Valkenswaard

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Valkenswaard was de naam van de gelijknamige plaats in de provincie Brabant. De verkorting was Vkw.

Geschiedenis

Geopend op 20 juli 1866 en gesloten voor reizigers op 5 november 1945. Het stationsgebouw wordt in 1962 gesloopt. Begin juli 1973 wordt de laad- en losplaats gesloten. Tegelijkertijd is het baanvak Geldrop - Valkenswaard gesloten. Op 9 september 1973 rijdt voor het laatst een trein over dit baanvak in het kader van een laatste personentrein op de dag van het plaatselijke bloemencorso.


Laad- en losplaats

Aan de zijde van het stationsgebouw komt een laad- en losspoor. Dit is met een aansluitwissel verbonden met het hoofdspoor. Aan de zijde van het station is een kort kopspoor.


Spoorlijnen

Het station was gelegen aan de Belgische Spoorlijn 18 (Winterslag - Eindhoven), ter hoogte van kilometerpunt 49,581.


Dienstregeling

Op 1 oktober 1938 gaat er een directe sneltrein rijden tussen Eindhoven en Brussel. Deze trein rijdt via de grensovergang bij Borkel en Schaft. Onderweg wordt er gestopt in Valkenswaard en in België in Achel, Neerpelt, Mol, Herentals en Lier. De reistijd bedraagt via deze route ongeveer 3 uur, wat bijna een uur sneller is dan de gebruikelijke route via Roosendaal. De trein rijdt twee keer per dag in beide richtingen. Op 9 oktober 1938 vindt de officiële ingebruikname plaats. In augustus 1939 rijdt de trein tussen Eindhoven en Brussel voor het laatst vanwege gebrek aan reizigers.

In november 1945 rijdt de laatste reizigerstrein.