Oosterspoorweg traject Hilversum - Utrecht Maliebaan - Lunetten

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

De Oosterspoorweg is de spoorlijn tussen Hilversum en Lunetten en heeft een lengte van 17,9 kilometer. De spoorlijn is aangelegd als zijlijn van de Oosterspoorweg traject Amsterdam Centraal – Zutphen


Geschiedenis

Aanleg

BeveiligingAan het eind van 1951 beginnen de werkzaamheden om de spoorwegkruising bij Blauwkapel te voorzien van NX-beveiliging. De post bij km 3.840 aan de lijn Utrecht – Amersfoort wordt op 21 april 1951 indienst gesteld met seinen volgens lichtseinstelsel 1946. Dit zijn de sporen van Utrecht naar Amersfoort en Hilversum en de verbinding Utrecht Maliebaan – Hilversum. Tot 1961 worden de overweg op de lijn richting Hilversum nog vanuit de post aldaar bediend. Tussen 1961 en 1962 worden de seinen van stelsel '46 vervangen door lichtseinstelsel 1955. Op 24 juni 1962 wordt de NX-beveiliging vervangen door een CVL-beveiliging. Tussen 21 april en 6 juni 1978 wordt de CVL beveiliging van Blauwkapel geïntegreerd in die van CVL Utrecht en vervalt de post.

In de nacht van 24 op 25 november 1974 wordt de aansluiting met Lunetten opgenomen in de NX-beveiliging vanuit de CVL Urecht.


Opening & ingebruikname

Wijzigingen

  • In september 2012 wordt het trajectdeel tussen het Spoorwegmuseum en het emplacement Lunetten afgesloten vanwege de bouw van vrije kruisingen voor de viersporigheid tussen Utrecht Centraal en Houten.

Stations

Langs de spoorlijn hebben in totaal 10 stations gelegen. In de loop der jaren zijn er 6 gesloten en is het laatste station niet meer te bereiken.

Hilversum

Het station ligt op kilometer punt 0,0.

Hilversum Sportpark

Het station ligt op kilometer punt 1,2.

Hollandsche Rading

Het station ligt op kilometer punt 5,5.

Maartensdijk

Het station lag op kilometer punt 7,5.

Nieuwe Wetering

Het station lag op kilometer punt 9,8.

Groenekan West

Het station lag op kilometer punt 11,9.

Blauwkapel

Het station lag op kilometer punt 12,7.

Utrecht Biltstraat

Het station lag op kilometer punt 15,1.

Utrecht Maliebaan

Het station lag op kilometer punt 16,5.

Utrecht Lunetten

Het station ligt op kilometer punt 17,9.


Aansluitingen

Dienstregeling

Vanaf 26 juli 2010 rijdt de pendeltrein van Utrecht Centraal naar het Spoorwegmuseum via het kruis bij Blauwkapel. Het station van Utrecht Overvecht wordt via spoor 1 bereden en bij sein 1016 wordt er gekeerd. Na het keren wordt er naar museum gereden. Om dit mogelijk te maken zijn enkele wijzigingen aan de infrastructuur bij Blauwkapel en het Maliebaanstation uitgevoerd. Zo is het mogelijk om linkerspoor te rijden en kan er gekeerd worden in het museum. Ook het wisselen van de rijrichting bij Blauwkapel is nu mogelijk. De trein kan door deze route weer 7 dagen in de week rijden.


Ongevallen

Sluiting & opbraak

In september 2012 wordt het traject tussen het Spoorwegmuseum en het emplacement van Lunetten gesloten. Ter hoogte van het emplacement Lunetten is de ruimte nodig om het aantal sporen uit te kunnen breiden naar vier. Ook de Uithoflijn voor de tram wordt hier aangelegd.

Het deel tussen het Spoorwegmuseum en de voormalige aansluiting bij Lunetten is eind 2014 overgedragen aan de gemeente Utrecht. De spoorstaven, bielzen, ballastbed en ondergrond zullen eerst worden verwijderd. De bovenleidingportalen blijven echter wel staan over een lengte van 900 meter. Op de voormalige spoorlijn wordt een fiets- en voetpad aangelegd.