Spoorslag '70

Uit Somda RailWiki
Versie door Taigagaai (overleg | bijdragen) op 25 jun 2020 om 22:30 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Aan het begin van 1969 wordt een rapport gepresenteerd, genaamd "Spoor naar '75". Hierin wordt een langere termijnvisie binnen de NS gepresenteerd. Voor de korte te...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Aan het begin van 1969 wordt een rapport gepresenteerd, genaamd "Spoor naar '75". Hierin wordt een langere termijnvisie binnen de NS gepresenteerd. Voor de korte termijn werd het programma Spoorslag '70 geïntroduceerd.

Geschiedenis

Na de Tweede Wereldoorlog is het spoorbedrijf onder leiding van F.Q. den Hollander weer opnieuw opgebouwd en gemoderniseerd. In 1957 reed de laatste stoomtrein, was een groot deel van het spoornet voorzien van bovenleiding en werd de mechanische beveiliging vervangen door automatische beveiliging. Rond deze periode nam ook de opkomst van de autobus, personenauto en vrachtauto toe. Door deze opkomst neemt de groei van het spoorvervoer af. Als gevolg van de ontdekking van aardgas bij Slochteren in 1959 wordt besloten om de huizen vanaf 1963 met aardgas te verwarmen. Hierdoor stort het vervoer van steenkool vanuit de Limburgse mijnen in, wat leidde tot een omzetdaling. Uiteindelijk kwam de winst onder druk te staan en schreef de NS verliezen. Door toenmalig staatssecretaris Mike Keyzer van het kabinet De Jong kreeg de NS de opdracht om de verliezen snel te herstellen. Volgens hem had het spoorvervoer geen toekomst, maar dat zagen andere personen anders. Dit waren onder andere NS directeur M.G. de Bruin en zijn adviseur P.H. Bosboom. Aan het eind van 1967 wordt een presentatie gegeven aan de directie van de NS om het bedrijf weer winstgevend te maken, het bedrijf weer een essentiële rol te geven en het spoorwegnet uit te breiden. Op korte termijn moet een aanzienlijk verbeterde en uitgebreide dienstregeling worden ingevoerd. Daarnaast moet de huisstijl aangepast worden naar een 'eigentijds' aanzien. De directie ging uiteindelijk akkoord en een groep van 11 jonge medewerkers uit alle geledingen van het bedrijf werd aangesteld om samen met ervaren medewerkers plannen voor de korte (1970) en langere (1975) termijn uit te werken. De plannen voor de korte termijn staan bekend als Spoorslag '70 en de plannen voor de langere termijn komen naar voren in het rapport Spoor naar '75. Door de staatssecretaris M. Keyzer werd goedkeuring verleend hiervoor. Hij verwachtte dat dit de genadeklap voor de spoorwegen zouden zijn in Nederland. Het tegendeel bleek echter waar.


Bronnen

Spoorslag '70 - M. van Witsen - Maandblad: Op de Rails, 87e Jaargang - 2019 Blz: 530-537 Uitgave: NVBS ISSN: 0030-3321