Zwolle Rangeerstation

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Om het goederenemplacement ten westen van het station Zwolle te ontlasten, wordt op de oever van de IJssel een nieuw rangeerstation aangelegd. De verkorting van dit rangeerstation is Zlr.

In 1904 wordt in opdracht van de NCS een nieuw rangeerterrein aangelegd. Het terrein omvat sporen. Op het terrein komt een administratiegebouw, overlaadloods, bureaugebouw met aanbouw, 2 seinhuizen en een schuilplaatsen


Ingaande 20 mei 1951 wordt het station aangewezen als groepshoofdstation voor wagenladingvervoer. Vanuit het groepshoofdstation worden alle wagens uit de regio verzameld om naar een van de andere 11 groepshoofdstations te worden vervoerd, zodat de wagens bij hun klanten terecht komen. Het rangeerproces op het groepshoofdstation vond als volgt plaats: Vanuit de regionale stations komen de buurtgoederentreinen aan in het groepshoofdstation aan het eind van de middag en in de loop van de avond. Aan het begin van de avond worden eerst de lokale wagens en vervolgens de wagens van de buurtgoederentreinen geheuveld en gesorteerd. Aan het eind van de avond worden de groepstreinen gereed gemaakt voor vertrek. Sommige groepstreinen worden gecombineerd voor 2 of 3 groepsstations. Tussen 23.30 en 2.00 vertrekken de groepstreinen. De wagens voor de eigen groep worden na 2.00 gesorteerd als begin voor de buurtgoederentreinen van de volgende dag. Tussen 2.00 en 5.30 komen de nieuwe groepstreinen aan op het station. Na aankomst worden zij gerangeerd in nieuwe buurtgoederentreinen voor de regionale stations. Deze vertrekken voor 8.00. De wagens voor de lokale bediening worden in de loop van de ochtend bij de klanten geplaatst.


Na het staken van de rangeer activiteiten, wordt het terrein gebruikt voor het stallen van afgevoerd materieel. In 199 worden de eerste treinstellen Materieel '54 hier neergezet in afwachting van ontasbesten en sloop. Op 3 juli 1997 wordt het laatste treinstel overgebracht naar de Watergreaafsmeer. Vanaf 199 worden de afgevoerde treinstellen DE-II op het terrein neergezet in afwachting van sloop.


In oktober 2018 beginnen de werkzaamheden voor het vernieuwen van het terrein. Op het terrein zal een nieuw opstelterrein verschijnen met een capaciteit van 160 rijtuigbakken. Er zal zowel materieel van de NS als van Keolis worden opgesteld. In fases worden de bestaande sporen opgebroken en de bijhorende grond afgegraven tot een diepte van 3 meter. Vervolgens wordt folie op de bodem neergelegd om te voorkomen dat het gebruikte water op het terrein zich vermengd met grondwater. Dit grondwater wordt gebruikt in het nabijgelegen waterwingebied. Op de folie wordt nieuwe grond gestort en nieuwe sporen aangelegd. Deze sporen worden voorzien van bovenleiding. Een tiental sporen zal worden voorzien van reinigingsperrons en er komt een wasinstallatie. Deze werkzaamheden duren tot de zomer van 2019. Om goederentreinen te kunnen verwerken, zal er een wacht- en omloopspoor worden aangelegd. Ook komt er een technische centrum, waar kleine reparaties aan het materieel kan worden uitgevoerd. Voor spoorwegaannemers worden zes sporen ingericht In het najaar van 2019 wordt begonnen met het vernieuwen van de sporen tussen het rangeerstation en het station Zwolle. Deze werkzaamheden zullen rond de zomer van 2020 worden afgerond. Op 7 oktober 2019 worden de eerste sporen in gebruik genomen. Dit zijn 4 sporen met serviceperrons. Op 15 juni 2020 is het opstelterrein in zijn geheel in gebruik genomen.


Incidenten

  • In de nacht van 26 februari 1974 wordt er brand gesticht in Plan V 872. Dit treinstel staat op spoor 6. Zoals gewoonlijk is het treinstel afgesloten en beremd weggezet. Het kan niet weggezet worden. Hierdoor is het mogelijk dat de brand over kan slaan naar andere treinstellen. De brand slaat als eerste over naar het op spoor 5 staande treinstel ElD4 732 en vervolgens naar het treinstel ElD4 703, welke op spoor 4 staat. Ook de treinstellen ElD4 503 en ElD4 649 lopen schade op. Het treinstel ElD4 703 en de rijtuigen BDk + B van de ElD4 732 zijn ter plaatse gesloopt. Ook het rijtuig A 732 bleek niet meer te redden. De overige treinstellen en rijtuigen werden wel hersteld.