Eemshaven

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

De spooraansluiting naar de Eemshaven takt ten noorden Meedsterweg af van de Hogelandspoorlijn bij Roodeschool Aansluiting, ten westen van de eerste locatie van het station van Roodeschool. De spoorlijn heeft een lengte van 7,5 kilometer. De verkorting is Eem.


Geschiedenis

Op 7 juli 1973 wordt de Eemshaven geopend door koningin Juliana. De haven moet onderdak gaan bieden aan petrochemische bedrijven. Om de bedrijven hun goederen aan- en af te kunnen voeren, is in 1970 begonnen met de aanleg van een aarden talud voor het spoor. Door het uitbreken van de oliecrisis in oktober 1973 konden de verwachtingen die men had bij de opening, niet worden gerealiseerd. In 1977 wordt begonnen met de aanleg van de stamlijn naar de Eemshaven. Deze spoorlijn is op 3 mei 1978 in gebruik genomen. Er zijn twee kleine emplacementen voorzien. Deze zijn gepland bij de Middenweg en de Eemshornweg. Tussen deze twee wegen is een omloopspoor aangelegd. Bij de Middenweg zijn er diverse aansluitingen voorzien, maar deze zijn nooit gerealiseerd. De taluds zijn al wel aangelegd om de spoorlijn op te kunnen aan leggen. In is het aansluitwissel en een deel van de aansluiting in de richting van de Emmahaven opgebroken. Deze aansluiting was van twee zijden te berijden. Er lagen echter geen aansluitingen van bedrijven aan deze spoorlijn. Langs de Meeuwenstaartweg is een tweesporig emplacement aangelegd. Na een kruiswissel eindigt een van deze twee sporen in een stootjuk. In het voorjaar van 2016 wordt begonnen om dit spoor te verlengen tot aan de Borkumkade. Op deze manier kunnen reizigerstreinen naar de veerhaven rijden. Er zal een nieuw station Eemshaven worden geopend. Hierdoor ontstaat er een betere aansluiting van de trein op de boot naar Borkum. Dit spoor en station komen in april 2018 in dienst. Het andere spoor loopt langs de Ramselgatweg tot aan het einde van de Eemshornweg, bij het water. Ter hoogte van de Westlob is een aftakking naar . Na de overweg met de Meeuwenstaartweg is een wissel geplaatst, zodat er twee sporen lopen. Het linkerspoor eindigt na ongeveer 150 meter in een stootjuk. Het rechterspoor is gelegen op het terrein van Wagenborg en heeft een lengte van ongeveer 300 meter. Dit spoor eindigt tegen een verhoogde koplading. Aan de Eemshornweg zijn diverse aansluitingen naar bedrijven gerealiseerd. Na de overweg met de Borkumweg is de aansluiting op het terrein van de Eemshaven Sugar terminal tweesporig. Er zijn twee overloopwissels aanwezig om een locomotief om te laten lopen.


Bediening

In 2001 wordt de Eemshaven bediend vanuit Onnen. Trein 55330 rijdt in de ochtend eerst naar Roodeschool om ketelwagens met aardgascondensaat te wisselen. Na dit wisselen wordt er geduwd vanaf Roodeschool Aansluiting naar de Eemshaven gereden als trein 55331. De wagens uit Roodeschool worden bij het omloopspoor naar de Eemshornweg achtergelaten. De wagens voor de Eemshaven worden naar hun bestemming gereden of de af te voeren wagens worden opgehaald. Na de bediening van de Eemshaven worden de wagens uit Roodeschool opgehaald bij het omloopspoor en wordt er als trein 55335 naar Onnen vertrokken. Mochten er voor de Eemshaven veel wagens zijn in trein 55330, dan worden eerst de wagons voor de Eemshaven op het omloopspoor geplaatst en keert de trein terug om Roodeschool te bedienen. Per 3 februari 2003 wijzigt de inzet van de locomotieven serie 6400 met ATB NG in de provincie Groningen. Nadat Noordgas in Roodeschool bediend is, is er geen tijd meer om eventueel de Eemshaven te bedienen bij een groot ladingaanbod. Na terugkomst in Onnen moet de locomotief direct door naar Veendam. Als er nog wagons zijn voor de Eemshaven of retourwagons vanuit de Eemshaven, rijdt er vanaf 19.30 een extra trein. Deze wordt gereden door de locomotief en het personeel die aan het eind van de middag uit Delfzijl komen. De aankomstwagons worden in de Eemshaven op het omloopspoor geplaatst en pas de volgende ochtend bij de klanten bezorgd. Vanaf 7 februari 2005 rijdt de facultatieve trein 55332 overdag vanuit Onnen. De aankomst van deze trein met papier voor Wagenborg is om 12.00. Het vertrek met de geloste wagons als trein 55335 is om 12.42. Deze treinen rijden alleen als de combinatie van de schuifwandwagens met papier en de ketelwagens met aardgascondensaat uit Roodeschool langer is dan 250 meter.

Vanaf december 2010 is er op zaterdag een volledige bediening van Eemshaven in plaats van alleen het aanbrengen van de aanvoerwagens. Op woensdag rijdt trein 62332 naar Eemshaven vanuit Onnen. De aankomst is om 8.46. Na het bedienen gaat trein 62335 om 10.51 terug naar Onnen, al kan hier wel van worden afgeweken. Op zaterdag rijden de treinen later. Dan arriveert trein 62332 om 14.46 in de Eemshaven en vertrekt trein 62335 om 15.51.


Spooraansluitingen

In 1978 wordt de eerste spooraansluiting in gebruik genomen. Bijna 25 jaar zullen er slechts twee bedrijven gebruik maken van het spoor. Daar komt in 2000 verandering met de aanleg van een aansluiting naar de Sugar Terminal.

  • Orange Blue Terminal

In 201 neemt het bedrijf het terrein van de Socar Terminal over, nadat Prorail in 201 besloot om de aansluiting vanaf de Socar Terminal niet te verlengen naar de Orange Blue Terminal. In juni 2015 wordt de terminal vier keer bediend door DB Schenker, die met 30 schuifwandwagons. Deze waren beladen met vuurvaste stenen uit Oostenrijk. De wagons werden aangevoerd met de Unit Cargo treinen Onnen - Kijfhoek.

  • Sugar Terminal

In 2000 is een spooraansluiting aangelegd. Deze takt net na de overweg met de Borkumweg af van het noordelijke spoor en loopt aan de linkerzijde parallel met de Eemshornweg. De losinstallatie voor de suiker is overdekt in een loods aangelegd. Het spoor door deze loods loopt door op het terrein van Veem & Factor. In het najaar worden van 200 tot 20 suikertreinen gelost.

  • Veem & Factor

Aan het einde van het spoor langs de Eemshornweg is het terrein van Veem & Factor gevestigd. De sporen worden in 19 gerealiseerd. Voor het rangeerwerk is sinds 1988 een locomotief van Orenstein & Koppel aanwezig. In schuifwandwagens wordt suiker in bloktreinen afgevoerd. In maart 2001 worden vijf schuifwandwagens afgevoerd met suiker naar Polen.

  • Wagenborg

Deze aansluiting is in 1985 aangelegd voor de bananenterminal en voorzien van groefrails. De aansluiting is te bereiken door terug te steken vanaf het tweesporige emplacement langs de Eemshornweg. Op het terrein aangekomen splitst de spoorlijn zich naar de westelijke zijde in drie kopsporen. Aan de oostelijke zijde zijn er twee kopsporen, waarvan er 1 in een loods ligt. Deze oostelijke sporen zijn te bereiken door middel van een kruiswissel in het meest zuidelijke spoor van de drie westelijke kopsporen. De overslag van bananen kwam echter niet van de grond. Het bedrijf is diverse malen failliet gegaan en door andere partijen gekocht. Aan het begin van de jaren '90 worden aardappelen afgevoerd in de winter. Af en toe wordt er ook fruit afgevoerd. Dit gebeurd met koelwagens van het type Ibces als gewone wagens van het type Gbs. In 1999 verkoopt Sealane Coldstorage het gebouw en terrein aan Wagenborg. Het inventaris in de loods werd verwijderd en afgevoerd als schroot. Door Wagenborg wordt de hal gebruikt voor het laden en lossen van stukgoed en hout. Daarnaast ontvangt Wagenborg papier in schuifwagendwagens. Het terrein wordt tussen 2001 en 2003 gebruikt om militair materieel te lossen van de trein. Dit materieel wordt gebruikt in de tweede Golfoorlog in Irak.

Op 8 maart 2018 rijdt Rheincargo met locomotief DE 67 een trein met vervuilde grond uit Ingelheim am Rhein, Duitsland naar de terminal. De grond wordt in grijze containers van Menath vervoerd. Deze trein rijdt op donderdag naar de Eemshaven, waar de trein in de avond aankomt. Op vrijdag wordt de trein ontdaan van zijn containers. Deze containers worden bij Theo Pouw Secundaire Bouwstoffen aan de Kwelderweg gelost. Na lossing van de containers worden zij weer op de trein geladen. Op vrijdagavond gaat de trein terug naar Duitsland. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de grensovergang bij Bad Bentheim. Op 27 september 2018 rijdt de laatste beladen trein naar de Eemshaven. Op 1 oktober 2018 rijdt de lege trein terug naar Duitsland.