Rotterdam Rechter Maasoever

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Aan de noordelijke oever van de Maas liggen de havens Merwehaven en Vierhaven. De gemeente Rotterdam besluit om dit havengebied te ontsluiten door middel van een spooraansluiting.

Geschiedenis

Begin 1900 begint de aanleg van het emplacement in opdracht van de gemeente Rotterdam. Op 1 juni 1908 wordt het emplacement in gebruik genomen. Het emplacement Rotterdam Rechter Maasoever (kortweg RMO), was gelegen aan de noordwest kant van Rotterdam. Het emplacement is te bereiken via een aansluitspoor dat op het zuidelijkste spoor van de Oude Lijn is aangesloten. De aansluiting is vlak na de brug over Delfshavense Schie vanuit Rotterdam Centraal gezien. In latere jaren worden meerdere emplacementen aangelegd in het havengebied. Als eerste wordt in 1914 een emplacement langs de Hudsonstraat aangelegd, het latere RMO West. In de jaren 1930 wordt het derde emplacement aangelegd nabij de Merwehaven.


In het voorjaar van 1974 is het Marconiplein opgehoogd om zo op Deltahoogte te worden gebracht. Hiermee is de helling van de spoorbaan langer geworden. Hierin worden 8 overwegen opgenomen die voorzien zijn van overwegbomen. In het najaar van 1974 is de aansluiting naar de Merwehaven aangepast aan de nieuwe waterkering. Dit werk is in oktober 1974 afgerond.


Met de teruggang van het vervoer, vervallen aan het begin van de jaren '70 de eerste aansluitingen. In 1998 vervallen de laatste spooraansluitingen. In 2007 rijdt de laatste bloktrein vanaf de rechter Maasoever. In het najaar van 2008 wordt het aansluitwissel geklemd. In december 2009 is het aansluitwissel verwijderd in de oude Lijn.


Locomotiefdepot

Het emplacement kent een eigen locomotiefdepot.


Op worden geen diensten meer gesteld van uit het locomotiefdepot. Er zijn tot dat moment nog slechts diensten gesteld vanuit het depot.

In wordt de locomotiefloods gesloopt.

In het depot zijn tussen en de volgende series stoomlocomotieven in het depot gehuisvest:

  • 8100


Bediening

In 19 zijn er drie locomotieven van de serie 700 actief in de vroege, late en nachtdienst. In totaal zijn er in 24 uur totaal 9 ploegen van machinisten en rangeerders nodig om al het werk te kunnen uitvoeren.


Nadat in 1994 het vervoer van containers bij Uniport is gestaakt, wordt de vroege en late bediening met een locomotief van de serie 600 en rangeerploeg opgeheven. De bediening wordt vanaf dat moment overgenomen door de 6400 die de trein vanaf de Kijfhoek aanbrengt. Deze trein bevat ook de bedieningen van Vlaardingen, Delft en Rotterdam Noord Goederen.

In 1998 rijden de laatste regulieren treinen.


  • Uniport

In 1994 verhuist het vervoer van containers naar de Waalhaven, omdat NS Cargo al het containervervoer concentreert bij het Rail Service Center. In december 1996 zijn de sporen opgebroken.


Emplacementen

Rotterdam RMO Merwehaven

Te bereiken via het emplacement RMO West, waar een spoorlijn aftakt in westelijke richting naar de Schiedamseweg. Dit emplacement is in 193 aangelegd. Vanaf dit emplacement worden de aansluiting aan de nieuwe Merwehaven bereikt.


  • Laad- en losplaats

Vanaf 24 november 2005 worden door ACTS betonnen tunneldelen aangevoerd voor de RandstadRail die tussen Kleiweg en Rotterdam Centraal ondergronds rijden. Deze tunneldelen zijn afkomstig uit het Duitse Spelle en worden aangevoerd op goederenwagens van het type Res. In totaal worden 66 treinen met tunneldelen aangevoerd. Via de weg gaan de tunneldelen naar de tunnel. De aanvoer zal een keer in de week zijn. In december 2007 rijdt de laatste trein.

  • Overslagbedrijf Merwehaven

Aanvoer van kolen uit Ratheim in Duitsland.

  • Van Uden Stevedoring

Gevestigd aan de Gustoweg.


Rotterdam RMO West

Vanwege de groei van het havengebied wordt in 1914 een tweede emplacement geopend langs de Hudsonstraat wat de naam RMO West krijgt. Vanaf dit emplacement worden de Koushaven, IJselhaven, Lekhaven en Keilehaven bediend. Bij de aanleg zijn er sporen.

In is het uitgebreid naar 13 sporen.

In 198 wordt de dijk verhoogd langs de Vierhavensstraat. Dit gaan ten koste van sporen.

In 2006 worden wederom sporen opgebroken, zodat er nog maar 4 overblijven.


  • Handelsveem Steinweg Lekhaven

In opent Handelsveem Steinweg een vestiging aan de Lekstraat nabij de Lekhaven. In 199 sluit Steinweg de vestiging en daarmee ook het spoorvervoer.


  • Handelsveem Steinweg Sint Jobshaven

In opent Handelsveem Steinweg een vestiging aan het einde van Lloydstraat nabij de Sint Jobshaven. In 1996 sluit Steinweg de vestiging en daarmee ook het spoorvervoer.

  • Van Uden Stevedoring

In februari 2003 komt een nieuw, lang kadespoor in gebruik. Begin 2005 is het spoorvervoer door de gemeente Rotterdam afgekocht, zodat het terrein waar de Rechter Maasoever ligt, kan worden gebruikt voor het bouwen van woningen.

Van Uden ontvangt vanaf 19 in tweeassige wagons, type Es, kolen uit Ratheim van de mijn Sophia Jacoba. In 2001 worden de laatste wagens met mais verzonden. Vanaf 2002 worden bloktreinen aangevoerd, waarvan het merendeel is beladen met big bags met filterzand op platte wagens. In juni 2003 worden zes treinen met tarwemeel uit Duitsland gelost op het kadespoor. Vanaf 2003 worden treinen gelost met buizen uit . Aan het begin van 2005 rijdt de laatste trein. Eind juli 2006 ontvangt het bedrijf twee treinen met schuifwandwagens waarin gipsplaten worden vervoerd.


Rotterdam RMO Oost

Het emplacement RMO Oost is in 1908 aangelegd en is gelegen aan de Westzeedijk. Het is te bereiken met de stamlijn die aftakt nabij de brug over de Delfhavense Schie. Vanaf dit emplacement worden de havens Parkhaven, Schiehaven en St. Jobshaven bediend.

In 2002 opgebroken.


  • Kühne & Nagel

Aan de Müllerpier is sinds 19 Kühne & Nagel gevestigd. Aan- en afvoer van schuifwandwagens.


  • Van Gend & Loos

Aan de Westzeedijk is sinds 19 een vestiging van Van Gend & Loos.


Rotterdam Spaanse Polder

In 194 wordt begonnen met de aanleg van een spoorlijn in de richting van Spaanse Polder, om daar de havens te ontsluiten. Vanaf het emplacement aan de Hudsonstraat loopt het spoor parallel aan het aansluitspoor naar de Oude Lijn, om er vervolgens onder door te gaan. Daarnaast is er een aansluitspoor vanaf het noordelijke spoor van de Oude Lijn naar dit emplacement. Tussen de Giessenweg en de Vlaardingweg wordt een emplacement van 5 sporen aangelegd. Als gevolg van de terugloop van de activiteiten in de insteekhavens van Delfshavense Schie worden de aftakkingen naar deze havens nooit aangelegd. In 1989 wordt het emplacement gesloten en is in 1997 opgeheven. In 19 wordt het aansluitspoor opgebroken.

  • Trailstar

In 1963 worden de eerste trailers op de trein gezet. Naar Duitsland wordt gebruik gemaakt van het Huckepack-systeem, waarbij een kraan of reach stacker de trailer op de spoorwagen wordt geplaatst. Naar Frankrijk wordt gebruik gemaakt van het Kangoeroe systeem. Bij dit systeem worden de trailers met trekkers op de spoorwagen geplaatst. Vanaf 14 januari 1974 vertrekt er in de middag een trein met opleggers naar in Duitsland. In 1976 vertrekt de laatste trein van deze locatie. Trailstar verhuist naar Rotterdam Noord Goederen.

  • SSN (Stoom Stichting Nederland)

In 1976 vestigt de SSN (Stoom Stichting Nederland) zich in de Spaanse Polder. Op 12 maart 1976 arriveren hier de locomotieven 23 023 en 012 075 in de Spaanse Polder. Het materieel van de SSN verhuist op 23 maart 1997 naar Onderhoudsbedrijf Leidschendam. Het materieel moet plaats maken in verband met de sluiting van het emplacement. In de avond vertrekt het konvooi getrokken door locomotief 23 023. De trein bestaat uit locomotief 41 105, 50 1255, drie wagons van het type E met onderdelen en het rijtuig BD van de Belgische spoorwegen.


Bronnen, Referenties en/of Voetnoten