Santpoort Noord

Uit Somda RailWiki
Versie door Taigagaai (overleg | bijdragen) op 14 mei 2024 om 15:00
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Santpoort Noord is het noordelijkste station van Santpoort. De verkorting is Sptn.

Geschiedenis

Met de aanleg van de Velsertunnel en de omlegging van de spoorlijn Haarlem - Uitgeest in oostelijke richting, wordt ten zuiden van de splitsing van de spoorlijn naar IJmuiden en Beverwijk een nieuw station gebouwd dat de naam Santpoort Noord krijgt.

Tussen 13 en 20 april 2024 zal het station ingrijpend gewijzigd gaan worden. Zo wordt spoor 3 opgebroken, evenals de wissels naar dit spoor. Het perron wordt opgeschoven van spoor 3 naar spoor 2. Door het verdwijnen van spoor 3 kan de overweg met de Kennemergaardeweg versmald worden. [1]


Eerste station

Met de verlegging van de spoorlijn tussen Haarlem en Beverwijk worden in Santpoort twee stations gebouwd. Op is de aanbesteding voor de bouw uitgeschreven, welke gewonnen werd door aannemer uit . Deze bouwde het station naar een ontwerp van K. van der Gaast. Het station bestaat uit een laag gebouw. Het stationsgebouw staat aan de oostzijde van de spoorlijn en is gelegen aan het eerste perron. De indeling van het gebouw bestaat uit een hal met twee loketten, een wachtkamer met toiletten en een ruimte voor het personeel. Buiten is een fietsenstalling. Op het tweede perron staat een abri met wachtkamer. De perrons zijn onderling verbonden met een tunnel. Op 27 september 1957 werd het station in gebruik genomen. Op 9 september 1958 is het stationsgebouw in gebruik genomen.


Tweede station

Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de Noord-Hollandsche lijn ter hoogte van kilometerpunt 5,907. Sinds 1957 is het station tevens het beginpunt van de spoorlijn naar IJmuiden.


Dienstregeling

Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen de volgende treinseries te Santpoort Noord:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
4800 Amsterdam Centraal Hoorn (via Haarlem) SLT


Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen alle treinseries te Santpoort Noord.

Bronnen, Referenties en/of Voetnoten