Rotterdam Noord Goederen

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Om het vervoer op te vangen van het te sluiten station Rotterdam Maas dat naar het station Rotterdam Delftsche Poort gaat, worden de goederenactiviteiten van dit station verplaatst naar een nieuw terrein. Dit terrein ligt ten noorden van de Kralingse Plas aan de spoorlijn Utrecht - Rotterdam De verkorting van het goederenstation is Rtng.


Geschiedenis

In de laatste maanden van 1929 wordt een plan opgesteld over de aanleg van een nieuwe spoorlijn tussen Nieuwerkerk en Rotterdam. In Rotterdam moet dit spoor aansluiten op het noordelijke deel van de Ceintuurbaan. Deze Ceintuurbaan is een verbindingsbaan tussen de station Delftsche Poort en Maas. Bij de aansluiting tussen de nieuwe spoorlijn en de Ceintuurbaan in Rotterdam noord is een goederenstation gepland. Medio 1932 wordt dit plan aangeboden aan de gemeenteraad. Deze kan zich wel vinden in de plannen. Van deze plannen kwam uiteindelijk niets terecht. Door het bombardement op Rotterdam van 14 mei 1940, waarbij onder andere het station Rotterdam Maas zwaar werd vernield, komt het plan weer in beeld. In het wederopbouwplan van de stad wordt het plan voor het omleggen van de spoorlijn direct opgenomen. Al in 1942 wordt voortvarend begonnen met de aanleg van nieuwe traject. De veengrond wordt afgegraven tot op de kleilaag, waarna er zand wordt gestort. Op last van de Duitse bezetter worden de werkzaamheden in 1943 al weer gestaakt. Na de bevrijding 1945 worden de werkzaamheden direct weer hervat. Er wordt in totaal 16 kilometer aan spoor en 45 wissels op het terrein gelegd. In 1951 zijn de werkzaamheden afgerond.

Met ingang van de zomerdienstregeling 1951, ingaande op 20 mei 1951, wordt het nieuwe emplacement in gebruik genomen. Het emplacement heeft een lengte van 2 kilometer en is ingeklemd tussen de Ceintuurbaan en Kralingerhout. Het emplacement bestaat in eerste instantie uit 15 sporen. Deze sporen dienen als vervanging van de goederensporen bij Rotterdam Delftsche Poort. Het emplacement zal worden uitgebreid als het station Rotterdam Maas wordt opgeheven. Op het goederenstation van station Rotterdam Delftsche Poort wordt al het groentevervoer met het Westland en Delfland verwerkt. Dit verhuist dan naar het nieuwe emplacement. Hiervoor worden sporen gereserveerd op het Veilingterrein. Het emplacement wordt ook voorzien van een rangeerheuvel. Hiermee worden de wagons gesorteerd voor afnemers op de RMO en op IJsselmonde. Voor het rangeren wordt er in de eerste jaren gebruik gemaakt van stoomlocomotieven. Dit zijn vooral locomotieven van de series 8800 en 1700. Met deze laatste locomotiefserie zijn ook de bedieningen langs de Hofpleinlijn en bij de WSM uitgevoerd. Later werden de taken overgenomen door de rangeerlocomotieven van de serie 700. In 1953 is de infrastructuur gereed om het rangeerterrein te laten functioneren als groepshoofdstation voor wagenladingen. In mei 1955 wordt het rangeerterrein volledig in gebruik genomen. Op deze manier worden de emplacement van IJsselmonde en Rotterdam Feijenoord ontlast.

In de nacht van 1 op 2 juni 1973 wordt de rangeerheuvel voor het laatst gebruikt. Het heuvelen wordt verplaatst naar


In mei 1994 wordt de Vlaardingse rangeerdienst opgeheven als gevolg van het teruggelopen vervoer. De aanvoer van wagons wordt vanaf dat moment overgenomen door Rotterdam Noord. Hier worden de wagons al in de juiste volgorde gezet. Na de bediening van de klanten komt de trein weer terug naar Rotterdam Noord. Hier worden de wagons uit Vlaardingen, Delft, Gouda en Alphen aan den Rijn gecombineerd tot een trein naar de Kijfhoek. Dit duurde tot 1996.

In november 2000 wordt het rangeerstation gesloten door Railion.


Tijdens de verbouwing van Rotterdam Centraal wordt het emplacement gebruikt als overslaglocatie voor bouwmaterialen. Dit terrein is sinds 2010 als zodanig in gebruik bij Mobilis, de aannemer van de verbouwing van het station. De RRF 106, een voormalige NMBS locomotief uit de Reeks 73, reed in de nacht met enkele wagons van het type Res tussen het station en Rotterdam Noord Goederen.

Vanaf 20 is Rotterdam Noord Goederen opstel locatie voor de Speno slijptrein.


Bediening

Ingaande 20 mei 1951 wordt het station aangewezen als groepshoofdstation voor wagenladingvervoer. Vanuit het groepshoofdstation worden alle wagens uit de regio verzameld om naar een van de andere 11 groepshoofdstations te worden vervoerd, zodat de wagens bij hun klanten terecht komen. Het rangeerproces op het groepshoofdstation vond als volgt plaats: Vanuit de regionale stations komen de buurtgoederentreinen aan in het groepshoofdstation aan het eind van de middag en in de loop van de avond. Aan het begin van de avond worden eerst de lokale wagens en vervolgens de wagens van de buurtgoederentreinen geheuveld en gesorteerd. Aan het eind van de avond worden de groepstreinen gereed gemaakt voor vertrek. Sommige groepstreinen worden gecombineerd voor 2 of 3 groepsstations. Tussen 23.30 en 2.00 vertrekken de groepstreinen. De wagens voor de eigen groep worden na 2.00 gesorteerd als begin voor de buurtgoederentreinen van de volgende dag. Tussen 2.00 en 5.30 komen de nieuwe groepstreinen aan op het station. Na aankomst worden zij gerangeerd in nieuwe buurtgoederentreinen voor de regionale stations. Deze vertrekken voor 8.00. De wagens voor de lokale bediening worden in de loop van de ochtend bij de klanten geplaatst.


Per 23 mei 1993 wordt een verbinding met Amersfoort opgesteld voor het dienstvervoer. Van dinsdag tot en met zaterdag wordt er om 3.30 uit Amersfoort vertrokken naar Rotterdam Noord Goederen als trein 53211. De aankomst is rond 5.00. Deze trein bevat ook wagons voor Den Haag Binckhorst, welke later in de ochtend naar Den Haag worden gereden. Te Den Haag Hollands Spoor worden de wagons voor de Leidschendamse werkplaats achtergelaten. Deze gaan met de slag 59191/59192 naar de werkplaats. Trein 59193 gaat van de Binckhorst naar Den Haag Hollands Spoor rond 10.30. Na het wisselen van de wagons te Den Haag wordt er rond 12.20 weer vertrokken naar Rotterdam als trein 59194. Op maandag tot en met vrijdag wordt er om 19.28 vertrokken uit Rotterdam als trein 53120 naar Amersfoort. De treinen 53211/53120 worden gereden door een locomotief van de serie 1300.


Eind maart 1998 wordt de bediening teruggebracht van 5 naar 3 treinen in de week. De treinen rijden op maandag, woensdag en vrijdag. Dit zijn de treinen 5/5 van het sternet voor inframaterialen uit Amersfoort. Naar Amersfoort vertrekt trein 5 om 10.03. Trein 5 arriveert om 16.06 in Rotterdam vanuit Amersfoort. Naast wagens met ballast en zand bevat deze trein ook schuifwandagwagens Gbs met Rutimax.


Spooraansluitingen


Losweg

In 2012 en 2015


Fruitveiling


Koelveem/Kloosterboer

In september 1997 begint de bediening weer met koelwagens. Tot 2000 worden koelwagens met afgevoerd naar .

PTT Post

Tot 1997 expeditieknooppunt. In wordt het spoor langs het expeditieknooppunt opgebroken. Het gebouw blijft als sorteercentrum in gebruik bij PostNL.

Rutimex

Sinds 19 aanvoer van lompen en vodden met twee-assige wagons van het type Gbs uit . In 2000 wordt de laatste trein met vodden aangevoerd.


SSN

Op 26 april 1998 verhuist de Stoom Stichting Nederland vanuit het Onderhoudsbedrijf Leidschendam naar het nieuwe onderkomen, welke gebouwd is aan de westzijde van het emplacement. De trein wordt getrokken door diesellocomotief 6513 en bestaat uit de locomotieven 41 105. Dit onderkomen wordt in oktober 1998 in gebruik genomen. Door diverse vervoerders, zoals ACTS, wordt de werkplaats van de SSN gebruikt voor het uitvoeren van onderhoud aan hun locomotieven. Daarnaast zijn ook fabrikanten van locomotieven die gebruik maken van de werkplaats. In april en mei 2012 wordt de losweg van de SSN gebruikt om twee treinen met legermaterieel (Vrachtwagens van Saurer, type 6DM) uit Zwitserland te lossen. Door de RRF 106 worden de wagons naar het losperron gebracht. Op 9 januari 2015 wordt nog een trein met Zwitserse vrachtwagens gelost op de losweg. De treinen zijn door Locon aangebracht. De vrachtwagens gaan over de weg naar handelaar Van Vliet Trucks in Nieuwerkerk aan den IJssel.

Trailstar

Overslagterminal voor containers en wissellaadbakken. Tot 1976 was Trailstar gevestigd in de Spaanse Polder. Als kantoor diende de voormalige mCd 9415 (Materieel '24). In 1994 rijdt de laatste trein. Door de invoering van de shuttle-treinen verhuisd Trailstar naar het RSC in de Waalhaven.