nacht. In januari 2022 verhoogt RTB de frequentie van de treinen naar Straatsburg/Kehl tot 4 slagen in de week. In januari 2022 neemt Lineas in samenwerking met Independent Rail Partner de treinen naar Kehl/Straatsburg over van Captrain. De frequentie wordt verhoogd naar 3 slagen in de week. Vanaf 30 juli 2022 zal Trimodal Europe een shuttletrein laten rijden tussen het RSC en drie terminals op de Maasvlakte, de Rotterdam World Gateway Terminal, Euromax en de APM2-terminal. Er zullen 16 treinen in de week gaan rijden, waarbij LTE zal zorgdragen voor de tractie. De treinen rijden volgens een vast schema. Op zondag wordt er vanaf het RSC naar de Rotterdam World Gateway Terminal gereden, op maandag naar Euromax, op dinsdag naar APM2, op woensdag naar Rotterdam World Gateway, op donderdag naar Euromax, op vrijdag naar APM2 en op zaterdag naar Rotterdam World Gateway en Euromax. Aankomst op het RSC op zondag is van Euromax, op maandag van Rotterdam World Gateway, op dinsdag Euromax en APM2, op woensdag Rotterdam World Gateway, op donderdag van Euromax, op vrijdag APM2 en op zaterdag van Rotterdam World Gateway.
- Rotterdam World Gateway Terminal (RWG)
De derde container terminal, is die van Rotterdam World Gateway. De terminal heeft de beschikking over zeven sporen van 750 meter lengte en twee containerkranen. De terminal is te bereiken via de dubbelsporige stamlijn van de Buitencontour. Op de terminal kan worden omgelopen, omdat er alleen getrokken treinen op de stamlijn mogen rijden. Op 25 augustus 2015 rijdt de eerste trein vanaf deze terminal. Het is een trein naar Duisburg, getrokken door V100 locomotief 19 van Rotterdam Rail Feeding. Als vervoerder zijn LTE (in opdracht van TX Logistik), RRF, Rurtalbahn en TrainServices actief bij de terminal. Vanaf 9 januari 2017 rijdt TrainServices een keer in de week een trein naar het Duitse Trier. Deze wordt beladen bij de RWG-terminal als bij de ECT Terminal. Na het faillissement van TrainServices rijdt Rail Force One de treinen. Met ingang van 1 oktober 2017 wordt de frequentie verhoogd tot twee maal in de week. Per 1 januari 2019 neemt Lineas de treinen naar Trier over van Rail Force One. Vanaf 14 oktober 2019 rijdt DB Cargo 6 keer in de week vanaf de terminal naar Duisburg, Dortmund en Ludwigshafen. De treinen rijden in opdracht van TFG Transfracht en zijn opgenomen in het Albatros Express-netwerk van TFG. Sinds medio december 2020 rijdt RFO de treinen naar de terminals van Duisburg, Dortmund en Ludwigshafen. De treinen zijn overgenomen van DB Cargo. De frequentie is treinen in de week. Vanaf december 2020 gaat DB Cargo onder de naam DBWestports nachtelijke intermodale treinen rijden naar diverse bestemmingen in Duitsland, zoals Ludwigshafen, München, Burghausen en Wolfurt in Oostenrijk. Op de Kijfhoek worden wagons toegevoegd uit Antwerpen en losse wagenladingen uit de andere havengebieden. De treinen gaan vijf keer in de week rijden met een vertrek in de nacht. Vanaf 14 maart 2022 gaat Rail Force One in opdracht van Raillogix/DP World twee keer in de week naar Stuttgart rijden. In Germersheim wordt een tussenstop gemaakt. Vanaf 30 juli 2022 zal Trimodal Europe een shuttletrein laten rijden tussen het RSC en drie terminals op de Maasvlakte, de Rotterdam World Gateway Terminal, Euromax en de APM2-terminal. Er zullen 16 treinen in de week gaan rijden, waarbij LTE zal zorgdragen voor de tractie. De treinen rijden volgens een vast schema. Op zondag wordt er vanaf het RSC naar de Rotterdam World Gateway Terminal gereden, op maandag naar Euromax, op dinsdag naar APM2, op woensdag naar Rotterdam World Gateway, op donderdag naar Euromax, op vrijdag naar APM2 en op zaterdag naar Rotterdam World Gateway en Euromax. Aankomst op het RSC op zondag is van Euromax, op maandag van Rotterdam World Gateway, op dinsdag Euromax en APM2, op woensdag Rotterdam World Gateway, op donderdag van Euromax, op vrijdag APM2 en op zaterdag van Rotterdam World Gateway. Per 1 januari 2023 laat Schweizerzug in samenwerking met DP World drie keer in de week (maandag, donderdag en zaterdag) door BLS Cargo een intermodale trein rijden naar Frenkendorf/Niederglatt. [8] Rail Force One rijdt vanaf juni 2023 twee keer in de week naar het Duitse Magdeburg. RTB Cargo rijdt vanaf september 2023 een keer in de week naar Basel-Kleinhüningen. Deze maakt daarnaast een tussenstop bij de CTT terminal op Pernis.
Bronnen, Referenties en/of Voetnoten
|