Zwolle NCS

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Zwolle NCS was een van de stations in de Overijsselse stad Zwolle. De verkorting van het station was .

Geschiedenis

In 1862 wordt de aanvraag tot het verlenen van een concessie voor de aanleg en exploitatie van een spoorlijn tussen Kampen en Zwolle. Deze aanvraag wordt in 1863 gegund aan de NCS (Nederlandsche Centraal Spoorwegmaatschappij). In 1864 bereikt de spoorlijn Zwolle. Door de NCS zijn er onderhandelingen gevoerd met SS (Staatsspoorwegen) over een gemeenschappelijk gebruik van het station dat door de SS gebouwd zal gaan worden. In afwachting daarvan wordt een tijdelijke halte gebouwd bij de Veerallee. Deze halte bestaat uit een houten gebouw en een perron. Daarnaast worden enkele goederenloodsen, een draaischijf en een rijtuigloods gebouwd. In 1867 wordt er een overeenkomst gesloten door de NCS en SS om de vrachtgoederen zonder overlading van elkaar over te nemen. In 1868 wordt er een overeenkomst gesloten over het gebruik van het station Zwolle SS door de beide maatschappijen. Door middel van een wissel in het uithaalspoor naar Kampen kan het station worden bereikt. In de praktijk gebeurde dit echter nog niet, er moesten nog diverse werkzaamheden worden uitgevoerd. In 1870 wordt er een overeenkomst gesloten over al het goederenvervoer, met uitzondering van een plaats voor het laden en lossen van vee. Dit gebeurde pas in 1872. Vanaf 15 mei 1873 vindt het gemeenschappelijke gebruik van het station Zwolle SS plaats. Het tijdelijke station wordt afgebroken en maakt plaats voor de veelading.


Laad- en losplaats

Het station krijgt aan de zuidzijde een tweetal goederenloodsen. Daarnaast is er een goederenloods gebouwd bij de Willemsvaart, zodat goederen kunnen worden overgeslagen van de trein naar de boot en andersom.


Spoorlijnen

Het station was gelegen aan de Centraalspoorweg.


Dienstregeling

Op 6 juni 1864 wordt Zwolle bereikt. Er gaan drie treinen per dag vast rijden en drie treinen facultatief. Vanaf mei 1865 gaan de treinen naar Kampen rijden. Een trein uit Utrecht komt aan bij het station, de locomotief wordt losgekoppeld en naar de draaischijf gereden. Hier wordt de locomotief gedraaid en aan de achterzijde van de trein gekoppeld. Er wordt geduwd in de richting van het nieuwe station gereden via een uithaalspoor. Na het omzetten van een wissel kan er naar Kampen worden gereden. In oktober 1866 wordt het station van de SS in gebruik genomen. Er is echter nog geen overeenkomst over het gemeenschappelijk gebruik van het station. Reizigers die verder willen reizen, moet daarom een stuk lopen.