Tracking & Tracing

Uit Somda RailWiki
Versie door Admin (overleg | bijdragen) op 22 aug 2010 om 23:15 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Tracking & Tracing is een programma dat gebruikt wordt binnen NS om treinstellen te volgen. Het programma is alleen toegankelijk voor NS-personeel en te bereiken via b...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Tracking & Tracing is een programma dat gebruikt wordt binnen NS om treinstellen te volgen. Het programma is alleen toegankelijk voor NS-personeel en te bereiken via bedrijfscomputers die aangesloten zijn op het intranet-netwerk van NS. Ook personeel van Nedtrain heeft toegang tot het programma. Het programma is ontworpen door EDS en ARS Traffic & Transport Technology.

Alle treinen van NS zijn voorzien van een GPS-antenne, waardoor de exacte locatie van de trein bepaald wordt. Om te weten te komen in welke positie en in welke trein een treinstel zit zul je moeten kijken bij de detectiepunten die zijn gelegen bij de uitvalswegen van grote knooppunten. Deze detectiepunten geven een tijd en rijrichting door aan het systeem. Per stel kan een geschiedenis worden opgevraagd waar dan uit te herleiden zou moeten zijn in welke trein het zich exact zou bevinden.

Voordat dit systeem in gebruik werd genomen had NS niet of nauwelijks overzicht op waar de treinen zich bevonden. Perronmedewerkers hielden voor de verkeersleidingsystemen de treinen in de gaten en gaven de samenstellingen van treinen door en eventuele afwijkingen ten opzichte van het plan. Tijdens een ontregelde treinenloop had de perrondienst juist zijn handen vol aan ander werk, waardoor informatie over de samenstellingen van treinen beperkt werd. Bovendien werden de gegevens handmatig ingevoerd, waardoor de kans op een fout aanzienlijk groter is dan bij een geautomatiseerd systeem. Hierdoor was er per werkdag ongeveer 15 procent van het materieel dat niet op de plek was waar het hoorde te zijn. Bij verstoringen was dit percentage nog hoger. Tegenwoordig kan men met behulp van T&T direct zien waar een stel zich bevind en zodoende adequaat bijsturen.