Geleen Oost

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Geleen Oost is een van de stations van de Limburgse plaats Geleen. De verkorting van het station is Gln.

Geschiedenis

Bij de opening van de spoorlijn tussen Sittard en Duitsland kreeg Geleen een station. Dit werd in 1896 geopend. Per 23 mei 1954 is de naam gewijzigd van Geleen naar Geleen Oost.


Eerste station

Het station is ontworpen door . Het station is van het type ZSM standaard. Het bestaat uit een gebouw met twee verdiepingen. Op de begane grond is een wachtkamer, loketten en kantoren. Boven is de woning van de stationschef. Aan een zijde is een goederenloods aan het station gemaakt. Op het perron komt de handelinrichting voor het bedienen van de seinen en wissels. Op 1 mei 1896 wordt het station geopend.


Tweede station

Ter vervanging van het oude station wordt een nieuw station gebouwd. Het station is ontworpen door architect C. Douma. Het station bestaat uit een rechthoekig gebouw met een wachtruimte, een loket en daar achter ruimte voor de lokettisten. Het nieuwe station wordt op 1964 geopend. In 2006 wordt het station gesloopt. Er komt geen nieuw station voor terug.


Laad- en losplaats

Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de spoorlijn Sittard - Herzogenrath.


Dienstregeling

Met ingang van de dienstregeling 2007 vervalt de stop van de intercity's van de serie 900 (Haarlem - Heerlen). Vanaf dat moment rijden er alleen nog maar stoptreinen. Deze worden gereden door Veolia en stoppen twee keer per uur. Zij rijden voor een periode van 10 jaar de stoptreinen tussen Sittard en Heerlen. Hiervoor worden elektrische treinstellen van het type GTW van Stadler ingezet. Met het ingaan van dienstregeling 2017 neemt Arriva de stoptreinen over van Veolia.


Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen de volgende treinseries te Geleen Oost:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
32500 Heerlen Sittard E-GTW (Arriva)/FLIRT (Arriva)

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) passeren de volgende treinen in Geleen Oost:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
3900 Heerlen Enkhuizen VIRM