Sloe: verschil tussen versies

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
(Vervoer bij OVET.)
(Inzet Locon 9802)
Regel 51: Regel 51:
  
 
* ''OVET''
 
* ''OVET''
In 2007 werd er ballast afgevoerd. Vanuit Tsjechië kwamen enkele treinen met cokes. Vanaf december 2012 gaan er enkele wagons van het type Falns per Unit Cargo naar Oostenrijk. In juni 2013 komt er een nieuwe laadbunker in dienst op een nieuwe, grotere aansluiting. De vervoerders Captrain, DB Schenker, Rheincargo en TXL Cargo kwamen langs om treinen op proef te beladen. Dit zorgde voor kolentreinen bij TXL en Captrain (drie en een keer per week). Locon 9802 zorgt voor het rangeerwerk bij de te beladen treinen. Tot begin 2015 rijden de treinen voor TXL. Deze treinen reden in afwisseling met de treinen vanuit de Amsterdamse Westhaven bij de OBA. Vanaf december 2014 rijden enkele cokestreinen naar Frankrijk voor DB Schenker. Deze rijden een tot twee keer per maand. Vanaf maart 2015 rijdt Rheincargo een kolentrein naar Möllen. De treinlocomotief zorgt voor het beladen van de trein. In mei 2015 is de 9802 van Locon voor het laatst actief bij de OVET. In februari 2016 gaat DB Cargo een trein met erts rijden naar Linz in Oostenrijk. Deze rijden twee keer in de week met een locomotief Baureihe 189. Dit vervoer ging voorheen per schip naar Neuss en dan pas met de trein. In augustus en september 2016 rijdt Captrain enkele kolentreinen vanaf de OVET naar naar Frankrijk via Antwerpen. De kolen worden beladen in open wagons van het type Eanos. De treinen rijden op woensdag. Normaal rijdt dit vervoer via [[Born]]. Op 6 september 2016 rijdt DB Cargo de laatste trein met erts naar het Oostenrijkse Linz. Per 1 maart 2017 komt het treinpaar 47709/47710 van Rheincargo te vervallen. Dit zijn kolentreinen naar de centrale van RWE in Möllen.  
+
In 2007 werd er ballast afgevoerd. Vanuit Tsjechië kwamen enkele treinen met cokes. Vanaf december 2012 gaan er enkele wagons van het type Falns per Unit Cargo naar Oostenrijk. In juni 2013 komt er een nieuwe laadbunker in dienst op een nieuwe, grotere aansluiting. De vervoerders Captrain, DB Schenker, Rheincargo en TXL Cargo kwamen langs om treinen op proef te beladen. Dit zorgde voor kolentreinen bij TXL en Captrain (drie en een keer per week). Locon 9802 zorgt voor het rangeerwerk bij de te beladen treinen. Tot begin 2015 rijden de treinen voor TXL. Deze treinen reden in afwisseling met de treinen vanuit de Amsterdamse Westhaven bij de OBA. Vanaf december 2014 rijden enkele cokestreinen naar Frankrijk voor DB Schenker. Deze rijden een tot twee keer per maand. Vanaf maart 2015 rijdt Rheincargo een kolentrein naar Möllen. De treinlocomotief zorgt voor het beladen van de trein. In mei 2015 is de 9802 van Locon voor het laatst actief bij de OVET. In februari 2016 gaat DB Cargo een trein met erts rijden naar Linz in Oostenrijk. Deze rijden twee keer in de week met een locomotief Baureihe 189. Dit vervoer ging voorheen per schip naar Neuss en dan pas met de trein. Vanaf april 2016 is de 9802 van Locon weer actief in het havengebied. De locomotief is niet alleen actief bij OVET, maar ook bij Vopak en Verbrugge. In augustus en september 2016 rijdt Captrain enkele kolentreinen vanaf de OVET naar naar Frankrijk via Antwerpen. De kolen worden beladen in open wagons van het type Eanos. De treinen rijden op woensdag. Normaal rijdt dit vervoer via [[Born]]. Op 6 september 2016 rijdt DB Cargo de laatste trein met erts naar het Oostenrijkse Linz. Per 1 maart 2017 komt het treinpaar 47709/47710 van Rheincargo te vervallen. Dit zijn kolentreinen naar de centrale van RWE in Möllen.  
  
 
* ''Thermphos''
 
* ''Thermphos''

Versie van 25 mei 2017 00:12

Het emplacement van Sloe ligt in het havengebied van Vlissingen. Het emplacement is te bereiken via de nieuwe Sloelijn, welke in 2008 de oude Sloelijn verving. In 1964 wordt er een spoorlijn aangelegd naar het haventerrein. Dit spoor takt af van de voormalige tramlijn Goes - Hoedekenskerke - Goes, waarvan het traject tussen 's-Heer Arendskerke en Nieuwdorp gebruikt werd voor de oude Sloelijn.

Dagelijks rijden er twee Unit Cargo treinen van de Kijfhoek naar het Sloegebied. Deze worden gereden door een locomotief serie 1600. De ochtendtrein uit Sloe naar de Kijfhoek neemt wagons mee die in de nacht zijn op gehaald bij de diverse klanten. Regelmatig rijdt deze locomotief los. Terug naar Kijfhoek neemt de locomotief aan het eind van de ochtend een locomotief Baureihe 189 mee naar Sloe en lege schuifwandwagens voor Verbrugge voor het cellulosevervoer. De tweede slag uit Sloe in de middag bestaat vaak uit ketelwagens van Vopak en schuifwandwagens. In de avond rijdt de tweede trein van de Kijfhoek naar Sloe, welke vaak bestaat uit lege gasketelwagens. De locomotief Baureihe 189 wordt in de middag gebruikt voor de afvoer naar Koln-Gremberg met schuifwandwagens en gasketelwagens. Voor de aanvoer van auto's uit Duitsland naar de Britse markt rijdt elke dag een locomotief serie 1600 een trein vanuit Venlo naar Sloe. Met ingang van 2016 wordt deze trein door een locomotief Baureihe 189 gereden van DB Cargo. In juni 2016 zijn de treinen tussen de Kijfhoek en Sloe opnieuw verdeeld. Trein 61070 (Kijfhoek - Sloe) rijdt nu elke dag in plaats van alleen op de maandagochtend. Met deze trein gaan wagons mee die eerder met trein 61071 aankwamen in Sloe. Met deze trein gaan nu wagons mee die eerder met trein 61072 aankwamen in Sloe. Hierdoor bestaat deze trein, die aan het begin van de avond aankomt, uit slechts een paar wagons.

Aan de Europaweg is het hoofdemplacement. Hier liggen 9 sporen, waarvan er 5 voorzien zijn van bovenleiding. In het voorjaar van 2016 onderzoek Prorail of het mogelijk is om de andere vier sporen ook te elektrificeren. De vijf sporen bieden te weinig capaciteit voor alle treinen.

Losweg

Tussen 2000 en 2002 wordt de losweg gebruikt om containerwagens met gebruikte splijtstofstaven te beladen.

  • Kloosterboer

Sinds 1988 een korte spooraansluiting bij de koelloodsen. De aansluiting wordt tot 199 sporadisch gebruikt.


Emplacementen

Denemarkenweg

Het emplacement kent sporen. In 1997 is het aantal sporen uitgebreid. Een aantal van deze sporen worden gebruikt als opstelsporen voor wagons die tijdelijk niet gebruikt worden.

Spooraansluitingen

  • Verbrugge Zeeland Terminals

In 19 krijgt het bedrijf Haven van Vlissingen een spooraansluiting. Tussen 19 en 20 worden staalprofielen vanuit Groot Brittanie afgevoerd naar . Enkelere keren per jaar worden vanuit Oostenrijk buizen aangevoerd in open wagons, type Eanos. Bij een tekort aan capaciteit van Outokompu in Axel wordt onregelmatig, zoals in januari 2015, een grote hoeveelheid wagons (Sahmms en Sahlmmps) met coils afgevoerd naar de Kijfhoek.

Frankrijkweg

Spooraansluitingen

  • Vopak

In 1980 is het bedrijf in Sloe gevestigd en heeft de beschikking over twee rangeerlocomotieven. Afvoer van gasketelwagons. Ook door de B Cargo worden enkele keren per maand gasketeltreinen gereden. Vanaf augustus wordt LPG aangevoerd in ketelwagens.

Stamlijn

Spooraansluitingen

  • Arkema

Het chemiebedrijf Arkema heeft sinds 1999 een spooraansluiting. Enkele keer per week wordt een ketelwagon afgevoerd met het Unit Cargo netwerk.

  • COVRA

Een aantal keer per jaar worden er treinen geladen en gelost met radioactief materiaal. In mei 1998 werd de voorkeur gegeven om gebruikte splijtstofstaven per spoor af te voeren naar de opwerkingsfabriek in Frankrijk. In maart 2000 werd een nieuwe container geleverd en in mei 2000 werd de lege container voor het eerst per spoor afgevoerd. Dit gebeurde vanaf de losweg. In juni 2002 wordt de aansluiting aangesloten op de stamlijn. Vanaf 2004 worden er treinen gelost met opwerkingsafval, bestaand uit canisters met verglaasd afval. Vanaf mei 2004 worden vanuit Frankrijk met huifwagens enkele keren per maand containers aangevoerd met uraniumoxide. Deze rijden tot november 2012 mee in reguliere treinen. Na die tijd rijden zij als extra trein vanuit Antwerpen. In 2009 worden er canisters met metaalresten gelost bij de COVRA. Tussen 2006 en 2011 lag de afvoer van splijtstofstaven stil als gevolg van een Franse wetswijzing. Tussen juni 2011 en januari 2014 reden extra treinen om een inhaalslag te bewerkstelligen.

  • Indaver

In 1988 wordt een spoorlijn aangelegd naar de OLAZ (Openbaar Lichaam Afvalverwijdering Zeeland). Door Locon wordt vanaf 201 vijf keer per week in de nacht een trein met afval naar Moerdijk gereden om daar verbrand te worden. Op 1 april 2016 rijdt de trein voor het laatst.

  • OVET

In 2007 werd er ballast afgevoerd. Vanuit Tsjechië kwamen enkele treinen met cokes. Vanaf december 2012 gaan er enkele wagons van het type Falns per Unit Cargo naar Oostenrijk. In juni 2013 komt er een nieuwe laadbunker in dienst op een nieuwe, grotere aansluiting. De vervoerders Captrain, DB Schenker, Rheincargo en TXL Cargo kwamen langs om treinen op proef te beladen. Dit zorgde voor kolentreinen bij TXL en Captrain (drie en een keer per week). Locon 9802 zorgt voor het rangeerwerk bij de te beladen treinen. Tot begin 2015 rijden de treinen voor TXL. Deze treinen reden in afwisseling met de treinen vanuit de Amsterdamse Westhaven bij de OBA. Vanaf december 2014 rijden enkele cokestreinen naar Frankrijk voor DB Schenker. Deze rijden een tot twee keer per maand. Vanaf maart 2015 rijdt Rheincargo een kolentrein naar Möllen. De treinlocomotief zorgt voor het beladen van de trein. In mei 2015 is de 9802 van Locon voor het laatst actief bij de OVET. In februari 2016 gaat DB Cargo een trein met erts rijden naar Linz in Oostenrijk. Deze rijden twee keer in de week met een locomotief Baureihe 189. Dit vervoer ging voorheen per schip naar Neuss en dan pas met de trein. Vanaf april 2016 is de 9802 van Locon weer actief in het havengebied. De locomotief is niet alleen actief bij OVET, maar ook bij Vopak en Verbrugge. In augustus en september 2016 rijdt Captrain enkele kolentreinen vanaf de OVET naar naar Frankrijk via Antwerpen. De kolen worden beladen in open wagons van het type Eanos. De treinen rijden op woensdag. Normaal rijdt dit vervoer via Born. Op 6 september 2016 rijdt DB Cargo de laatste trein met erts naar het Oostenrijkse Linz. Per 1 maart 2017 komt het treinpaar 47709/47710 van Rheincargo te vervallen. Dit zijn kolentreinen naar de centrale van RWE in Möllen.

  • Thermphos

In november 2012 is het bedrijf failliet verklaard. De laatste wagon met fosfor vertrok in mei 2013. Hiermee is alle voorraad afgevoerd. Op 11 maart 2016 wordt een containerwagen met twee containers vloeibare fosfor afgevoerd. Dit fosfor is afkomstig uit het fosforslik dat op het terrein aanwezig was. Deze afvoer vindt tot eind mei 2016 plaats naar Duitsland.

  • BOW Terminal

In 2008 wordt een spooraansluiting aangelegd voor de Kloosterboer Container Terminal. Deze aansluiting ligt ter hoogte van de stamlijn, waar die de geëlektrificeerde spoorlijn ontmoet, welke bij Lewedorp aftakt van de Zeeuwse Lijn. In 20 verandert de naam in BOW Terminal en is de containerterminal van de baan. In augustus 2014 wordt de spooraansluiting voor het eerst bediend. Locon bracht twee wagensets, die met aluminiumblokken werden beladen voor Hongarije. Dit vervoer rijdt sinds begin 2015 enkele keren per maand. Vanaf januari 2016 rijdt er een vervoer van bananen naar Antwerpen en verder naar het magazijn van Migros in het Zwitserse Luzern Dierikon. Dit vervoer wordt gereden door B Logistics met aan weerszijden een locomotief Reeks 77. De trein rijdt twee keer per week, bestaande uit zes koelwagens van het type Hbbills-uy met het logo van SBB Cargo. Op maandag en dinsdag wordt naar Sloe gereden (trein 47630). De volgende dag gaat de beladen trein (47631) terug naar België. Begin oktober 2016 rijdt de laatste trein.

  • C.RO

In 2002 opent Cobelfret zijn autoterminal. Hier worden auto's van Ford, model Focus, naar Engeland verscheept. Vanaf 2003 worden de auto's per trein aangevoerd. De auto's zijn afkomstig uit Dillingen (Saar). Dit wordt door Railion uitgevoerd. Tussen januari 2013 en februari 2014 reed ACTS dit vervoer. Sinds die periode rijdt DB Schenker de treinen weer. Tot 2014 rijden ook treinen met Fords vanuit Genk via Roosendaal. Dit vervoer stopt na de sluiting van de fabriek van Ford in Genk. Enkele keren per week rijdt DB Schenker andere modellen van Ford (B-Max en Ka) naar Sloe. Voor kortere of langere tijd reden ook de vervoerders DLC, HGK, Rurtalbahn, Captrain en NMBS treinen met auto's naar Cobelfret. Sinds november 2014 rijdt HSL Logistik enkele keren per week een trein met Ford Ka's naar de Sloehaven. In 201 wijzigt de naam van Cobelfret naar C.RO.

  • Scaldia Terminal

In 2000 wordt de spooraansluiting aangelegd. Captrain rijdt vanaf januari 2015 drie keer per week een trein met cellulose in schuifwandwagens naar Osnabruck. In containers van de Nosta Gruppe wordt ook cellulose vervoerd naar de papierfabriek in Weissenborn. Door DB Schenker worden de wagens geplaatst en gehaald. Vanaf september 2015 rijdt er wekelijks een afvoertrein met cellulose naar het Oostenrijkse Ulmerfeld-Hausmening. Deze trein wordt op vrijdag beladen. De lege wagens worden via het normale vervoer aangevoerd. Vanaf januari 2016 rijdt DB Cargo de treinen met containers van de Nosta Gruppe. In Roosendaal wordt er gecombineerd met de containers uit Antwerpen voor de vestiging van Hoyer naar Diepholz.