Botlekbrug

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen


Ter overspanning van de Oude Maas tussen Pernis en Botlek werd tijdens de verlenging van de Havenspoorlijn een nieuwe brug over deze rivier aangelegd.

Geschiedenis

Om de Oude Maas te overspannen is een gecombineerde hefbrug aangelegd in 19 .


Planning

Eerste brug

De eerste brug werd aangelegd om de Oude Maas te overspannen. Deze brug is in juni 1955 geopend voor zowel het spoor- als wegverkeer. De brug heeft een lengte van 550 meter. De beide aanbruggen zijn meter lang en het beweegbare middendeel 55 meter. De doorvaarthoogte bedraagt 8 meter. De doorvaartbreedte van de brug is meter. De brug is een stalen vakwerkbrug. Op de brug wordt een enkelspoor en twee rijstroken voor auto's aangelegd. Aan de noordzijde komt een fiets- en voetpad. In de daaropvolgende jaren wordt de spoorlijn doorgetrokken naar het westen. In 1957 rijdt de eerste trein over de brug. In de zomer van 1972 wordt in 6 weken tijd de brug een meter opgevijzeld. Hiermee vermindert het aantal openingen met 50% ten opziche van voor de verhoging. De brug wordt na de opening van de nieuwe Botlekbrug in 2015 nauwelijks door het wegverkeer gebruikt. Alleen langzaam verkeer en het vervoer van gevaarlijke stoffen gaat over deze brug. Voor de aanleg van de Betuweroute en de aanpassingen aan de Havenspoorlijn die hier bij horen, is in 1998 begonnen met de aanleg van de Botlekspoortunnel. Het is niet mogelijk om een tweede spoor over de brug aan te leggen, vanwege de vele brugopeningen. Deze tunnel wordt in 2006 geopend. In 200 wordt het spoor geëlektrificeerd. Hiermee neemt het treinverkeer over de brug flink af. Alleen de treinen tussen Pernis en de Botlek maken gebruik van de brug. Op 26 augustus 2017 rijdt de laatste trein over deze brug en wordt aansluitend gesloopt.


Tweede brug

In 2011 wordt begonnen met de bouw van een nieuwe brug over de Oude Maas. Deze brug is hoger dan de oude. De brug heeft een totale lengte van 1.200 meter. De beide aanbruggen zijn meter lang en het beweegbare middendeel 92 meter. Het middendeel heeft een hoogte van 64 meter. De doorvaarthoogte bedraagt in gesloten toestand 14 meter. Wanneer de brug geopend is, bedraagt de hoogte 45 meter. De aanbruggen hebben een doorvaarthoogte van 7,25 meter. De doorvaartbreedte van de hefbrug is 87,35 meter. De aanbruggen hebben een doorvaartbreedte van 75 meter. Het hefgedeelte van de brug bestaat uit twee delen. Om deze delen te heffen, zijn er in totaal acht heftorens, waarbij vier heftorens op een middenpijler staan. De brug is geschikt voor 4 rijbanen, twee sporen, twee fiets- en voetpaden. Op 12 juli 2015 is de brug geopend voor het wegverkeer. Vanaf september 2017 zal de brug voorzien gaan worden van rails voor een spoor, waarmee de oude brug overbodig wordt en gesloopt kan worden. Het spoor op de brug wordt aangesloten op de bestaande sporen. In februari 2021 worden proeven met een ballasttrein gehouden. In het weekend van 6 en 7 maart 2021 zijn er diverse praktijktesten uitgevoerd met lichte en zware goederentreinen die met verschillende snelheden over de brug reden. De treinen rijden tussen de emplacement Botlek en Pernis. Vanwege de steile hellingen kan dit een probleem zijn met (zware) treinen die te dicht bij de brug vertrekken. In het tweede kwartaal van 2021 zal de brug in gebruik worden genomen. In het weekend van 6 en 7 maart 2021 rijden de eerste treinen over de brug als proefritten. Deze treinen worden gereden door DB Cargo.


Aanleg

Eerste brug


Tweede brug


Opening

Op 1955 wordt de brug geopend.


De nieuwe brug is op 30 augustus 2021 in dienst gesteld.


Dienstregeling

In 1957 rijden de eerste treinen over de brug.

De brug moet ongeveer 50 keer per dag open voor het scheepvaartverkeer en is hierdoor een bottleneck voor het treinverkeer. Na de opening van de nieuwe brug, zal deze ongeveer 20 keer per dag open moeten.


Vanaf september 2017 moet het lokale treinverkeer, dat het emplacement Botlek als bestemming heeft, door de Botlektunnel rijden. In de zomer van 2021 kan het lokale spoorwegverkeer weer gebruik maken van de brug. Bij stremmingen in de Botlektunnel kan de Botlekbrug gebruikt worden als omleidingsroute.Lotgevallen

Sluiting

Op 26 augustus 2017 rijdt de laatste trein over de Botlekbrug. De brug wordt vervolgens gesloten voor al het verkeer en zal gesloopt worden.


Sloop

Nadat in augustus 2017 de laatste trein over de brug heeft gereden, wordt begonnen met de sloop van de brug. De sporen naar de brug worden medio september 2017 verwijderd. Ook de autoweg en het fietspad op de brug zijn onbereikbaar. Op 8 oktober 2017 wordt met behulp van een drijvende bok het hefgedeelte van de brug verwijderd. In november 2017 worden de laatste delen van de brug uitgevaren. Op 3 december 2017 wordt het laatste deel van de brug verwijderd en naar de sloper in Vlaardingen overgebracht.