Brug over Delfshavense Schie

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Ter overspanning van Delfhavense Schie werd tussen Schiedam en Rotterdam een brug over dit kanaal aangelegd. De verkorting van de brug is Dhs.

Geschiedenis

Bij de aanleg van de Oude Lijn tussen Den Haag en Rotterdam moest tussen Schiedam en Rotterdam een brug worden aangelegd over de Delfshavense Schie. Dit kanaal vormt de verbinding tussen de Delftse Schie bij Overschie en de Delfshaven in Rotterdam. Van de gemeente Delfshaven kocht de HIJSM het recht om de Schie te mogen overbruggen. Als voorwaarde werd gesteld dat de brug alleen gesloten mocht worden wanneer er een trein aan kwam. Sinds 1846 ligt er een brug over dit kanaal. Tegenwoordig ligt er de vierde brug over dit kanaal.


Eerste brug

De eerste brug is uitgevoerd als een kraanbrug. Ieder spoor heeft zijn eigen brug. Bij deze kraanbrug liggen de spoorstaven ieder op een eigen ligger. Deze worden naar binnen geklapt. Hierdoor ontstaat een doorvaartbreedte van 8 meter. Bij het sluiten van de brug gaf dit wel eens problemen. De kraanbrug is qua werking gebaseerd op sluisdeuren.


Tweede brug

Door de problemen met de kraanbrug, werd besloten om de brug te vervangen. In 1890 werd de oude brug vervangen door een nieuwe dubbelsporige draaibrug. Deze heeft een doorvaarthoogte van 2,30 meter.


Derde brug

Kort na de opening van de tweede brug wil de gemeente Rotterdam een havenspoorlijn aanleggen naar de nieuwe havens. Deze zijn gelegen aan de Rechter Maasoever. Omdat deze spoorlijn niet goed kan aansluiten, wordt in 1903 besloten tot het bouwen van een nieuwe brug. De havenspoorlijn komt gereed in 1908. De nieuwe brug wordt van staal als rolbasculebrug uitgevoerd. Hierbij liggen vier enkelsporige bruggen naast elkaar. Vanaf Rotterdamse zijde bestaan de nieuwe bruggen ieder uit een aanbrug met een lengte van 24,8 meter en een gewicht van ongeveer 60 ton. Deze liggen in de lengterichting 3 meter versprongen uit elkaar. Het verspringen is nodig omdat de Schie in een hoek ligt van 61 graden ten opzichte van de spoorlijn. Na de aanbrug volgt de rolbasculebrug met een lengte van 12 meter en een gewicht van 90 ton. Aan de Schiedamse zijde is een viersporige aanbrug aangelegd met een lengte van 42,7 meter. Op deze aanbrug liggen vijf vakwerkhoofdliggers. Deze bruggen hebben een doorvaarthoogte van 4,0 meter in gesloten toestand bij een doorvaartopening van 9,1 meter. De brug wordt op 1911 in gebruik genomen. De brug wordt twee keer per uur voor circa vier minuten geopend.


Vierde brug

Het besluit om een nieuwe brug te bouwen. Deze ligt vier meter hoger dan de oude brug. De bruggen liggen in een betonnen viaduct met een totale lengte van 1,7 kilometer. Als eerste zijn de noordelijke sporen aangesloten op de nieuwe brug. Nadat deze sporen aangesloten waren, konden de betonnen viaducten worden afgebouwd.

De nieuwe brug wordt uitgevoerd als een dubbele stalen ophaalbrug met een doorvaarthoogte van 7 meter bij een doorvaartbreedte van 10,6 meter. De brug wordt alleen nog 's nachts geopend, twee keer vier minuten. Op deze manier ondervindt treinverkeer geen hinder van het scheepvaartverkeer, omdat de doorvaarthoogte ook op Rijnvaarthoogte ligt kunnen schepen de gesloten brug normaal passeren. Voor deze brug ontvangt de NS op 4 oktober 1990 de Nationale Staalprijs.


Aanleg

Eerste brug

De aanleg van de eerste brug begint in 1846. De brugpijler wordt op het droge gebouwd, zodat een hulpkanaal om de bouwplaats moet worden aangelegd. In 1847 is de kraanbrug gereed.


Tweede brug


Derde brug

In 1908 wordt begonnen met de bouw van de nieuwe brug. Deze ligt ten noorden van dubbelsporige draaibrug. De brug wordt gebouwd door F. Kloos en Zonen's Werkplaatsen in Kinderdijk.


Vierde brug

In 1986 wordt begonnen met de bouw van de nieuwe bruggen aan de noordkant van de bestaande bruggen. In 1991 komen de eerste twee sporen over de eerste nieuwe brug in dienst. In juni 1992 komt het derde spoor in dienst. In het weekeinde van 9 en 10 oktober 1993 is het vierde spoor in dienst gesteld.


Ingebruikname

Eerste brug

Op 3 juni 1847 werd de spoorlijn tussen Den Haag en Rotterdam geopend. Hierbij werd ook de brug in gebruik genomen.

Tweede brug

Op 17 oktober 1890 wordt de dubbelsporige draaibrug in gebruik genomen.

Derde brug

Op 1911 wordt de viersporige rolbasculebrug geopend.


Vierde brug

Op 1994 wordt de vierde brug geopend. Na de opening van deze brug, worden de oude bruggen gesloopt.


Dienstregeling

Opening

Eerste brug


Tweede brugDerde brug


Vierde brug


Lotgevallen

  • Op 1874 kwam locomotief in de Schie terecht. Het scheepvaartverkeer raakt voor lange tijd gestremd. Ook het treinverkeer ondervind hiervan veel hinder. Na 7 maanden rijdt de eerste trein weer over de brug.
  • Op 26 januari 1954 breekt er brand uit in het seinhuis dat over de vier sporen is geplaatst. Het seinhuis wordt volledig vernield en geeft maandenlang problemen voor het treinverkeer. Na de brand is het seinhuis niet herbouwd.
  • Op 27 december 1982 waren de treinstellen Plan V 959 + 803 betrokken bij een ongeval bij de brug. De treinstellen waren onderweg als stoptrein 5037 van Leiden naar Rotterdam, toen het ter hoogte van de Rotterdamse wijk Spangen door stop tonend sein reed en bijna frontaal op locomotief 1220 botste, welke met de D236 Nord-West Express van Utrecht onderweg was naar Hoek van Holland. Het ABk rijtuig van de 959 werd totaal vernield en kwam boven op de locomotief terecht. Bij dit ongeval waren 3 doden, waaronder de machinist van de stoptrein en 32 gewonden te betreuren.


Sluiting

Eerste brug

Op 17 oktober 1890 is de laatste dag dat de brug in gebruik is. Vanaf die dag is de nieuwe dubbelsporige draaibrug in dienst.

Tweede brug


Derde brug


Sloop

Eerste brug


Tweede brug


Derde brug

Op 26 februari 1994 wordt begonnen met het verwijderen van de enkelsporige bruggedeelten. Op de wal worden de brugdelen in stukken gesneden. Om het scheepvaartverkeer zo min mogelijk te hinderen, vinden de werkzaamheden in het weekeinde plaats. Op zondag 6 maart 1994 worden de vier enkelsporige aanbruggen aan de Rotterdamse zijde van de brug gesloopt. Op 8 april 1994 zijn de sloopwerkzaamheden afgerond.