Zuidbroek

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Zuidbroek is het station van de gelijknamige plaats in de provincie Groningen. De verkorting van het station is Zb.

Geschiedenis

Bij de aanleg van de Staatslijn B (Harlingen Haven - Nieuweschans) werd in Zuidbroek in 1867 een station gebouwd. Op 1 mei 1868 werd het station geopend, tegelijkertijd met de spoorlijn. Zuidbroek bevindt zich aan de kruising van de bovengenoemde spoorlijn met het NOLS traject Stadskanaal - Delfzijl, welke in 1910 wordt geopend. Het stationsgebouw is van het type Hoogezand, welke een van de standaard stations was van de Staatsspoorwegen. Het gebouw bestaat uit de stationshal, met twee zijvleugels. Boven de stationshal is een verdieping gebouwd, welke de woning is van de stationschef. In 1958 is het gebouw ingrijpend verbouwd, waarbij de stationswoning en de beide zijvleugels zijn gesloopt.

In 1973 wordt het emplacement verbouwd. De sporen 1 en 2 zijn voor reizigerstreinen en spoor 3 wordt incidenteel door reizigerstreinen gebruikt. De sporen 3 en 4 worden gebruikt voor goederentreinen en de sporen 5 en 6 worden gebruikt om goederenwagens te plaatsen. Spoor 6 is eveneens het laad- en losspoor van graanhandel Sprik.

In 2000 verwerft het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum het oude stationsgebouw. Zij willen hier een museum gaan vestigen. In augustus 2002 wordt begonnen met het opknappen van het oude stationsgebouw, nadat de NS het stationsgebouw had verlaten. Als eerste wordt het dak gerepareerd. Tussen 2008 en 2011 wordt het station in oude luister hersteld, waarbij de zijvleugels en de verdieping worden herbouwd. In het gebouw is nu ruimte voor wisseltentoonstellingen van de eigen collectie. Het stationskantoor is teruggebracht naar vroegere sferen om te laten zien wat er op een station allemaal gebeurde. De stationswoning kan gebruikt worden als trouwlocatie. In de andere zijvleugel heeft de modelspoorvereniging van Veendam een plaats gekregen. Op 10 oktober 2014 werd het vernieuwde stationsgebouw heropend door staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu.

In 2013 worden de sporen 1 en 2 vernieuwd. Spoor 6 wordt opgebroken. Om de komst van meerdere sneltreinen mogelijk te maken vanaf de dienstregeling 2021 worden een aantal wissels en sporen verlegd en aangepast. De perrons worden verlengd. In juli 2020 wordt spoor 4 voor het laatst gebruikt. In de nacht van 12 en 13 september 2020 worden de aansluitingen van spoor 2 naar spoor 3 opgebroken. In de daaropvolgende week zijn de sporen 3, 4 en 5 opgebroken. Spoor 3 maakt plaats om het middenperron te kunnen verbreden. De perrons zullen eveneens verlengd gaan worden. Het nieuwe spoor 3 komt op de plaats te liggen van het oude spoor 4.


Voor de beveiliging beschikte het station over in totaal 3 seinhuizen.

  • Post T

In de uitbouw van het station aan de perronzijde is Post T ondergebracht. Post T is niet voorzien van handels om seinen en wissels te bedienen, maar alleen van een blokkast. Door middel van een seinmelder, geplaatst voor sein C2, wordt opdracht gegeven om vanuit Post T het overpad te sluiten met een drukknop. Sein C2 gaf toestemming om vanaf spoor 2 in de richting van Scheemda te vertrekken. Vanuit Post T werden de opdracht voor vertrekkende treinen en de binnenkomst van treinen gegeven. Post II kreeg vanuit Post T de toestemming voor geven van het enkelspoorvenster aan Scheemda. Het seinhuis heeft dienst gedaan tot 7 april 1989.

  • Post I

Aan de zijde van Hoogezand-Sappemeer, nabij de brug over het Muntendammerdiep, is Post I gelegen. Vanuit Post I werd tot 19 de beweegbare brug bediend, waarvoor een handel voor de vergrendeling van de brug op het toestel aanwezig was. Het inrijsein vanuit Hoogezand-Sappemeer werd vanwege de afstand en de aanwezigheid van de brug elektrisch bediend. De wissels 1 en 2, die eveneens aan de overzijde van het water lagen, werden wel met trekdraden bediend.Het seinhuis heeft dienst gedaan tot 7 april 1989.

  • Post II

Post II is gelegen bij de splitsing van de sporen naar Veendam en Scheemda. Het seinhuis heeft dienst gedaan tot 7 april 1989.


Laad- en losplaats

In 2013 wordt spoor 6 opgebroken, zodat de aansluiting van Sprik niet meer bruikbaar is.


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan Staatslijn B (Harlingen Haven - Nieuweschans) ter hoogte van kilometerpunt 102,2. Daarnaast is het station het eindpunt van de spoorlijn uit Stadskanaal.


Dienstregeling

Goederentreinen vanuit Veendam in de richting van Duitsland maken gebruik van de sporen 3 en 4 om om te lopen. Vanaf de dienstregeling 2021 vertrekken de treinen naar Veendam van het nieuwe spoor 3.


Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2020) stoppen de volgende treinseries te Zuidbroek:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
20100 Groningen Leer (Dld) GTW (Arriva)
37500 Groningen Winschoten/(Bad Nieuweschans) GTW (Arriva)
37800 Groningen Veendam GTW (Arriva)

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2020) stoppen alle treinseries te Zuidbroek.