Wapenveld

Uit Somda RailWiki
Versie door Taigagaai (overleg | bijdragen) op 17 nov 2023 om 16:09 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Wapenveld was de naam van het station van de gemeente Wapenveld in de provincie Gelderland. De verkorting was Wpv. = '''Geschiedenis''' = Met de aanleg van de S...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Wapenveld was de naam van het station van de gemeente Wapenveld in de provincie Gelderland. De verkorting was Wpv.

Geschiedenis

Met de aanleg van de lokaalspoorweg tussen Apeldoorn en Hattem NCS, krijgt Wapenveld een station. Op is de aanbesteding voor de bouw uitgeschreven, welke gewonnen werd door aannemer . Deze bouwde het station naar een ontwerp van K. H. Brederode. Het station was van het type 3e klasse van de KNLS en bestaat uit een laag gebouw met een puntdak. Het stationsgebouw staat aan de westzijde van de spoorlijn. Aan de stationszijde werd een laad- en losplaats met goederenloods aangelegd. Op 21 november 1887 wordt het station in gebruik genomen, samen met de opening van de spoorlijn.

Het station is voorzien van twee doorgaande sporen. Deze sporen zijn genummerd als spoor 1 en 2. Aan de zijde van het stationsgebouw is aan de zijde een kopspoor voor de laad- en losplaats. Deze heeft het nummer . Aan de andere zijde van de doorgaande sporen is kopspoor gelegen met een verhoogde zijlading. Aan de overzijde van de overweg met de is wachtpost nr. 14.

In 1915 wordt het stationsgebouw verbouwd waarbij een verdieping op het bestaande gebouw werd geplaatst. In deze bovenverdieping .

Op 8 oktober 1950 is het station gesloten voor reizigers.


Laad- en losplaats

Aan de stationszijde van het station is in een goederenloods gebouwd nabij de laad- en losweg. Aan de overzijde van het stationsgebouw is met kopspoor de verhoogde zijlading te bereiken. Deze wordt voornamelijk gebruikt voor de afvoer van hout.


Spoorlijnen

Het station was gelegen aan de spoorlijn van Hattem naar Apeldoorn ter hoogte van kilometerpunt 7,511.


Dienstregeling

Bronnen, Referenties en/of Voetnoten