Spoorlijn Apeldoorn - Deventer

Uit Somda RailWiki
Versie door Taigagaai (overleg | bijdragen) op 19 jun 2016 om 19:21 (Aanleg en wijzigingen.)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

De spoorlijn Apeldoorn - Deventer is de spoorlijn tussen deze plaatsen en heeft een lengte van 14,8 kilometer.

Geschiedenis

In 1878 werd de Locaalspoor- en Tramwegen vastgesteld. Met deze wet was het mogelijk om spoorwegen aan te leggen waar minder hoge eisen worden gesteld op het gebied van beveiliging en maximale aslast. Door deze lagere eisen lag de maximumsnelheid ook lager dan bij hoofdspoorwegen. De maximumsnelheid bedroeg in de begintijd dan ook slechts 30 kilometer per uur. In werd de snelheid verhoogt naar 40 kilometer per uur. Ook was de aanleg van de spoorlijn goedkoper met deze lagere eisen. Na 1880 kwamen overal locaalspoorwegmaatschappijen in opkomst om dunner bevolkte gebieden te ontsluiten. De exploitatie werd echter overgedragen aan de HSM of SS. De meeste lokaalspoorwegen sluiten echter al in de jaren '30 van de twintigste eeuw. Een aantal spoorlijnen zijn opgewaardeerd tot hoofdspoorweg, zoals de spoorlijn tussen Apeldoorn en Deventer. De spoorlijn tussen deze plaatsen werd aangelegd door de NLS (Nederlandsche Locaalspoorweg-Maatschappij). Door de inval van het Duitse leger in mei 1940, wordt op mei 1940 de spoorbrug opgeblazen. Door de Duitsers wordt de brug hersteld. Op 5 juni 1940 kan de brug weer gebruikt worden. Op 6 april 1945 werd de brug nog een keer opgeblazen. Door de Britse genietroepen wordt een provisorische brug aangelegd. Deze brug is enkelsporig en niet geschikt voor overig verkeer. Pas in 1982 wordt deze brug vervangen door een nieuwe, dubbelsporige brug.


Aanleg

In 18 begint de aanleg van de enkelsporige spoorlijn. Om de IJssel over te kunnen steken, wordt in 1886 begonnen met de bouw van een spoorbrug. Bij hoog water mocht deze brug ook door overig verkeerd gebruikt worden. In 1888 wordt Deventer bereikt, nadat een jaar eerder al Twello is aangesloten op het spoor. In 1888 wordt het traject ook doorgetrokken naar Almelo. In Apeldoorn wordt het station gebruikt dat ook door de Oosterspoorweg wordt gebruikt. In Deventer krijgt de spoorlijn zijn eigen station, ondanks dat de plaats al een station heeft aan Staatslijn A (Arnhem - Leeuwarden). Dit station is echter van de SS, terwijl de nieuwe spoorlijn geëxploiteerd gaat worden door de HSM.


Beveiliging


Op 7 april 1968 komt de geautomatiseerde beveiliging tussen Assel en de Deventer IJselbrug in dienst gesteld. Deze beveiling wordt bediend door de CVL post in Deventer. Hiermee komen 9 blokposten, waaronder Post T in Apeldoorn te vervallen. In september 1968 worden de aansluitingen rondom Deventer voorzien van nieuwe beveiliging.


Wijzigingen

  • In 18 werd besloten om de spoorlijn tussen Apeldoorn en Almelo op te waarderen naar hoofdspoorweg, zodat er via dit traject een goede verbinding met Duitsland ontstond.
  • In 1917 werd besloten om de spoorlijn tussen Apeldoorn en Hengelo de belangrijkste verbinding te maken tussen de Randstad en Twente. Hierop werd de spoorlijn verdubbeld. De spoorlijn tussen Apeldoorn en Hengelo via Zutphen werd hierbij tot regionale spoorlijn bestempeld.


  • In het najaar van 1949 wordt begonnen om het traject Amersfoort - Enschede te elektrificeren.


  • De brug over de IJssel, gebouwd door de Britse genietroepen, is door zijn enkelsporige uitvoering een flessenhals voor het treinverkeer. Vooral als er vertragingen zijn laat dit zich gelden. In 197 wordt besloten tot de bouw van een nieuwe, dubbelsporige brug. In 1979 wordt begonnen met de bouw van de brug. Deze brug wordt op 7 mei 1982 geopend. De brug is aan een zijde voorzien van een fietspad en aan de andere zijde van een voetpad.


Stations

Apeldoorn


Dienstregeling

Opening

Op 21 november 1887 werd het traject tussen Apeldoorn en de Holthuizerstraat geopend. De Holthuizerstraat ligt bij het begin van de spoordijk naar de IJsselbrug in Twello. Het gedeelte tussen de Holthuizerstraat en Deventer is op 1 september 1888 geopend.