Amsterdam Westelijk Havengebied

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Het Amsterdamse Westelijk Havengebied werd gebouwd aan de westzijde van het Amsterdamse Centraal Station. Het havengebied is te bereiken via het oude tracé van de Hembrug. Ter hoogte van de Nuon centrale is het basisemplacement Westhaven gesitueerd. In 1987 werd de gelijknamige openbare losplaats geopend. Deze diende als vervanging van de havens in het Oostelijk Havengebied. Het emplacement is te bereiken vanuit Amsterdam Centraal en vanuit Zaandam. Vanuit Amsterdam nemen goederentreinen na Singelgracht Aansluiting de goederensporen naar het emplacement die langs de werkplaats Zaanstraat lopen. Vanuit Zaandam nemen goederentreinen het meest westelijke spoor na het uitkomen van de Hemtunnel. Met een tunnel gaat het spoor onder de reizigerssporen door en vlak voor Amsterdam Sloterdijk buigt het spoor naar het noorden af over een viaduct naar het basisemplacement.

Vanaf het basisemplacement zijn een aantal emplacementen te bereiken die in de jaren na 1987 zijn aangelegd: Basisweg, Coenhavenweg, Hornhavenweg, Houtrakpolder, Nieuwe Hemweg en Radarweg. Aan deze emplacementen zijn diverse aansluitingen verbonden met bedrijven. In 2012 zijn zeven sporen van het basisemplacement verlengd tot 750 meter elk. Ook zijn diverse sporen geëlektrificeerd, waardoor er meer aankomst- en vertrekmogelijkheden zijn gecreëerd. DB Schenker heeft hier een standplaats met een dienstgebouw. Er is een tankplaat aanwezig om diesellocomotieven te kunnen laten tanken.


Emplacementen

Het westelijk havengebied kent een aantal emplacementen met elk hun eigen stamlijnen en spooraansluitingen. Enkele hiervan zijn al jaren ongebruikt en na verloop van tijd verwijderd.

Basisweg

Spooraansluitingen

Stamlijnen

Coenhavenweg

Het emplacement Coenhavenweg is gelegen aan de gelijknamige straat. Het raccordement kent vijf sporen met diverse aansluitingen. De meeste hiervan zijn echter al opgebroken. Het emplacement is gelegen tussen de Coenhaven en Vlothaven. In het westelijk havengebied is dit de meest noordoostelijk gelegen emplacement. Het is te bereiken vanaf het basisemplacement via het emplacement Nieuwe Hemweg.

Spooraansluitingen

  • Igma

Het graanbedrijf Igma is een van de laatste bedrijven in de Coenhaven die nog spoorwagons ontvangt en verstuurd. Lege wagons worden ontvangen van de Agruniek Rijnvallei in Barneveld. Igma belaadt deze wagons weer met voor bestemmingen. In 2014 is Locon de enige vervoerder die Igma bediend. Igma heeft de beschikking over een Bemo locomotief.

Stamlijnen

Hornhavenweg

Spooraansluitingen

Stamlijnen

Houtrakpolder

Spooraansluitingen

Stamlijnen

Nieuwe Hemweg

Het emplacement Nieuwe Hemweg is gelegen aan de gelijknamige straat. Het emplacement kent drie sporen met diverse aansluitingen. De meeste hiervan zijn echter al opgebroken. Het emplacement is gelegen aan de Neptunushaven. In het westelijk havengebied is dit de meest oostelijk gelegen emplacement. Het is te bereiken vanaf het basisemplacement.

Spooraansluitingen

  • Cotterell

Het overslagbedrijf Cotterell is gelegen vlak voor de aansluiting op het Coenhaven emplacement aan de Vlothaven. Het ontvangt eens per maand of twee maanden een lege schuifwandwagon (type Habbillns of Hbbillns). Deze wordt door het bedrijf beladen met zakken cacaovoor afvoer naar Zwitserland.

  • Rotim

Het overslagbedrijf Rotim is gelegen tussen de Vlothaven en Neptunushaven. Tot 2013 behandelde Rotim steenslagtreinen, welke bij werkzaamheden worden gebruikt. De gebruikte wagons zijn van het type Facs, Fas of Fccpps. Tot 20 werd ook porfier overgeslagen in wagons type Eanos of Facns. Van tot 20 werd DBM (dead burned magnesium) overgeslagen in wagons van het type Tads. Dit vervoer werd door de RTB uitgevoerd. Tot 2006 en van 2009 tot rijdt HGK een kolentrein met wagons type Eaos-x'n en Eas'n. De bestemming is Frechen in Duitsland.

Stamlijnen

Radarweg

Het emplacement Radarweg is gelegen aan de gelijknamige straat. Het emplacement kent drie sporen met diverse aansluitingen. De meeste hiervan zijn echter al opgebroken. Het emplacement is gelegen bij de Bosperushaven en Suezhaven. In het westelijk havengebied is dit de meest zuidelijk gelegen emplacement. Het is te bereiken vanaf het basisemplacement.

Spooraansluitingen

  • HKS Metals

Sloper HKS Metals is gelegen aan de noordzijde van het emplacement. Tot 200 heeft het bedrijf een eigen spooraansluiting gehad, zodat veel materieel (treinstellen Materieel'54, Motorposten, rijtuigen Plan W, gerenoveerde Blauwe Engelen) per spoor naar de sloper kon worden afgevoerd. Een aantal locomotieven serie 1200 heeft het geluk gehad om voor de poorten en zelfs op het terrein van HKS teruggehaald te worden en weer in dienst te worden gesteld. Als laatste hebben de locomotieven serie 1300 het aansluitspoor bereden in het najaar van 2004. Tegenwoordig wordt het te slopen Plan V over de weg vervoerd

  • Scandia Terminal (VCK Logistics)

De Scandia Terminal ligt aan de zuidzijde van het emplacement. Het bedrijf ontvangt schuifwandwagens met papier. Dit papier is afkomstig uit Zweden.


Stamlijnen