Utrecht Lage Weide

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

In 1957 wordt door de gemeente Utrecht een spooraansluiting aangelegd ten zuiden van Maarssen aan de spoorlijn Amsterdam - Utrecht. Met een S-bocht komt het spoor parallel aan de Plutoniumweg te liggen.

Geschiedenis

De gemeente Utrecht wil in 195

In de zomer van 2022 is het emplacement vernieuwd door aannemer Swietelsky. Op 11 januari 2023 vindt de heropening plaats van het project realisatie en revitalisering van de "Rail Hub Lage Weide" door Strukton. [1] Hiermee is het mogelijk om containers per spoor af te voeren. De presentatie vond plaats ter hoogte van Pouw.


Bediening

Per 25 juni 1995 vindt de bediening 4 uur later plaats met de treinen 58325/5 uit in de ochtend en met een omweg via Lunetten. Na drie dagen wordt de oude dienstregeling weer gereden.


Vanaf 13 januari 1997 gaat trein 5 een uur later rijden. De aparte trein 5 met afvalwagens voor de VAM rijdt niet meer vanuit Amersfoort via de Zuidtak, maar worden met trein gecombineerd. De afvoer van de beladen wagens naar Wijster gaat wel apart. Per 28 augustus 2000 rijden de afvaltreinen van Lage Weide en Crailoo gecombineerd naar Wijster.


Begin augustus 2012 vervallen de slagen 61200/61201. Hiermee komt een einde aan de reguliere bediening door DB Schenker.


Losweg

Aan de Isotopenweg is in 19 een losweg aangelegd. Van tot het najaar van 1992 wordt de losweg gebruikt voor het vervoer van frisdrank van de producent Raak. In 1993 wordt de losweg aangepast voor het vervoer van afvalcontainers van ACTS. Dit vervoer rijdt sinds begin 1994 naar Wijster. De trein rijdt vijf keer in de week, waarbij de gehele dag een locomotief met personeel aanwezig is om te assisteren bij het rangeren. De beladen trein vertrekt rond 16.00 naar Wijster via Duivendrecht. Op 31 december 2008 rijdt de laatste trein met afval naar Wijster. In januari 2009 neemt Bonder de losweg en het bijhorende spoor over van NS Aansluitingen. De sporen van de losweg worden regelmatig gebruikt voor het opstellen van materieel van spooraannemers.


Emplacementen

Stamlijn

Spooraansluitingen

  • Gasbedrijf Centraal Nederland


  • Pegus

In 1959 wordt een elektriciteitscentrale voor Pegus (Provinciaal en Gemeentelijk Utrechts Stroomleveringsbedrijf) in gebruik genomen aan de in Utrecht. Er wordt in 19 een spooraansluiting aangelegd voor de aanvoer van kolen. In 19 rijdt de laatste trein en in wordt de spooraansluiting opgebroken.

  • PUEM


Atoomweg

Driesporig emplacement met een losweg.

  • Beijsterveld

Aan de noordzijde van het emplacement is een aansluiting naar steenhandel Beijsterveld. Deze ontvangt blokken marmer.

  • Hema

Aan de zuidzijde van het emplacement is een aansluitwissel naar het magazijn van de Hema aangelegd in . Begin december 2020 is het aansluitwissel verwijderd.

  • Van Heezik

In januari 2011 wordt een netwerk opgezet door de Zweedse expediteur Scandfibre om papiertreinen door Europa te rijden. In Nederland wordt Van Heezik bediend. Dit vervoer wordt door Captrain gereden. De aanvoer vindt plaats met een V100 vanaf de Kijfhoek. Dit vervoer gaat grotendeels ten koste van het vervoer van DB Schenker. Er wordt door DB Schenker alleen papier uit Duitsland aangevoerd. In mei 2012 bediende DB Schenker het bedrijf voor het laatst. In mei 2013 rijdt Captrain voor het laatst een trein met rollen papier. Op 28 april 2015 wordt het bedrijf weer bediend door DB Schenker met schuifwandwagens beladen met papier. In theorie zou het twee keer per week bediend moeten gaan worden, maar de laatste bediening is al op 12 juni 2015.

  • Platra

Aan de Uraniumweg is een kleine losweg aangelegd voor Platra. De losweg bestaat uit 35 betonplaten. In juni 2009 laat Pouw hier vuile ballast uit wagons van het type Kls lossen. Door DB Schenker wordt vanaf september 2009 schuifwandwagens geplaatst, welke beladen zijn met plaatmateriaal. Op 11 december 2011 vindt het laatste vervoer plaats.

  • Pouw

Nadat in juni 2009 een trein bij Platra is gelost, besluit puinverwerker Pouw een eigen losplaats aan te leggen. Deze wordt tussen de Atoomweg en de Uraniumweg in november 2009 aangelegd. De losweg bestaat uit een aantal betonplaten op de grond, omgeven door een aantal verticale betonplaten als afscheiding. Bij het lossen van een trein worden er stalen rijplaten rondom de betonplaten gelegd. Pas op 28 maart 2019 wordt de eerste trein gelost met vuile ballast uit wagons van het type MFS. Op 11 april 2019 wordt de tweede trein, eveneens bestaande uit MFS-wagens, met ballast gelost. Deze ballast is afkomstig van de werkzaamheden rondom Leiden. Het verwerken van vuile ballast heeft Pouw overgenomen van Durail tegenover de aansluiting naar Lage Weide. In de daarop volgende maanden worden regelmatig treinen gelost.

  • Protonweg


Losweg

De sporen van de losweg worden regelmatig gebruikt voor het opstellen van materieel van spooraannemers. Begin december 2020 is het wissel verwijderd.


Fermweg

Het spoor naar de Fermweg is door middel van een wissel te bereiken na de S-bocht van het hoofdspoor. In 197 is dit spoor aangelegd, In 201 is het wissel naar de Fermweg opgebroken toen de overweg in de Plutoniumweg werd verbreed.


Bronnen, Referenties en/of Voetnoten