Haanrade (emplacement)

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Voor het ontsluiten van kolenmijn Julia in Kerkrade-Rolduc wordt in 19 een groot emplacement aangelegd. Sinds 1949 is de naam van Kerkrade-Rolduc gewijzigd in Haanrade. De verkorting van het emplacement is Han.

Geschiedenis

Bediening

Op 20 april 2001 vertrekt de laatste afvaltrein 57881 naar Sittard. De wagens gaan per Unit Cargo via de Kijfhoek naar Moerdijk.


  • Afval

Op 31 december 1996 vertrekt de eerste trein met afval uit Haanrade. De treinen rijden in opdracht van Afvalsturing Limburg. De treinen rijden naar de AVR in de Botlek. Deze trein bestaat uit 6 wagons en rijdt iedere werkdag. De wagons worden vanuit Haanrade naar Sittard overgebracht. Hier worden de wagons gekoppeld aan de trein uit Lutterade DSM naar de Botlek. Eind 2000 wordt de frequentie van het afvalvervoer verlaagd van 5 naar 3 keer in de week. In 2001 komt het vervoer van afval tijdelijk stil te liggen, onder andere als gevolg van te weinig beschikbare wagens en een te hoog tarief voor het vervoer. Tot die tijd worden drie keer in de week zes wagons via Sittard en Kijfhoek naar Moerdijk afgevoerd.

In het voorjaar van 2005 worden de volle wagens voor trein 50392 opgehaald door een diesellocomotief van de serie 6400, die daarvoor los uit Sittard komt. Het vertrek is van maandag tot en met vrijdag om 15.55 naar Sittard. Hier worden de wagons gecombineerd met de wagons van trein 55821 uit Maastricht. De trein rijdt naar Tilburg Goederen. Vanuit hier gaan de wagons naar Amsterdam Westhaven met het Nedtrain sternet als trein 50393. De lege wagons gaan met trein 50394 terug van Amsterdam Westhaven naar Tilburg Goederen. Vanuit Tilburg Goederen gaan de wagons van dinsdag tot en met zaterdag met trein 50395 naar Maastricht. Vanuit Maastricht komen de wagons uiteindelijk met trein 58881 aan in Haanrade.


  • Laura metaal  • Navo depot

Onregelmatig wordt door het Amerikaanse leger militair materieel vanuit Haanrade per trein aan- of afgevoerd.