Spoorlijn Harmelen - Breukelen

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Om een alternatief te bieden voor de verbinding tussen Amsterdam en Rotterdam via de Oude Lijn, legde de Nederlandsche Rhijnspoorweg-Maatschappij (NRS) een korte spoorlijn aan tussen Breukelen en Harmelen. Hierbij kon er tussen Amsterdam en Rotterdam gereisd worden zonder via Utrecht te reizen. De spoorlijn heeft een lengte van 8,3 kilometer.

Geschiedenis

Aanleg

Beveiliging


Opening & ingebruikname

De spoorlijn is geopend op 5 november 1869.


Wijzigingen

  • Op 193 wordt begonnen met de elektrificatie van de spoorlijn.
  • In 194 wordt begonnen met het opnieuw aanleggen van de spoorlijn. Er wordt een spoor met bovenleiding hersteld en op 24 juni 1950 rijden er weer goederentreinen. Het tweede spoor wordt in 1952 herlegd en op 18 mei 1952 wordt het reizigersvervoer hervat.
  • Op 1973 wordt de ATB in dienst gesteld op de spoorlijn.


Stations

Aansluitingen

Dienstregeling

De dienstregeling van 10 mei 1940 voorzag de ingebruikname van het geëlektrificeerde spoor. Er is een twee-uurdienst gepland tussen Woerden en Amsterdam. Vanwege het begin van de Tweede Wereldoorlog is deze dienstregeling nooit uitgevoerd. Nadat het vervoer is gestaakt en de spoorlijn is opgebroken, wordt na het opnieuw aanleggen van de spoorlijn goederentreinen ingelegd over deze spoorlijn vanaf juni 1950. Met ingang van de zomerdienstregeling 1952 rijden ook weer reizigerstreinen over de spoorlijn. Het gaat om twee treinparen per dag tussen Amsterdam en Rotterdam.


Sluiting en opbraak

Vanwege de mobilisatie van het Nederlandse leger op 28 augustus 1939 wordt de treindienst tussen Harmelen en Breukelen stopgezet. De werkzaamheden voor de elektrificatie gaan wel gewoon door. Op 15 oktober 1939 wordt de treindienst officieel gestaakt. Voor het goederenvervoer blijft de spoorlijn geopend. In april 1940 wordt de spoorlijn voorzien van bovenleiding. Tussen september 1944 en mei 1945 breken de Duitsers een spoor op, samen met de bovenleiding. In 194 wordt door de NS het tweede spoor met bovenleiding opgebroken, omdat de materialen elders nodig zijn voor herstelwerkzaamheden.


Ongevallen