Spoorlijn Stadskanaal - Zuidbroek: verschil tussen versies

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
k (Beveiligde "Spoorlijn Stadskanaal - Zuidbroek" ([Hernoemen=Alleen beheerders toestaan] (vervalt niet)))
Regel 3: Regel 3:
 
='''Geschiedenis'''=
 
='''Geschiedenis'''=
  
Door de ondernemer Jan Willink is in 1888 een concessie gevraagd voor de aanleg van een spoorlijn tussen en  . In 1890 wordt de ontwerpconcessie toegekend. De spoorlijn is van groot belang om [[Winterswijk]] aan te sluiten op een zeehaven. Hoewel Jan Willink een voorkeur heeft voor Harlingen, werd de haven van Delfzijl toegewezen om een spoorlijn naar toe aan te leggen. Het traject tussen Stadskanaal en Zuidbroek vormt het laatste deel van de aanleg van de spoorlijnen door de NOLS. In 1910 wordt de spoorlijn geopend en in 1939 al weer gesloten. Het traject wordt in 1940 heropend voor vervoer van reizigers als gevolg van de Tweede Wereldoorlog. In 1953 sluit de spoorlijn voorgoed voor het vervoer van reizigers. Het goederenvervoer tussen [[Veendam]] en Stadskanaal wordt in 1990 beëindigd. Tussen Zuidbroek en Veendam blijft het goederenvervoer behouden. In 2011 wordt het station Veendam heropend voor reizigersvervoer. Op 12 maart 2019 is een principe-akkoord gesloten tussen ProRail, museumspoorlijn STAR, het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Arriva om in [[dienstregeling 2025|december 2024]] het treinverkeer tussen Veendam en Stadskanaal te reactiveren. Een van de voorwaarden die eigenaar STAR stelde bij de verkoop, was dat zij moeten kunnen blijven rijden met stoomtreinen. Dit is mogelijk dat als de STAR rijdt, dan rijdt Arriva niet en andersom. De beveiliging zal hierop aangepast worden, zodat het mogelijk is om onder twee verschillende regimes te rijden, namelijk als hoofdlijn en als museumlijn. De stoomtreinen rijden op zon- en feestdagen tussen de reguliere treinen, wanneer Arriva van plan is om een uurdienst te rijden. Op andere dagen zal een treinpaar van Arriva vervallen. Als uitgangspunt voor de dienstregeling van de STAR, zijn de rijdagen van 2017 als uitgangspunt genomen. De overdracht van het baanvak zal plaatsvinden op het moment dat alle ontheffingen en vergunningen zijn verkregen. De totale kosten voor het ombouwen en reactiveren van de spoorlijn bedraagt ongeveer 65 miljoen euro. Eind 2020 moet duidelijk worden of het mogelijk is om een aanvullende sneltrein te laten rijden naast de stoptreinen. In Stadskanaal zal een nieuw station gebouwd gaan worden, ten noordwesten van het bestaande station van de STAR.
+
Door de ondernemer Jan Willink is in 1888 een concessie gevraagd voor de aanleg van een spoorlijn tussen en  . In 1890 wordt de ontwerpconcessie toegekend. De spoorlijn is van groot belang om [[Winterswijk]] aan te sluiten op een zeehaven. Hoewel Jan Willink een voorkeur heeft voor Harlingen, werd de haven van Delfzijl toegewezen om een spoorlijn naar toe aan te leggen. Het traject tussen Stadskanaal en Zuidbroek vormt het laatste deel van de aanleg van de spoorlijnen door de NOLS. In 1910 wordt de spoorlijn geopend en in 1939 al weer gesloten. Het traject wordt in 1940 heropend voor vervoer van reizigers als gevolg van de Tweede Wereldoorlog. In 1953 sluit de spoorlijn voorgoed voor het vervoer van reizigers. Het goederenvervoer tussen [[Veendam]] en Stadskanaal wordt in 1990 beëindigd. Tussen Zuidbroek en Veendam blijft het goederenvervoer behouden. In 2011 wordt het station Veendam heropend voor reizigersvervoer.  
 +
 
 +
Op 12 maart 2019 is een principe-akkoord gesloten tussen ProRail, museumspoorlijn STAR, het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Arriva om in [[dienstregeling 2025|december 2024]] het treinverkeer tussen Veendam en Stadskanaal te reactiveren. Een van de voorwaarden die eigenaar STAR stelde bij de verkoop, was dat zij moeten kunnen blijven rijden met stoomtreinen. Dit is mogelijk dat als de STAR rijdt, dan rijdt Arriva niet en andersom. De beveiliging zal hierop aangepast worden, zodat het mogelijk is om onder twee verschillende regimes te rijden, namelijk als hoofdlijn en als museumlijn. De stoomtreinen rijden op zon- en feestdagen tussen de reguliere treinen, wanneer Arriva van plan is om een uurdienst te rijden. Op andere dagen zal een treinpaar van Arriva vervallen. Als uitgangspunt voor de dienstregeling van de STAR, zijn de rijdagen van 2017 als uitgangspunt genomen. De overdracht van het baanvak zal plaatsvinden op het moment dat alle ontheffingen en vergunningen zijn verkregen. De totale kosten voor het ombouwen en reactiveren van de spoorlijn bedraagt ongeveer 65 miljoen euro. Eind 2020 moet duidelijk worden of het mogelijk is om een aanvullende sneltrein te laten rijden naast de stoptreinen. In Stadskanaal zal een nieuw station gebouwd gaan worden, ten noordwesten van het bestaande station van de STAR.
  
  
Regel 25: Regel 27:
 
=='''Wijzigingen'''==
 
=='''Wijzigingen'''==
  
 +
 +
 +
* In september 2020 wordt begonnen met het ruimer maken van de spoorboog nabij Zuidbroek. Hiermee is het mogelijk om met een hogere snelheid door de boog te rijden.
  
  

Versie van 3 aug 2021 00:09

Om de spoorlijn vanuit Emmen door te trekken naar de havens van Delfzijl, legt de Noordoosterlocaalspoorweg-Maatschappij (NOLS) als sluitstuk de spoorlijn tussen Stadskanaal en Zuidbroek aan. De spoorlijn heeft een lengte van 22,3 kilometer.

Geschiedenis

Door de ondernemer Jan Willink is in 1888 een concessie gevraagd voor de aanleg van een spoorlijn tussen en . In 1890 wordt de ontwerpconcessie toegekend. De spoorlijn is van groot belang om Winterswijk aan te sluiten op een zeehaven. Hoewel Jan Willink een voorkeur heeft voor Harlingen, werd de haven van Delfzijl toegewezen om een spoorlijn naar toe aan te leggen. Het traject tussen Stadskanaal en Zuidbroek vormt het laatste deel van de aanleg van de spoorlijnen door de NOLS. In 1910 wordt de spoorlijn geopend en in 1939 al weer gesloten. Het traject wordt in 1940 heropend voor vervoer van reizigers als gevolg van de Tweede Wereldoorlog. In 1953 sluit de spoorlijn voorgoed voor het vervoer van reizigers. Het goederenvervoer tussen Veendam en Stadskanaal wordt in 1990 beëindigd. Tussen Zuidbroek en Veendam blijft het goederenvervoer behouden. In 2011 wordt het station Veendam heropend voor reizigersvervoer.

Op 12 maart 2019 is een principe-akkoord gesloten tussen ProRail, museumspoorlijn STAR, het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Arriva om in december 2024 het treinverkeer tussen Veendam en Stadskanaal te reactiveren. Een van de voorwaarden die eigenaar STAR stelde bij de verkoop, was dat zij moeten kunnen blijven rijden met stoomtreinen. Dit is mogelijk dat als de STAR rijdt, dan rijdt Arriva niet en andersom. De beveiliging zal hierop aangepast worden, zodat het mogelijk is om onder twee verschillende regimes te rijden, namelijk als hoofdlijn en als museumlijn. De stoomtreinen rijden op zon- en feestdagen tussen de reguliere treinen, wanneer Arriva van plan is om een uurdienst te rijden. Op andere dagen zal een treinpaar van Arriva vervallen. Als uitgangspunt voor de dienstregeling van de STAR, zijn de rijdagen van 2017 als uitgangspunt genomen. De overdracht van het baanvak zal plaatsvinden op het moment dat alle ontheffingen en vergunningen zijn verkregen. De totale kosten voor het ombouwen en reactiveren van de spoorlijn bedraagt ongeveer 65 miljoen euro. Eind 2020 moet duidelijk worden of het mogelijk is om een aanvullende sneltrein te laten rijden naast de stoptreinen. In Stadskanaal zal een nieuw station gebouwd gaan worden, ten noordwesten van het bestaande station van de STAR.


Planning

Aanleg

Beveiliging


De spoorlijn kende geen blokbeveiliging. Er was slechts telefonisch contact tussen de posten. Wanneer een trein uit Stadskanaal naar Veendam moest, werd de post in Veendam gebeld met het verzoek of er een trein mocht komen. Nabij de Gasselterstraat was bij de spoorbrug over de een seinhuis. De inrichting van dit seinhuis bestond uit een handelinrichting van Siemens und Haske zonder blokkast met de krukjes, vensters en blokknoppen die normaal bij een handelinrichting behoren. Vanuit dit seinhuis worden de uitrijseinen naar Gieten en Veendam bediend, alsmede de spoorbrug. Een inrijsein vanuit Veendam was niet aanwezig.

In 202 zal de beveiliging worden aangepast, zodat Arriva er kan rijden onder normale omstandigheden. Daarnaast zal de beveiliging omschakelbaar zijn, zodat de STAR er kan rijden onder voorwaarden zoals zij al sinds gebruik maken van de ontheffings- en vrijstellingsmogelijkheden die afgegeven zijn door de Inspectie Leefomgeving en Transport en ProRail.


Wijzigingen

  • In september 2020 wordt begonnen met het ruimer maken van de spoorboog nabij Zuidbroek. Hiermee is het mogelijk om met een hogere snelheid door de boog te rijden.


Testritten

Opening & ingebruikname

Op 1 augustus 1910 wordt de spoorlijn geopend.


Stations

Het station kende 8 stations.

Stadskanaal


Stadskanaal Pekelderweg


Nieuwediep


Bareveld


Wildervank


Veendam


Meeden-Muntendam


Zuidbroek


Aansluitingen

laad- en losplaatsen



Dienstregeling

Wanneer Arriva in december 2024 vanuit Stadskanaal naar Groningen gaat rijden, zal de reistijd ongeveer 41 minuten bedragen. In eerste instantie zullen er stoptreinen gaan rijden in een halfuursdienst.


Ongevallen

Sluiting & opbraak

Op 17 mei 1953 wordt de spoorlijn gesloten voor reizigers. Het vervoer wordt overgenomen door busmaatschappij GADO. Op 27 juni 1990 rijdt de laatste goederentrein tussen Veendam en Stadskanaal en wordt de spoorlijn gesloten voor wagenladingverkeer. In 1994 gaat de Stichting Stadskanaal Rail (STAR) met historische treinen rijden tussen Musselkanaal en Veendam. In wordt STAR eigenaar van de spoorlijn.