Spoorlijn Gasselternijveen - Assen

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen


Geschiedenis

In de zomer van 2019 worden er plannen bekend om een gedeelte van de spoorlijn opnieuw aan te leggen. Museumbedrijf STAR in Stadskanaal moet vanaf 2025 het traject tussen Stadskanaal en Veendam gaan delen met Arriva. Op dit traject kan de trein slechts 1 dag in de week rijden. Daarom komt de verbinding vanuit Stadskanaal via Gasselternijveen naar Gieten in beeld. Mogelijk kan de aanleg ook minder ver worden aangelegd om te besparen op de te verwachte bouwkosten van 7 miljoen euro. Het bedrag voor de aanleg kan echter niet alleen door de STAR worden opgehoest en de overheid is vooralsnog niet bereid om ook de portemonnee te trekken voor de aanleg.


Planning

Aanleg

BeveiligingWijzigingen

Testritten

Opening & ingebruikname

Stations

De spoorlijn kende 7 stations. Alleen het station van Assen is nog in gebruik.


Gasselternijveen


Gasselte


Gieten


Eext


Anderen


Rolde


Assen


Aansluitingen

laad- en losplaatsen

Tussen juni 1970 en het voorjaar van 1971 vindt er aanvoer plaats van grind en steenslag nabij de halte Anderen in zelflossers. Dit materiaal wordt gebruikt voor de aanleg van de autoweg N33.


Dienstregeling

Vanaf mei 1967 worden de goederenwagens aan- en afgevoerd via Stadskanaal en komen niet meer rechtsreeks vanuit Assen.


Ongevallen

Sluiting & opbraak

De spoorlijn wordt op 4 mei 1947 gesloten voor reizigersvervoer. Op 4 november 1968 wordt het gedeelte tussen Assen en Gieten gesloten voor het wagenladingvervoer. Op 28 mei 1972 komt er ook een einde aan het vervoer van goederenwagens tussen Gieten en Stadskanaal. In 1977 wordt de gehele spoorlijn opgebroken.