Schiedam Nieuwland

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Schiedam Nieuwland was een van de stations in Schiedam. De verkorting van het station was Nwl.

Geschiedenis

Om meer reizigers te trekken uit nieuwe woonwijken, worden door de NS op diverse plaatsen in het land voorstadsstations aangelegd. Op deze manier kunnen potentiële reizigers sneller de trein pakken in plaats van eerst naar het hoofdstation te moeten. Met deze stations hoopt de NS het vervoer van reizigers te laten groeien. In de winter van 1974 is door minister Westerterp van Verkeer en Waterstaat een bijdrage vanuit de overheid toegezegd voor de verbetering van de verkeerssituatie rondom het nieuwe station. Het kruispunt Schiedamseweg - Nieuwe Damlaan moet opnieuw worden aangelegd.

Eerste station

Het station bestaat uit twee perrons nabij de overweg Nieuwe Damlaan. Ieder perron wordt voorzien van een abri. Op 30 mei 1975 vindt de feestelijke opening van het station plaats. Dit gebeurd met een nieuw treinstel SGM, waarvan burgemeester Lems de machinist is. Reizigers kunnen vanaf 1 juni 1975 gebruik maken van het station.


Tweede station

Op 5 september 1985 komt het nieuwe station in dienst naar een ontwerp van architect J. Bak. Het oude station is vervangen door de overweg plaats heeft gemaakt voor een viaduct voor het weg- en tramverkeer. Op 1 april 2017 wordt het station gesloten. In de daarop volgende maanden wordt het station verbouwd tot metrostation. De opening van dit nieuwe station is voorzien voor het voorjaar van 2018.


Spoorlijnen

Het station was gelegen aan de Hoekse Lijn.


Dienstregeling

Met de opening van het station in mei 1975 zullen alle stoptreinen tussen Rotterdam Centraal - Hoek van Holland (serie 4100) en Rotterdam Centraal - Maassluis (serie 4200) stoppen bij het station.

Per 1 april 2017 zal Schiedam Nieuwland geen station van de NS meer zijn. De spoorlijn wordt omgebouwd tot metrolijn van de RET.