Dordrecht Industrie

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

In het oosten van Dordrecht is ten zuiden van de Beneden Merwede het industrieterrein De Staart gevestigd. Dit industrieterrein is te bereiken vanuit Dordrecht via de westelijke Betuwelijn. De verkorting van het industriegebied is Ddri.

Geschiedenis

Vanaf 1910 wordt het industrieterrein De Staart ontwikkeld. Dit industrieterrein is gelegen ten zuiden van de Beneden Merwede, met de Merwedestraat als middelpunt. Door het college van Burgemeester en Wethouders werd aan de SS (Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen) gevraagd om een verbinding aan te leggen van het nieuwe industrieterrein via de Oranjelaan en de Toulonschelaan naar het station. Door de SS werd negatief geantwoord, omdat de aansluiting vanuit de Toulonschelaan tussen de draaischijf en het kolenpark is gesitueerd. In 1912 werd door het college van B & W gesproken met de HIJSM (Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij) om een aansluiting te realiseren. De uitkomst van deze gesprekken was dat er nabij de overweg met de Krommedijk een spoorlijn zou worden aangelegd naar de Oranjelaan. De kosten van ƒ 75.000 voor het aanleggen en de jaarlijkse kosten van ƒ 500 voor het onderhoud van de spoorlijn komen geheel voor rekening van de gemeente Dordrecht. In de richting van Sliedrecht wordt na de overweg met de Krommedijk een omloopspoor aangelegd. Via een Engels wissel is het mogelijk om naar het industrieterrein te rijden. De toegang tot de aansluiting wordt afgesloten met een hek. In 1915 verstrekt de gemeente Dordrecht de opdracht tot het aanleggen van de spoorlijn aan de HSM. In eerste instantie waren er plannen om de spoorlijn te koppelen met de toekomstige tramlijn 4, maar er zat weinig schot in de aanleg van de tramlijnen in Dordrecht. In de loop der jaren waren enkele bedrijven al gevestigd op het nieuwe industrieterrein en aan hen was de toezegging gedaan dat het industrieterrein per spoor ontsloten zou gaan worden. Na dat de opdracht verstrekt was aan de HSM, beginnen problemen te ontstaan met de aanleg. De ondergrond langs de Oranjelaan is te slap en moet verstevigd worden. Als gevolg van de Eerste Wereldoorlog ontstaat er schaarste aan materialen, wat de prijzen doet stijgen. De aansluiting wordt op 19 geopend. In 1921 wordt besloten om de spoorlijn te verlengen tot voorbij de Merwedehaven, waar staalhandel Montan is gevestigd. De totale aanleg van de spoorlijn kostte de gemeente in totaal ƒ 270.000.

In 19 wordt besloten om de spoorlijn niet meer door de stad te laten gaan. Er wordt gezocht om de aansluiting elders aan te laten sluiten op de Betuwelijn. Deze wordt gevonden nabij de Wantijbrug over het Wantij. De aansluiting loopt langs het waterbekken van de Grote Rug tot aan de Baanhoekweg. De spoorlijn loopt langs deze weg tot aan de Merwedestraat. De nieuwe aansluiting wordt op 19 in gebruik genomen. De oude aansluiting door de stad wordt daarop opgebroken.


Bediening

Vanaf de opening in 19 wordt het industrieterrein bediend vanuit . De konvooien worden gereden door stoomlocomotieven van de series 5800. Vanaf 19 wordt er dieseltractie ingezet op de aansluiting om de klanten te bedienen.

Op zondag rijdt sinds 19 het treinpaar 57110/5 tussen de Botlek en Dordrecht. Met deze treinen wordt formaldehyde vervoerd in ketelwagens.

Vanaf 19 rijdt er op zondag een rechtstreekse trein tussen de Europoort en het industrieterrein. Dit treinpaar 58/58100 vertrekt om van de Europoort en komt om aan. Het vertrek van trein 58100 is om met een aankomst te Europoort om .

Met ingang van 23 mei 1993 wordt afvoertrein 55310 omgenummerd naar trein 51004. Het vertrek van trein 51004 is om 15.41. Om 15.50 wordt er aangekomen in Dordrecht. De wagons uit Dordrecht Zeehaven worden aangekoppeld en om 17.34 wordt er naar de Kijfhoek vertrokken.

Ingaande februari 2012 wordt de bediening zowel in de ochtend als in de middag uitgevoerd. Hiermee komen de ritten als losse locomotief in de ochtend en in de middag te vervallen. In de ochtend komen gemiddeld 6 wagons met methanol met trein 62020 vanuit de Kijfhoek aan. Deze zijn in de nacht opgehaald bij Caldic in de Europoort. Ketelwagens met diverse stoffen worden als trein 62021 naar de Kijfhoek gebracht. Deze reden eerder pas in de middag. De treinen in de ochtend rijden van dinsdag tot en met zaterdag. In de middag worden met trein 62022 ketelwagens met diverse stoffen aangevoerd van de Kijfhoek. De geloste ketelwagens methanol worden met trein 62023 terug naar de Kijfhoek gebracht en later door naar Caldic. De middagtreinen rijden van maandag tot en met vrijdag. De aankomst van trein 62022 is om 18.48. Het vertrek van trein 62023 is om 20.22. In december 2017 wordt er op zaterdagmiddag een extra trein (trein 62022) gereden. Deze heeft een aankomst om 16.23. Na het achterlaten van de wagons vertrekt de losse locomotief om als trein naar de Kijfhoek.


  • Basaltmaatschappij

Tussen de Merwede en de Merwedestraat vestigt in 19 de Basaltmaatschappij. Op het terrein wordt basalt overgeslagen van schip naar spoorwagen. Voor de overslag is een kopspoor met een wissel aanwezig om terug te steken.


  • Chemours


  • DuPont

Tussen 1980 en 1999 wordt formaldehyde aangevoerd vanuit Akzo/Neste uit Europoort. Aanvoer van ketelwagens met methanol van ETT uit Europoort en Vopak uit de Botlek.

  • Invista


  • Lips Brandkasten en Slotenfabrieken N.V.

In 1919 betrekt Lips een nieuwe fabriek aan de Merwedestraat.

  • Staalhandel Montan

In 1920 wordt staalhandel Montan opgericht. Zij vestigen zich aan de Merwedestraat


Bronnen, Referenties en/of Voetnoten

  • Over de Dordtse tramcommissies - J. Roos - Maandblad: Op de Rails, 88e Jaargang - november 2020 Blz: 526-533 Uitgave: NVBS ISSN: 0030-3321