Enschede

Uit Somda RailWiki
Versie door Taigagaai (overleg | bijdragen) op 12 aug 2021 om 13:40 (Dienstregeling.)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Enschede is een van de stations van Enschede. De verkorting van het station is Es.

Geschiedenis

Eerste station

Op 19 december 1950 is het sloopwerk van het oude stationsgebouw en de fundering voltooid. Het terrein wordt na de sloopwerken geëgaliseerd.

Tweede station

Het gebouw is ontworpen door architect H.G.J. Schelling. Het gebouw is opgetrokken uit beton en heeft een toren met vier klokken. De stationshal heeft een oppervlakte van 460 m2. In de stationshal worden de in- en uitgaande stromen reizigers gescheiden. Vanaf het voorplein gekomen, zijn de loketten aan de rechterzijde gesitueerd. Aan deze zijde bevindt zich ook de bagage-afhandeling. Aan de andere zijde is een restaurant gevestigd en de trap naar het busstation. De toegangsdeuren worden op proef voorzien van automatische opening. De reiziger moet op een drempel stappen om de deur te openen. Voor de douane- en paspoortcontrole wordt een aparte ruimte gereserveerd in het station. Op 28 oktober 1950 wordt het nieuwe stationsgebouw officieel geopend en in gebruik genomen. De bouw van het station is onderdeel van de vernieuwing van het stadscentrum, waarbij ook een onderdoorgang gemaakt wordt bij de Tubantiasingel. Daarnaast wordt een nieuwe goederenloods gebouwd en het emplacement wordt voorbereidt op de naderende elektrificatie. Op 8 maart 1951 zijn de laatste wijzigingen aan het emplacement voltooid. Het eerste perron is rechtgetrokken en het tweede perron kan worden afgebouwd.


Laad- en losplaats

Tot 1988 wordt Enschede vanuit Hengelo voorzien van buurtgoederentreinen om goederenwagens aan- en af te voeren.


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de Staatslijn D (Zutphen - Glanerbrug), ter hoogte van kilometerpunt .


Dienstregeling

Met ingang van de zomerdienstregeling 1951 op 20 mei 1951 wordt het grensverkeer tussen Enschede en Gronau weer hervat. Er gaan twee dieseltreinen per dag rijden naar Münster. Deze treinen rijden met materieel van de DB, motorrijtuigen van de serie VT60 en een stuurstandrijtuig VS145. In Enschede is er aansluiting op de treinen naar naar het westen van Nederland.

Met ingang van de zomerdienstregeling 1969 gaat de stoptrein van Enschede naar Apeldoorn doorrijden naar Amsterdam. In Amersfoort wordt aansluiting geboden op de treinen richting Rotterdam/Den Haag. Tussen Amersfoort en Amsterdam stopt deze trein alleen in Hilversum.

In de dienstregeling 1975/1976 rijden er 5 treinen tussen Enschede en Gronau. Drie van deze treinen rijden door naar Münster. Hiervoor wordt materieel van de DB, in de vorm van , gebruikt. Ingaande de dienstregeling 1976/1977 gaat er slechts 1 trein rijden tussen Enschede en Gronau.


Vanaf 16 november 2001 rijdt er weer een trein tussen Enschede en Gronau. Deze wordt gereden door de Pregnitzer Eisenbahngesellscahft, die een dienst tussen Münster en Enschede opzet. In december 2004 gaat ook DB Regio naar Enschede rijden en wel vanuit Dortmund. In december 2011 wordt door DB Regio de exploitatie van de treindienst naar Münster overgenomen van de Pregnitzer Eisenbahngesellschaft.


Vanaf 19 juni 2020 rijdt er een extra trein in de avond tussen Zwolle en Enschede op vrijdag en zaterdag. Trein 7992 vertrekt om 0.03 uit Enschede naar Zwolle. Vanuit Zwolle vertrekt om 1.05 trein 7987 naar Enschede. De treinen stoppen op alle tussengelegen stations.

Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2021) stoppen de volgende treinseries te Enschede:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
1600 Schiphol Enschede ICMm/VIRM
1700 Den Haag Centraal Enschede ICMm/VIRM
7000 Apeldoorn Almelo/(Enschede) SNG
7900 Enschede Zwolle FLIRT (Keolis)
17900 Enschede Raalte FLIRT (Keolis)
20180/RB64 Enschede Münster DB Talent BR 643
20230/RB51 Enschede Dortmund DB Talent BR 643

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2021) stoppen alle treinen in Enschede.