Spoorlijn Nijmegen - Kleef

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen


Geschiedenis

Planning

Aanleg

Beveiliging

Als in 1977 wordt besloten tot de opbraak van het linkerspoor, wordt het automatisch blokstelsel aangebracht, om zo 36 treinen per dag in beide richtingen te kunnen rijden. Dit is een eis van de DB om akkoord te gaan met de opbraak van het tweede spoor. In Groesbeek worden vier bediende overwegen vervangen door drie AHOB's en 1 AKI.


Opening & ingebruikname

Wijzigingen

Stations

De spoorlijn kende haltes en stations. Alleen het station van Nijmegen en Kleef is nog in gebruik.


Nijmegen


Groesbeek


KleefDienstregeling

Op 30 september 1979 wordt het goederenverkeer over de spoorlijn gestaakt.


Ongevallen

  • Op 6 november 1945 vindt ter hoogte van kilometerpunt 1,4 een frontale botsing plaats tussen locomotief NS 4485 en locomotief DB 50 1209. De 4485 had eerder op de dag trein RF46 van Roosendaal naar Kleef gereden. Terug naar Nijmegen zou het als losse locomotief als trein 9184 gaan. De machinist van deze locomotief had echter geen wegbekendheid op het traject en wilde in Kleef niet wachten op een pilot, welke op dat moment niet beschikbaar was. Er werd geopperd om de locomotief in voorspan te laten rijden met een volgende goederentrein. Hier wilde de machinist echter niet op wachten. Na bijna anderhalve kilometer botst de 4485 frontaal op trein SL66, welke getrokken wordt door de 50 1209. In deze trein werden militaire verlofgangers vervoerd. De machinist en conducteur van trein SL66 komen om het leven en zes andere personen raken gewond. De 4485 wordt naar Mechelen overgebracht om hersteld te worden. De schade is echter te groot en op 26 september 1946 wordt de beschadigde locomotief naar het depot van Roosendaal gebracht en daar terzijde gesteld. Op 15 januari 1947 is de 4485 afgevoerd uit het materieelpark.


Sluiting & opbraak

In de zomer van 1977 wordt overeenstemming bereikt tussen de DB en NS om het linkerspoor op te breken. De spoorlijn wordt op gesloten.


Sjabloon:Navigatie Spoorlijn Nijmegen - Kleef