Vlaardingen Centrum: verschil tussen versies

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
(categorie aangepast.)
(Vervoer bij Vopak)
Regel 24: Regel 24:
 
== '''Laad- en losplaats''' ==
 
== '''Laad- en losplaats''' ==
  
Voor het goederenverkeer wordt in 1891 een laad- en losplaats aangelegd met goederenloods en spoorweghaven. Daarnaast waren er diverse spooraansluitingen naar havens en fabrieken. Aan de oostzijde werd vanaf 1898 een aansluitspoor aangelegd naar de nieuwe vissershaven. Dit is de huidge Koningin Wilhelminahaven. Deze wordt tot 1974 bediend. Aan de westzijde van het emplacement is een derde spoor aangelegd met spooraansluitingen. In 1939 wordt een aansluiting gerealiseerd naar Lever's Zeepfabrieken. Deze is gelegen op het emplacement van het station. De aansluiting werd in 1983 andersom aangesloten aan de spoorlijn. De aansluiting is in 1989 buiten gebruik gesteld. Deze aansluiting zal in 2017 worden opgebroken. Er is nog 1 spoor aanwezig. In december 2014 is er in dit spoor een stootjuk geplaatst, zodat de bedrijven Tessenderlo en Unilever niet meer bereikbaar zijn per trein. Begin maart 2015 werd het spoor achter dit stootjuk opgebroken. Naar Unilever in zijn geheel en naar Tessenderlo gedeeltelijk. Ook de rest van de aansluiting naar Tessenderlo zal opgebroken gaan worden. In 2017 zal het gehele emplacement worden opgebroken bij de ombouw van de spoorlijn tot metrolijn. Voor Vopak zal een tweesporig emplacement ten westen van [[Vlaardingen-Oost]] worden aangelegd.
+
Voor het goederenverkeer wordt in 1891 een laad- en losplaats aangelegd met goederenloods en spoorweghaven. Daarnaast waren er diverse spooraansluitingen naar havens en fabrieken. Aan de oostzijde werd vanaf 1898 een aansluitspoor aangelegd naar de nieuwe vissershaven. Dit is de huidge Koningin Wilhelminahaven. Deze wordt tot 1974 bediend. Aan de westzijde van het emplacement is een derde spoor aangelegd met spooraansluitingen. In 1939 wordt een aansluiting gerealiseerd naar Lever's Zeepfabrieken. Deze is gelegen op het emplacement van het station. De aansluiting werd in 1983 andersom aangesloten aan de spoorlijn. De aansluiting is in 1989 buiten gebruik gesteld. Deze aansluiting zal in 2017 worden opgebroken. Er is nog 1 spoor aanwezig. In december 2014 is er in dit spoor een stootjuk geplaatst, zodat de bedrijven Tessenderlo en Unilever niet meer bereikbaar zijn per trein. Begin maart 2015 werd het spoor achter dit stootjuk opgebroken. Naar Unilever in zijn geheel en naar Tessenderlo gedeeltelijk. Ook de rest van de aansluiting naar Tessenderlo zal opgebroken gaan worden. In 2017 zal het gehele emplacement worden opgebroken bij de ombouw van de spoorlijn tot metrolijn. Voor Vopak zal een nieuwe aansluiting en tweesporig emplacement ten westen van [[Vlaardingen-Oost]] worden aangelegd.
  
 
In 1940 werd aan de zuidzijde van de goederensporen een plaatijzeren loods gebouwd om een [[200/300 - Rangeer locomotieven serie 200/300|locomotor]] te stallen. In 1955 wordt deze loods afgebroken.
 
In 1940 werd aan de zuidzijde van de goederensporen een plaatijzeren loods gebouwd om een [[200/300 - Rangeer locomotieven serie 200/300|locomotor]] te stallen. In 1955 wordt deze loods afgebroken.
Regel 32: Regel 32:
 
'''''Stamlijn'''''
 
'''''Stamlijn'''''
  
Aan de westelijke stamlijn zijn drie bedrijven aangesloten, dit zijn Neerbos en Kolenhandelaren, Matex en ENCK (Eerste Nederlandse Coöperatieve Kunstmestfabriek) en Windmill Holland. De aansluiting naar Neerbos is tussen 1972 en 1974 opgebroken. De aansluiting naar Matex is in 1983 opgebroken. Een aansluiting aan de nieuwe stamlijn was wel ontworpen, maar nooit aangelegd.  
+
Aan de westelijke stamlijn zijn drie bedrijven aangesloten, dit zijn Neerbos en Kolenhandelaren, Matex en ENCK (Eerste Nederlandse Coöperatieve Kunstmestfabriek) en Windmill Holland. De aansluiting naar Neerbos is tussen 1972 en 1974 opgebroken. De aansluiting naar Matex is in 1983 opgebroken. Een aansluiting aan de nieuwe stamlijn was wel ontworpen, maar nooit aangelegd. Vanaf 1 april 2017 wordt de stamlijn in zijn geheel opgebroken. Hiermee zal er geen goederenverkeer meer mogelijk zijn op het station van Vlaardingen Centrum.  
  
 
* ''Vopak''
 
* ''Vopak''
In 19 wordt een aansluiting aangelegd naar Vopak. In 2015 wordt de aansluiting op het terrein aangepast en de capaciteit wordt hiermee verhoogd tot 3 treinen per dag. Er worden twee nieuwe sporen aangelegd met de daarbijbehorende laad- en losfaciliteiten. In oktober 2015 is de nieuwe spooraansluiting in gebruik genomen. De oude aansluiting wordt vanaf dat moment nauwelijks gebruikt. Vanwege de ombouw van de spoorlijn zal het spoorvervoer voor enkele maanden stil liggen.
+
In 19 wordt een aansluiting aangelegd naar Vopak. In 2015 wordt de aansluiting op het terrein aangepast en de capaciteit wordt hiermee verhoogd tot 3 treinen per dag. Er worden twee nieuwe sporen aangelegd met de daarbijbehorende laad- en losfaciliteiten. In oktober 2015 is de nieuwe spooraansluiting in gebruik genomen. De oude aansluiting wordt vanaf dat moment nauwelijks gebruikt. Vanwege de ombouw van de spoorlijn zal het spoorvervoer voor enkele maanden stil liggen. Op 29 maart 2017 wordt de laatste trein door de 6409 van LTE afgevoerd. In het najaar van 2017 zal het goederenvervoer weer gaan rijden via de nieuwe aansluiting naar Vopak.
  
  

Versie van 18 aug 2017 07:24

Vlaardingen Centrum is een van de stations in Vlaardingen. De verkorting van het station is Vdg.

Geschiedenis

Aan de oostzijde van het station is een draaibrug gebouwd over de Buitenhaven. Op 15 september 1980 ontspoort de SGM-II 2049 op de niet geheel gesloten brug. In december 1988 wordt de draaibrug vervangen door een ophaalbrug. Aan de oostzijde van de brug takte vanaf 1898 een aansluitspoor af ten zuiden van de hoofdsporen naar de destijds nieuwe vissershaven. Dit is de huidge Koningin Wilhelminahaven. Aan dit aansluitspoor zijn in de loop der jaren meerdere bedrijven op aangesloten. Aan de westzijde van het emplacement is een derde spoor aangelegd met spooraansluitingen.


Eerste station

Op 17 augustus 1891 wordt het station geopend. Het station is voorzien van een eilandperron met stationsgebouw en overkapping. Dit station staat gespiegeld ten opzichte van het station in Maassluis. In 1911 wordt het stationsgebouw en overkapping afgebroken en vervangen door nieuwbouw.


Tweede station

Op 1912 wordt het nieuwe stationsgebouw geopend. Op het perrons zijn twee gebouwen neergezet met een nieuwe overkappingen. In 1964 zijn de gebouwen op het perron afgebroken, maar de overkapping is blijven staan. Het oude gebouw is bouwvallig geworden en wordt vervangen door een houten gebouw.


Derde station

Na de afbraak van de twee oude gebouwen op het perron in 1964 heeft er een tijdelijk noodgebouw gestaan dat tot 1969 bleef staan. In de eerste maanden van 1969 wordt begonnen met de bouw van het nieuwe station. Dit gebouw wordt op het middenperron geplaatst. De gebouwen op het middenperron worden gerestaureerd. Op 14 november 1969 werd het nieuwe stationsgebouw geopend. Dit gebouw is ontworpen door architect C. Douma. De overkappingen uit 1912 blijven behouden. In de winter van 2016 wordt begonnen met de verbouwing van het station tot metrohalte voor de RET. Het stationsgebouw zal verbouwd worden. De perronkappen blijven wederom staan.

Laad- en losplaats

Voor het goederenverkeer wordt in 1891 een laad- en losplaats aangelegd met goederenloods en spoorweghaven. Daarnaast waren er diverse spooraansluitingen naar havens en fabrieken. Aan de oostzijde werd vanaf 1898 een aansluitspoor aangelegd naar de nieuwe vissershaven. Dit is de huidge Koningin Wilhelminahaven. Deze wordt tot 1974 bediend. Aan de westzijde van het emplacement is een derde spoor aangelegd met spooraansluitingen. In 1939 wordt een aansluiting gerealiseerd naar Lever's Zeepfabrieken. Deze is gelegen op het emplacement van het station. De aansluiting werd in 1983 andersom aangesloten aan de spoorlijn. De aansluiting is in 1989 buiten gebruik gesteld. Deze aansluiting zal in 2017 worden opgebroken. Er is nog 1 spoor aanwezig. In december 2014 is er in dit spoor een stootjuk geplaatst, zodat de bedrijven Tessenderlo en Unilever niet meer bereikbaar zijn per trein. Begin maart 2015 werd het spoor achter dit stootjuk opgebroken. Naar Unilever in zijn geheel en naar Tessenderlo gedeeltelijk. Ook de rest van de aansluiting naar Tessenderlo zal opgebroken gaan worden. In 2017 zal het gehele emplacement worden opgebroken bij de ombouw van de spoorlijn tot metrolijn. Voor Vopak zal een nieuwe aansluiting en tweesporig emplacement ten westen van Vlaardingen-Oost worden aangelegd.

In 1940 werd aan de zuidzijde van de goederensporen een plaatijzeren loods gebouwd om een locomotor te stallen. In 1955 wordt deze loods afgebroken.

In 1993 rijdt er dagelijks een buurtgoederentrein. Na die tijd rijdt er slechts sporadisch goederenvervoer naar de laad- en losplaats. De spooraansluitingen worden op contractbasis bediend door diverse vervoerders.

Stamlijn

Aan de westelijke stamlijn zijn drie bedrijven aangesloten, dit zijn Neerbos en Kolenhandelaren, Matex en ENCK (Eerste Nederlandse Coöperatieve Kunstmestfabriek) en Windmill Holland. De aansluiting naar Neerbos is tussen 1972 en 1974 opgebroken. De aansluiting naar Matex is in 1983 opgebroken. Een aansluiting aan de nieuwe stamlijn was wel ontworpen, maar nooit aangelegd. Vanaf 1 april 2017 wordt de stamlijn in zijn geheel opgebroken. Hiermee zal er geen goederenverkeer meer mogelijk zijn op het station van Vlaardingen Centrum.

  • Vopak

In 19 wordt een aansluiting aangelegd naar Vopak. In 2015 wordt de aansluiting op het terrein aangepast en de capaciteit wordt hiermee verhoogd tot 3 treinen per dag. Er worden twee nieuwe sporen aangelegd met de daarbijbehorende laad- en losfaciliteiten. In oktober 2015 is de nieuwe spooraansluiting in gebruik genomen. De oude aansluiting wordt vanaf dat moment nauwelijks gebruikt. Vanwege de ombouw van de spoorlijn zal het spoorvervoer voor enkele maanden stil liggen. Op 29 maart 2017 wordt de laatste trein door de 6409 van LTE afgevoerd. In het najaar van 2017 zal het goederenvervoer weer gaan rijden via de nieuwe aansluiting naar Vopak.


Spoorlijnen

Het station was gelegen aan de Hoekse Lijn.


Dienstregeling

Per 1 april 2017 zal Vlaardingen Centrum geen station van de NS meer zijn. De spoorlijn wordt omgebouwd tot metrolijn van de RET.