Watergraafsmeer

Uit Somda RailWiki
Versie door Taigagaai (overleg | bijdragen) op 14 okt 2020 om 22:34 (Bediening.)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Vanwege het bereiken van de maximumcapaciteit van de Rietlanden bereikt was, wordt er in 1904 ten oosten van dit rangeerterrein een nieuw rangeerstation gebouwd in de Watergraafsmeer.

Geschiedenis

In 1939 wordt het terrein gereconstrueerd, omdat er meer behoefte ontstond aan rangeer- en opstelmogelijkheden.


Bediening

Ingaande 20 mei 1951 wordt het station aangewezen als groepshoofdstation voor wagenladingvervoer. Vanuit het groepshoofdstation worden alle wagens uit de regio verzameld om naar een van de andere 11 groepshoofdstations te worden vervoerd, zodat de wagens bij hun klanten terecht komen. Het rangeerproces op het groepshoofdstation vond als volgt plaats: Vanuit de regionale stations komen de buurtgoederentreinen aan in het groepshoofdstation aan het eind van de middag en in de loop van de avond. Aan het begin van de avond worden eerst de lokale wagens en vervolgens de wagens van de buurtgoederentreinen geheuveld en gesorteerd. Aan het eind van de avond worden de groepstreinen gereed gemaakt voor vertrek. Sommige groepstreinen worden gecombineerd voor 2 of 3 groepsstations. Tussen 23.30 en 2.00 vertrekken de groepstreinen. De wagens voor de eigen groep worden na 2.00 gesorteerd als begin voor de buurtgoederentreinen van de volgende dag. Tussen 2.00 en 5.30 komen de nieuwe groepstreinen aan op het station. Na aankomst worden zij gerangeerd in nieuwe buurtgoederentreinen voor de regionale stations. Deze vertrekken voor 8.00. De wagens voor de lokale bediening worden in de loop van de ochtend bij de klanten geplaatst.


Op 28 februari 1955 wordt de lijnwerkplaats Watergraafsmeer geopend voor diesellocomotieven. Deze is aan de zijde van het rangeerterrein aangelegd. Op 1 juni 1984 is de lijnwerkplaats gesloten. Er vinden nog wel kleine herstellingen aan het materieel plaats. Het onderhoud aan een aantal rangeerlocomotieven wordt nog wel steeds uitgevoerd, terwijl de serie 2200 wordt overgeplaatst.