Spoorlijn Roosendaal - Breda: verschil tussen versies

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
(Dienstregeling.)
Regel 75: Regel 75:
 
=='''Aansluitingen'''==
 
=='''Aansluitingen'''==
  
* Ter hoogte van kilometerpunt  ligt de spooraansluiting naar Philips Euroveem. De aansluiting krijgt de verkorting Rsdphi. De aansluiting is in 1974 aangelegd. Er zijn drie bedrijfsaansluitingen. Op de meest oostelijke is Philips gevestigd. Op 1 januari 1995 gaat het terrein over naar Jan de Rijk Logistics. Aan de westzijde zijn de aansluitingen naar de TL fabriek van Philips en die van de Provinciale Noord-Brabantse Electriciteits Maatschappij (PNEM). De TL-fabriek ontvangt soda in bollenwagens vanuit Delfzijl. Het vervoer van soda komt in 1993 ten einde. In zijn de aansluitingen naar de TL fabriek en de PNEM opgebroken. Tussen 1996 en 2008 is er onregelmatig vervoer van sigaretten naar Italië. Deze worden per vrachtwagen aangevoerd vanuit de Philip Morris fabriek te Bergen op Zoom. In 2008 worden diverse locomotieven van het type JT42CWRM van Electro Motive Division op de aansluiting bij Jan de Rijk neergezet in afwachting van modificatie door de Tilburgse werkplaats. In 2018 komt het dienstregelingspunt Rsdphi te vervallen.
+
* Ter hoogte van kilometerpunt  ligt de spooraansluiting naar . Deze is vanuit Breda te bereiken en de aansluiting krijgt de verkorting Rsdphi. De aansluiting wordt in 19 aangelegd. Met deze aansluiting is de Provinciale Noord-Brabantse Electriciteits Maatschappij (PNEM) te bereiken. Later vindt er een uitbreiding plaats naar zuidelijke richting. Hier is onder andere de loods van Henk Hentzen te bereiken. Daarnaast worden diverse fabrieken van Philips aangesloten op de aansluiting. Dit zijn Philips Euroveem en de TL-fabriek. In 1974 wordt de aansluiting aangepast en is ook vanuit Roosendaal te bereiken. Het spoor krijgt nummer 89. Richting het oosten heeft het emplacement twee sporen, 120 en 121. Op deze sporen heeft de locomotief de mogelijkheid om om te lopen. Vanaf spoor 120 is spoor 125 te bereiken. Vanaf spoor 121 zijn de sporen 122 - 125 te bereiken. In 2018 komt het dienstregelingspunt Rsdphi te vervallen. Begin oktober 2021 wordt de spooraansluiting opgebroken op het terrein van Jan de Rijk.  
 +
 
 +
Op de meest oostelijke is Philips gevestigd. De aansluiting is te bereiken met de sporen 120 en 121. Langs de Leemweg is een losweg gerealiseerd. Dit spoor heeft als spoornummer 125. Spoor 122 loopt door een loods. De twee andere sporen liggen in de open lucht. Op 1 januari 1995 gaat het terrein over naar Jan de Rijk Logistics. Tussen 1996 en 2008 is er onregelmatig vervoer van sigaretten naar Italië. Deze worden per vrachtwagen aangevoerd vanuit de Philip Morris fabriek te Bergen op Zoom. In 2008 worden diverse locomotieven van het type JT42CWRM van Electro Motive Division op de aansluiting bij Jan de Rijk neergezet in afwachting van modificatie door de Tilburgse werkplaats.
 +
 
 +
Aan de westzijde zijn de aansluitingen naar de TL fabriek van Philips en die van de Provinciale Noord-Brabantse Electriciteits Maatschappij (PNEM). De TL-fabriek ontvangt soda in bollenwagens vanuit Delfzijl. Het vervoer van soda komt in 1993 ten einde. In 2001 is de aansluiting naar de TL fabriek opgebroken. De aansluiting naar de PNEM is in  opgebroken. In neemt Henk Hentzen een loods in gebruik nabij de . Per spoor wordt er . In 2000 komt er een eind aan het vervoer.
  
  

Versie van 14 aug 2022 21:25

De spoorlijn tussen Roosendaal en Breda heeft een lengte van 23 kilometer. Het verbindt de Belgische spoorlijn 12, Staatslijn E en Staatslijn F (Roosendaal - Vlissingen) met elkaar.

Geschiedenis

Aanleg

Beveiliging



Opening & ingebruikname

In 1854 wordt de spoorlijn geopend.


Wijzigingen

  • In het najaar van 1954 wordt besloten om de spoorlijn te voorzien van bovenleiding. Er komen onderstations in . Daarnaast komen er schakelstations. Deze komen in . In juni 1957 moeten de werkzaamheden zijn afgerond.
  • Op 1973 wordt de ATB in dienst gesteld op de spoorlijn.

Met de aanleg van de HSL-Zuid worden de sporen naar Roosendaal in Breda vrij gelegd van de sporen naar Lage Zwaluwe. De sporen naar Antwerpen via de HSL-Zuid zijn gelijkvloers aangelegd met de spoorlijn naar Roosendaal. Het is mogelijk om in de toekomst een fly-over te maken voor de treinen naar Antwerpen. Op 18 oktober 2004 komt de vrije kruising in dienst.


Stations

De spoorlijn kende in totaal 9 stations. Hiervan zijn er nog slechts 3 van in gebruik.

Roosendaal

Het station ligt op kilometerpunt 0,0.

Seppe

Het station lag op kilometerpunt 8,4.

Hoeven

Het station lag op kilometerpunt 10,0.

Etten Vosschendaalschestraat

Het station lag op kilometerpunt 13,0.

Etten-Leur

Het station ligt op kilometerpunt 17,7.

Leur

Het station lag op kilometerpunt 16,0.

Liesbosch

Het station lag op kilometerpunt 18,0.

Princenhage

Het station lag op kilometerpunt 21,0.

Breda

Het station ligt op kilometerpunt 23,0.


Aansluitingen

  • Ter hoogte van kilometerpunt ligt de spooraansluiting naar . Deze is vanuit Breda te bereiken en de aansluiting krijgt de verkorting Rsdphi. De aansluiting wordt in 19 aangelegd. Met deze aansluiting is de Provinciale Noord-Brabantse Electriciteits Maatschappij (PNEM) te bereiken. Later vindt er een uitbreiding plaats naar zuidelijke richting. Hier is onder andere de loods van Henk Hentzen te bereiken. Daarnaast worden diverse fabrieken van Philips aangesloten op de aansluiting. Dit zijn Philips Euroveem en de TL-fabriek. In 1974 wordt de aansluiting aangepast en is ook vanuit Roosendaal te bereiken. Het spoor krijgt nummer 89. Richting het oosten heeft het emplacement twee sporen, 120 en 121. Op deze sporen heeft de locomotief de mogelijkheid om om te lopen. Vanaf spoor 120 is spoor 125 te bereiken. Vanaf spoor 121 zijn de sporen 122 - 125 te bereiken. In 2018 komt het dienstregelingspunt Rsdphi te vervallen. Begin oktober 2021 wordt de spooraansluiting opgebroken op het terrein van Jan de Rijk.

Op de meest oostelijke is Philips gevestigd. De aansluiting is te bereiken met de sporen 120 en 121. Langs de Leemweg is een losweg gerealiseerd. Dit spoor heeft als spoornummer 125. Spoor 122 loopt door een loods. De twee andere sporen liggen in de open lucht. Op 1 januari 1995 gaat het terrein over naar Jan de Rijk Logistics. Tussen 1996 en 2008 is er onregelmatig vervoer van sigaretten naar Italië. Deze worden per vrachtwagen aangevoerd vanuit de Philip Morris fabriek te Bergen op Zoom. In 2008 worden diverse locomotieven van het type JT42CWRM van Electro Motive Division op de aansluiting bij Jan de Rijk neergezet in afwachting van modificatie door de Tilburgse werkplaats.

Aan de westzijde zijn de aansluitingen naar de TL fabriek van Philips en die van de Provinciale Noord-Brabantse Electriciteits Maatschappij (PNEM). De TL-fabriek ontvangt soda in bollenwagens vanuit Delfzijl. Het vervoer van soda komt in 1993 ten einde. In 2001 is de aansluiting naar de TL fabriek opgebroken. De aansluiting naar de PNEM is in opgebroken. In neemt Henk Hentzen een loods in gebruik nabij de . Per spoor wordt er . In 2000 komt er een eind aan het vervoer.


Dienstregeling

Op 12 maart 1945 rijdt de eerste officiële trein in het bevrijde zuiden van Nederland. Deze trein wordt getrokken door de 3852 (ex DRB 38 3553) en rijdt van Eindhoven via ‘s-Hertogenbosch naar Roosendaal. De trein bestaat onder andere uit een Stalen DIV en coupé-rijtuigen.


Met ingang van 14 mei 1950 is het mogelijk om elektrische treinen tussen Amsterdam en Roosendaal te rijden. Het zijn de treinen naar Parijs, die via Haarlem rijden.


Ongevallen