Spoorlijn Gouda - Den Haag

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

De Spoorlijn Gouda - Den Haag Centraal is de spoorlijn tussen deze twee plaatsen en heeft een lengte van 25,3 kilometer.

Geschiedenis

In 1864 dient de NRS (Nederlandsche Rhijnspoorweg-Maatschappij) een aanvraag in voor een concessie voor een spoorlijn van Gouda naar Den Haag. De aanvraag wordt in eerste instantie aangehouden, omdat de regering graag een verbindingsbaan in Rotterdam wil zien. In 1867 krijgt de NRS toestemming tot aanleg van een spoorlijn tussen Den Haag en Gouda.


Aanleg

Beveiliging


In de nacht van 4 op 5 mei 1968 is tussen Voorburg en Nootdorp de geautomatiseerde beveiliging in dienst gesteld. Hierdoor kon het seinhuis van Voorburg buiten dienst worden gesteld.


Opening & ingebruikname

De spoorlijn wordt op 1 mei 1870 in gebruik genomen.


Wijzigingen

In 193 wordt begonnen met het elektrificeren van de spoorlijn. Er worden langs de spoorlijn onderstations geplaatst. Deze zijn geplaatst bij Den Haag Staatsspoor en Moordrecht. De onderstations zijn voorzien van een kort kopspoor, zodat bij onderhoud aan het onderstation een gelijkrichterwagen geplaatst kan worden. Dit is een per spoor verplaatsbaar onderstation. Tussen de onderstations zijn 1 of 2 schakelstations geplaatst. Het aantal is afhankelijk van de afstand tussen de onderstations. De functie van het schakelstation is het verminderen van spanningsverlies door beide sporen parallel te schakelen. Bij kortsluiting wordt de voeding uit dit schakelstation onderbroken. Door de elektrificatie is het nodig om de seinpalen dichter bij het spoor neer te zetten voor een betere zichtbaarheid. De masten voor de bovenleiding staan namelijk in de weg voor de seinpalen.

  • Begin 1968 komt het goederenstation Den Haag Binckhorst in dienst. Het neemt hierbij de functie over van het goederenstation van Voorburg.
  • Door de indienststelling van de nieuwe beveiliging in mei 1968 tussen Voorburg en Nootdorp, is het emplacement van Voorburg gesaneerd. Er resteren in Voorburg nog slechts de twee hoofdsporen en het uithaalspoor van het goederenstation Den Haag Binckhorst.
  • Met ingang van 29 september 1968 wordt de snelheid op het baanvak verhoogd tot 130 kilometer per uur.
  • In februari 1973 besluit het B&W van Voorburg om de spoorlijn en het doortrekken van Rijksweg 12 op viaducten en een aarden wal aan te leggen. Hiermee worden kruisingen met ander verkeer zo veel mogelijk voorkomen. Aan het begin van 1975 wordt er overeenstemming bereikt tussen het B&W van Voorburg en de betreffende ministers over de aanleg van dit plan. De planning is dat het 6 jaar duurt voor de werkzaamheden zijn afgerond. De werkzaamheden beginnen op .
  • Op 1974 wordt de ATB in dienst gesteld tussen Moordrecht Aansluiting en Voorburg.


Stations

Bij de opening kende de spoorlijn 8 stations. In de loop der jaren zijn er 5 gesloten en 4 geopend.

Gouda

Het station ligt op kilometer punt -3,0.

Zuidplaspolder

Het station lag op kilometer punt 2,0.

Zevenhuizen-Moerkapelle

Het station lag op kilometer punt 6,3.

Bleiswijk-Kruisweg

Het station lag op kilometer punt 9,1.

Lansingerland-Zoetermeer

Het station ligt op kilometer punt 10,8.

Zoetermeer Oost

Het station ligt op kilometer punt 12,6.

Zoetermeer

Het station ligt op kilometer punt 13,7.

Nootdorp Noord

Het station lag op kilometer punt 19,3.

Den Haag Ypenburg

Het station ligt op kilometer punt 19,7.

Voorburg

Het station ligt op kilometer punt 22,2.

Den Haag Staatsspoor

Het station lag op kilometer punt 25,1.

Den Haag Centraal

Het station ligt op kilometer punt 25,1.


Aansluitingen

Dienstregeling

Op 15 mei 1938 wordt een klokvaste dienstregeling ingevoerd op het geëlektrificeerde Middennet. Tevens gaat de snelheid van de treinen omhoog naar 120 kilometer per uur voor elektrische en dieseltreinen. Stoomtreinen gaan 100 kilometer per uur rijden. Dit betekent dat treinen minimaal een keer per twee uur rijden. Op drukkere verbindingen is een uursdienst of zelfs een halfuursdienst mogelijk. Om de vaste dienstregeling te behouden, krijgen internationale treinen geen voorrang meer boven binnenlandse treinen. Daarnaast rijden er minder stoptreinen, zodat er meer ruimte is op het spoor voor de sneltreinen. Het opheffen van het aantal stoptreinen gaat gepaard met de sluiting van stations langs de spoorlijn.


Ingaande de dienstregeling 2001/2002 verschuiven de stoptreinen van de serie (Den Haag Centraal - Gouda Goverwelle) met een kwartier. Hierdoor is er een betere spreiding van het treinaanbod en hebben de intercity's voordeel van reistijdverkorting.


Met de opening van het station Lansingerland-Zoetermeer in december 2018 zullen alle sprinters tussen Gouda en Den Haag gaan stoppen bij dit nieuwe station. Om ruimte te maken in de dienstregeling voor deze stops, zullen de intercity's allemaal gaan stoppen in Zoetermeer.


Ongevallen

Bronnen, Referenties en/of Voetnoten

  • De elektrificatie van het Middennet - P.W. van der Vlist - Maandblad: Op de Rails, 91e Jaargang - mei 2023 Blz: 248-255 Uitgave: NVBS ISSN: 0030-3321