Rotterdam Maas

Uit Somda RailWiki
Versie door Taigagaai (overleg | bijdragen) op 19 sep 2022 om 16:45 (Locomotiefdepot.)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Rotterdam Maas was een van de stations van Rotterdam. Het station was het eindpunt voor de treinen uit de richting Gouda. In 1953 is het gesloten. De verkorting was Rtm.

Geschiedenis

Door de Nederlandsche Rhijnspoorweg-Maatschappij (NRS) wordt in 185 begonnen met de aanleg van een spoorlijn uit Utrecht naar Rotterdam. Het station wordt nabij de Nieuwe Maas aangelegd, vandaar de naam Rotterdam Maas. Het station is ontworpen door . Het station bestaat uit twee overkappingen met onder overkapping sporen en onder de andere overkapping het plaatskaartenkantoor, kantoren en wachtruimtes. Op 1 december 1858 wordt het station in gebruik genomen. Op 14 mei 1940 wordt het station zwaar beschadigd tijdens het bombardement van de Duitsers op Rotterdam. Ook het treinstel DE3 25 raakt hierbij zwaar beschadigd. Het station wordt provisorisch hersteld. Een houten gebouw doet dienst als plaatskaartenkantoor. Langs het perron is een rijtuig geplaatst als wachtkamer. In de jaren daarop wordt het station hersteld. In de avond van 3 oktober 1953 vertrekt de laatste trein uit het station en op 4 oktober 1953 is het station gesloten. Het treinverkeer rijdt vanaf dat moment vanaf Nieuwerkerk over de verlegde spoorlijn naar Rotterdam Noord.


Locomotiefdepot

Station Rotterdam Maas kende een locomotiefloods. Deze wordt in 1858 geopend.


In wordt de locomotiefloods gesloopt.

In het depot zijn tussen 1858 en 1953 de volgende series stoomlocomotieven in het depot gehuisvest:

  • 6000;
  • 8100


Mutaties



Locomlopen


In de zomerdienst van 1927 zijn in omloopgroep zes diensten opgenomen voor de serie 6000. Zij rijden voornamelijk treinen naar Gouda, Utrecht en Den Haag. Een enkele goederentrein staat ook op het programma.

Op 1953 worden geen diensten meer gesteld van uit het locomotiefdepot en wordt het depot opgeheven. Er zijn tot dat moment nog slechts diensten gesteld vanuit het depot.


Spoorlijnen

Het station was gelegen aan de Spoorlijn Utrecht - Rotterdam ter hoogte van kilometerpunt 52,3.