Hoek van Holland Strand

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Hoek van Holland Strand is een van de stations in Hoek van Holland. De verkorting van het station is Hlds.

Geschiedenis

Op 1 juni 1893 wordt het station geopend. Het station heeft twee sporen, waarvan het zuidelijke spoor is voorzien van een perron. In werd op het perron voorzien van een abri. Het noordelijke spoor is gelegen aan een losweg. Aan de westelijke zijde van de perrons is een plaatskaartenkantoor gebouwd. Rond 1925 wordt de losweg opgeheven en vervangen door een perron. Nadat de dienst vanaf 15 mei 1935 elektrisch bereden kon worden, wijzigde de naam van het station van Hoek van Holland Eindpunt naar Hoek van Holland Strand. Hiermee veranderd ook de verkorting van Hlp naar Hlds. Dit gebeurde op 6 oktober 1935. Eind 1969 wordt het plaatskaartenkantoor vervangen door een nieuw gebouw. Dit gebouw is identiek aan het gebouw (ontworpen door architect M.W. Markenhof) dat tegelijkertijd bij het station van Hoek van Holland wordt gebouwd.

In 1905 wordt naast het hoofdspoor het tramspoor van de WSM tramlijn 's Gravenzande - Hoek van Holland aangelegd. Ter hoogte van kilometerpunt 23,5 is een verbindingswissel tussen de spoorlijn en tramlijn. In juli 1910 wordt een spooraansluiting van de tramlijn op het hoofdspoor gemaakt. Deze aansluiting wordt gebruikt voor het vervoer van zand. In 1963 wordt de aansluiting verlegd naar de overweg bij de Harwichweg. Hiermee wordt het een derde spoor tot aan Hoek van Holland Strand. In september 1964 is het spoor verkort en werd het aangesloten bij de wisseloverlopen.


Laad- en losplaats

Voor het laden en lossen is het noordelijke spoor van de twee sporen die het station kent voorzien van een losweg. Rond 1925 is de losweg opgebroken en werd er een perron aangelegd.

Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de Hoekse Lijn.


Dienstregeling

Bij de opening van de spoorlijn in 1893 rijden er lokaaltreinen vanaf Rotterdam naar Hoek van Holland Eindpunt. In 1904 werd het station alleen maar in de zomer bediend en vanaf 1 oktober 1905 werd het station helemaal niet meer bediend. Op 5 juli 1915 kwam het station weer terug in de bediening, maar alleen in de zomer. In 1920 kwamen er sneltreinen te rijden naar Hoek van Holland(Eindpunt). Na de elektrificatie in 1935 werd het station alleen in de zomer bediend. Tussen september 1939 en 20 mei 1951 wordt het station geheel niet bediend als gevolg van de mobilisatie en de oorlogsschade van de Tweede Wereldoorlog. Met ingang van 27 mei 1990 worden ook enkele treinen in winter ingelegd naar Hoek van Holland Strand.

Per 1 april 2017 zal Hoek van Holland Strand geen station van de NS meer zijn. De spoorlijn wordt omgebouwd tot metrolijn van de RET.