Soorten aansluitingen op het hoofdspoorwegnet

Uit Somda RailWiki
Versie door Jeanne (overleg | bijdragen) op 22 mei 2020 om 10:36 (Corr.)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Aansluiting

Tekst volgt.

Losweg

tekst volgt.

Raccordement

Is een aanduiding voor een specifieke spoorwegaansluiting die op de spoorwegnet aan sloot. In het per 1 december 2015 vervallen Reglement op de Raccordementen 1966 werd het raccordement als volgt omschreven: spoorweg, welke niet voor het openbaar vervoer van personen of van goederen is opengesteld en welke aansluit aan een spoorweg, bedoeld in de Spoorwegwet, aan een lokaalspoorweg of aan een tramweg. Sedert dien maken de overgebleven raccordementen deel uit van de hoofdspoorwegen, zoals deze in het Bijlage 2 van Besluit aanwijzing hoofdspoorwegen bepaald zijn.
De maximum snelheid op raccordementen is 30 km/h.
Raccordementen werden daar gevonden waar bedrijven een aansluiting nodig hadden op de spoorweg om hun goederen per spoor te kunnen vervoeren. De aanleg van raccordementen geschiede op kosten van de gebruiker(s) en/of overheden. Daar waar meerdere raccordementen via één spoorwegaansluiting aangesloten waren op het spoorwegnet was sprake van een Stamlijn die deze met elkaar verbond. Door dat veel vervoer van goederen over ging van spoorvervoer naar het wegvervoer is het aantal raccordementen in de loop der tijd sterk afgenomen.
De aanduiding Raccordement als spoorwegaansluiting is nadrukkelijk een andere term dan de bij de spoorwegen veel gebruikte term aansluiting, een punt waar twee spoorlijnen op elkaar aansluiten.

Stamlijn

Tekst volgt.

Straatspoor

Straatspoor is een spoor dat gelegen is in een ruimte die zowel voor spoor- als wegverkeer toegankelijk is. De spoorstaven – welke meestal voorzien van een contra rails – en a niveau in de weg aangebracht. Hierbij is de ruimte tussen en naast de rails opgevuld tot de bovenzijde van de spoorstaaf door een vorm van bestrating, vergelijkbaar met de bestrating op overwegen. Spoor- en wegverkeer kunnen hierdoor beide van dezelfde ruimte gebruik maken. Straatspoor vindt men voornamelijk voor op voormalig raccordementen, bedrijfsterreinen of kades van havens. Net als het aantal raccordementen is ook het aantal meters straatspoor sterk verminderd.

Noten en referenties