Steenwijk

Uit Somda RailWiki
Versie door Ronald (overleg | bijdragen) op 25 feb 2024 om 23:01 (→‎Passerende treinen)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Steenwijk is de naam van het station van de gelijknamige plaats in Overijssel. De verkorting is Swk.

Geschiedenis

Aan het eind van 2021 moet een voorlopig ontwerp klaar zijn voor de vernieuwing van het station. Ook de omgeving van het station zal worden opgeknapt.


Swk 1914.png
Sporenplan station Steenwijk rond 1914 bij de start van de NTM tramlijn.

Swk-lijnen.png
Historische lijnennet rond station Steenwijk.


Laad- en losplaats

Spoorlijnen

Het station is gelegen aan staatslijn A (Arnhem - Leeuwarden).


Tramlijnen

Het station Steenwijk was tussen 18 mei 1914 en 30 september 1962 tevens gelegen een tramlijn van de Nederlandsche Tramweg Maatschappij (NTM). Staken reizigersvervoer 5 oktober 1947 Staken goederenvervoer 5 oktober 1947


Vliegveldlijn

Ten zuiden van Steenwijk werd in de tweede wereldoorlog door de Duitse bezetter een bevoorradingslijn voor het vliegveld Havelte aangelegd. Deze lijn sloot om en nabij km 110 aan op de lijn Meppel – Steenwijk en werd na de oorlog weer opgebroken. Op de zogenaamde Fligerhorst Havelte was een intern smalspoornet voor het vervoer van materialen in bedrijf.


Dienstregeling

Vanaf mei 1952 rijden er elektrische treinen door Steenwijk.

Met invoering van spoorslag '70 kwam er een intercity per uur te rijden die op alle stations stopte tussen Zwolle en Leeuwarden. Het andere half uur rijdt de intercity het station voorbij. De stoppende intercity rijdt tussen Leeuwarden en Amsterdam Centraal. Het andere half uur rijdt de trein Den Haag Centraal. Vanaf 1986 wijzigt de bestemming Amsterdam Centraal van de stoppende intercity naar Hoofddorp. In 1995 wordt Amsterdam Centraal weer de eindbestemming. Met de invoering van de IC'90 treinen, krijgt Steenwijk enkele keren per week een rechtstreekse verbinding met Eindhoven en Maastricht.

In de dienstregeling 2007 rijden de stoppende intercity's buiten de spits naar Schiphol. In de spits rijden de treinen naar Rotterdam Centraal. Vanaf de dienstregeling 2008 krijgt Steenwijk een extra stoptrein met Leeuwarden, de serie 2900. Vanaf de dienstregeling 2013 is deze serie omgenummerd naar de serie 9000. Vanaf 30 april 2013 rijdt deze treinserie door naar Meppel. De intercity's uit Leeuwarden rijden na Schiphol door naar Den Haag Centraal. De serie 9000 rijdt vanaf de dienstregeling 2014 ook buiten de spits.


Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen de volgende treinseries te Steenwijk:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
600 Rotterdam Centraal Leeuwarden ICMm
1800 Den Haag Centraal Leeuwarden DDZ/ICMm
9000 Leeuwarden Lelystad Centrum SNG

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen alle treinen in Steenwijk: