Budel

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Budel was de naam van de halte de gelijknamige plaats in Noord Brabant. De verkorting van het station was Bdl.

Geschiedenis

Laad- en losplaats

Aan de oostzijde van het stationsgebouw is een laad- en losspoor aangelegd met een koplading en zijlading. Ook is er een goederenloods aanwezig.


Spooraansluitingen

In 1996 wordt Budel bediend vanuit Roermond met trein 55913 met een aankomst om 10.51. Na aankomst wordt er richting het overgave emplacement geduwd gereden. Hier neemt de locomotief van Budelco de wagons over. De af te voeren wagons worden door NS opgepikt en gaan via Roermond als trein 55914 naar Sittard. Vanuit Sittard gaan de wagons met trein 54802 om 16.01 naar de Kijfhoek.


  • Akzo Weert/Allied Signal

In 1965 opgericht. In ketelwagens wordt fluor-waterstof afgevoerd naar klanten in Duitsland.


  • Kempensche Zinkwit Maatschappij/Budelco/Nyrstar

In 1892 opgericht. Om de wagons bij de fabriek te kunnen plaatsen, werd er gebruik gemaakt van eigen locomotieven. Vanaf 1976 wordt er gebruik gemaakt van een locomotief van Orenstein & Koppel, type MB 280 N. Deze doet tot dienst bij Budelco.

Vanaf 199 worden jaarlijks ongeveer 260 wagons met zwavelzuur afgevoerd naar de vestigingen van Akzo in Delfzijl, Ede-Wageningen en Hengelo en naar Gist Brocades in Delft. In vier-assige schuifwandwagens wordt zink afgevoerd naar Oostenrijk en Engeland. Dit zijn op jaarbasis ongeveer 340 wagons. In twee-assige wagons wordt zink naar Italië afgevoerd. Vanuit Antwerpen wordt zinkerts aangevoerd via Neerpelt. De aanvoer vindt plaats door de NMBS. De locomotieven zorgen er ook voor dat de 20 wagons van het type Fals worden gelost bij de losinstallatie. De aanvoer is op maandag tot en met donderdag twee treinen. Trein 47662 arriveert om 6.08 in Budel en trein 47664 om 9.36. Op vrijdag rijdt er 1 trein, de 47662. Lege treinen naar Antwerpen worden regelmatig voorzien van beladen schuifwandwagens voor Engeland. Trein 49663 vertrekt om 10.26 van maandag tot en met vrijdag. De tweede lege trein rijdt alleen van maandag tot en met donderdag als trein 49665 met vertrek om 14.25

Vanaf 1 september 2021 rijden de locomotieven van Railtraxx de zinkertstreinen naar Nyrstar in Budel en naar Balen. Railtraxx gebruikt hiervoor de locomotieven uit de serie 6400 voor. De treinen reden voorheen met locomotieven van de Reeks 77 van Lineas als tractie. De trein rijdt vijf keer in de week. In de nacht wordt eerst naar Balen gereden met twee locomotieven in dubbeltractie. Na het aanbrengen van deze trein keren de locomotieven terug naar Antwerpen om de trein voor Budel op te halen. De beladen trein rijdt in dubbeltractie met twee locomotieven. Na het brengen van de beladen trein gaat een locomotief los naar Balen-Wezel om een lege trein naar Antwerpen te rijden. Ook de lege trein uit Budel rijdt met 1 locomotief. Het vertrek van trein 47676 is gepland om 15.00 uit Budel, waarbij een eerder vertrek ook mogelijk is. Vanaf 16 september 2021 worden met de lege trein 47676 ook een aantal met zinkoxide beladen wagons afgevoerd naar Antwerpen. Dit vervoer ging voorheen per vrachtwagen. In oktober 2021 wordt de frequentie van de zinkertstreinen verlaagd tot 2 à 3 treinen in de week.


Spoorlijnen

Het station was gelegen aan het Nederlandse deel van de IJzeren Rijn ter hoogte van kilometerpunt 54,724.


Dienstregeling