Waalwijk: verschil tussen versies

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
Regel 19: Regel 19:
 
== '''Locomotiefdepot''' ==
 
== '''Locomotiefdepot''' ==
  
Station Waalwijk kende een locomotiefloods. Deze wordt in 188 gebouwd aan de zijde van het emplacement. Het tractieterrein bevat een houten locomotiefloods met  standen.  standen dienen voor het opstellen van locomotieven en de  is in gebruik als smederij met machinistenkamer. In de loods is er ruimte voor twee locomotieven. De loods is opgetrokken uit . Het dak bestaat uit . De loods heeft een lengte van  meter.  Voor de verzorging van de locomotieven is een kolenpark en waterreservoir gebouwd. Om de locomotiefloods te kunnen bereiken is er een draaischijf met een middellijn van  meter.
+
Station Waalwijk kende een tijdelijke locomotiefloods. Deze wordt in 188 gebouwd aan de zijde van het emplacement. Het tractieterrein bevat een houten locomotiefloods met  standen.  standen dienen voor het opstellen van locomotieven en de  is in gebruik als smederij met machinistenkamer. In de loods is er ruimte voor twee locomotieven. De loods is opgetrokken uit . Het dak bestaat uit . De loods heeft een lengte van  meter.  Voor de verzorging van de locomotieven is een kolenpark en waterreservoir gebouwd. Om de locomotiefloods te kunnen bereiken is er een draaischijf met een middellijn van  meter. Met de verlenging van de spoorlijn naar Vlijmen komt het tractiedepot in Waalwijk te vervallen. Het nieuwe tractiedepot wordt in Vlijmen neer gezet.
  
 +
Op 1888 worden geen diensten meer gesteld van uit het locomotiefdepot. Er zijn tot dat moment nog slechts diensten gesteld vanuit het depot. In  wordt de locomotiefloods gesloopt.
  
Op  worden geen diensten meer gesteld van uit het locomotiefdepot. Er zijn tot dat moment nog slechts diensten gesteld vanuit het depot.
+
In het depot zijn tussen 1886 en 1888 de volgende series stoomlocomotieven in het depot gehuisvest:
 
 
In  wordt de locomotiefloods gesloopt.
 
 
 
In het depot zijn tussen en de volgende series stoomlocomotieven in het depot gehuisvest:
 
  
 
*  
 
*  

Versie van 20 mei 2022 16:04

Waalwijk was het station van de gelijknamige plaats in Brabant. De verkorting was .

Geschiedenis

Met het wordt opdracht gegeven voor de bouw van een stationsgebouw in Waalwijk. Het stationsgebouw is ontworpen door . Het stationsgebouw wordt door aannemingsbedrijf gebouwd. Er is een hoofdgebouw, een dienstgebouw met een bergplaats voor lampen, olie en stukgoederen. Daarnaast zijn er toiletten in het gebouw te vinden.

Op 1 november 1886 is het station geopend. Tussen 1 juni 1887 en 8 oktober 1922 heette het station Waalwijk-Besoijen.

Op 1 augustus 1950 sluit het station voor reizigers.


Laad- en losplaats

Voor het vervoer van goederen, wordt er aan de zijde van het station een goederenloods gebouwd.

Op 1 november 1886 wordt het station geopend voor het vervoer van goederen. Op 28 mei 1972 wordt het station gesloten voor vervoer van goederen.


Locomotiefdepot

Station Waalwijk kende een tijdelijke locomotiefloods. Deze wordt in 188 gebouwd aan de zijde van het emplacement. Het tractieterrein bevat een houten locomotiefloods met standen. standen dienen voor het opstellen van locomotieven en de is in gebruik als smederij met machinistenkamer. In de loods is er ruimte voor twee locomotieven. De loods is opgetrokken uit . Het dak bestaat uit . De loods heeft een lengte van meter. Voor de verzorging van de locomotieven is een kolenpark en waterreservoir gebouwd. Om de locomotiefloods te kunnen bereiken is er een draaischijf met een middellijn van meter. Met de verlenging van de spoorlijn naar Vlijmen komt het tractiedepot in Waalwijk te vervallen. Het nieuwe tractiedepot wordt in Vlijmen neer gezet.

Op 1888 worden geen diensten meer gesteld van uit het locomotiefdepot. Er zijn tot dat moment nog slechts diensten gesteld vanuit het depot. In wordt de locomotiefloods gesloopt.

In het depot zijn tussen 1886 en 1888 de volgende series stoomlocomotieven in het depot gehuisvest:

Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de Langstraatspoorlijn ter hoogte van kilometerpunt 29,475.


Dienstregeling