Wijlre-Gulpen

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Wijlre-Gulpen is de naam van een van de voormalige stations van de provincie Limburg. De verkorting van het station is Wij.

Geschiedenis

Tijdens de aanleg van de spoorlijn van Aken naar Maastricht krijgt het dorp Wijlre een station, dat in 1853 wordt geopend.

In 1988 wordt de beveiliging vereenvoudigd als gevolg van de nadere sluiting van de spoorlijn voor de reizigersdienst.

Voor de beveiliging beschikte het station over 1 seinhuis.

  • Post T

Het station is voorzien van Post T voor het bedienen van de overwegbomen van het overpad, de seinen en wissels.


ZLSM

In 1995 begint de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM).

Aan het eind van de jaren '90 wordt begonnen met het restaureren van de beveiliging. Daarnaast zal de beveiliging aangepast worden aan de functie van kruisingsstation.

In januari 2018 worden de wijzigingen uit 1988 ongedaan gemaakt, zodat de oorspronkelijke situatie is hersteld.


Eerste station

In 185 wordt begonnen met de bouw van het station, dat is ontworpen door . Het station is opgetrokken uit hout. Het station bestaat uit een middengebouw met verdieping en laaggelegen bebouwing. Hierin is onder meer de wachtkamer tweede klasse, wachtkamer derde klasse en het kantoor van de stationschef te vinden. Op 23 oktober 1853 wordt het station geopend. Het station wordt op 195 gesloten en in 1959 gesloopt.


Tweede station

In 1959 wordt een nieuw stationsgebouw geopend. Dit station is van het type Vierlingsbeek en ontworpen door architect W.B. Kloos. Het skelet van het gebouw is opgetrokken uit beton. Daartussen zijn metalen sponningen met ramen en strengpersstenen geplaatst. In het gebouw wordt ook het seinhuis van het station geplaatst voor het bedienen van seinen en overwegen. Op 30 mei 1988 wordt het station gesloten. Vanaf 1995 wordt het stationsgebouw gebruikt door de ZLSM. Het gebouw wordt tussen en gebruikt als onderkomen van adviesbureau . In 2012 vestigt zich een snackbar in het stationsgebouw.


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de Spoorlijn Aken - Maastricht.


Dienstregeling

Op 29 mei 1988 rijdt de laatste trein als gevolg van de sluiting van het traject Simpelveld - Kerkrade Centrum (de Miljoenenlijn). In 1992 rijdt de laatste reguliere trein voorbij Wijlre. Het zijn de treinen die tussen Maastricht en Aken rijden. Deze diensten rijden met treinstellen uit de serie DE2 177 - DE2 179.


Sinds 1995 maakt het station deel uit van de museumspoorlijn van de ZLSM (Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij)


Naast spoorwegstation, was het station ook in gebruik als tramstation. Het station maakte deel uit van de tramlijn Gulpen - Wijlre - Vaals, als onderdeel van de tramlijn tussen Maastricht en Vaals. Het station is van 28 juni 1922 tot en met 5 april 1938 in gebruik.