Rail Force One

Uit Somda RailWiki
Versie door Jeanne (overleg | bijdragen) op 9 aug 2019 om 13:09 (corr.)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

In 2016 wordt Rail Force One (RFO) opgericht. Het bedrijf is de vervoerder van de Rail Innovaters Group, waartoe ook RailReLease behoort (verhuurmaatschappij) en Raillogix (expediteur). Het bedrijf is actief in het rijden van incidentele treinen en in het autovervoer van uit Bad Bentheim naar Amersfoort en de plaatsing er van bij de klant.

Het materieelpark bestaat uit vier locomotieven van de serie 1600, welke door de Rail Innovaters Group worden verhuurd aan Rail Force One. De locomotieven zijn overgenomen uit de boedel van Locon naar haar faillissement. Het zijn de 1828, 1829, 1830, 1831 en 1837. In juli 2018 is de 1829 in de grijze kleurstelling van Rail Force One gebracht. De overige locomotieven zijn nog voorzien van de huisstijl van Locon. Voor het grensoverschrijdende vervoer least Rail Force One diverse locomotieven van de Baureihe 186 en 189. Daarnaast beschikt het bedrijf over enkele diesellocomotieven, zoals de 6702, welke nog de oranje/witte kleurstelling van Locon heeft en is getooid met het nummer 9802. Ook zet het bedrijf enkele rangeerlocomotieven van de serie 600 (gehuurd van andere bedrijven) in. Zo is de 9702 van Jacko Fijn actief in Amersfoort met het rijden van autotreinen naar importeur PON in Leusden. Moderne tractie is te vinden in een locomotief van het type G1206.

In juni 2017 rijdt Rail Force One haar eerste ritten. Met ingang van oktober 2017 rijdt Rail Force One twee keer in de week een containertrein vanaf de Maasvlakte naar Trier. Voor opdrachtgever BLG rijdt RFO twee tot drie keer per week een trein met bestelauto's van de Volkswagen groep uit Bad Bentheim naar Amersfoort. Dit vervoer rijdt RFO sinds eind januari 2018. Ook de plaatsing bij Pon in Leusden neemt RFO voor haar rekening. RFO neemt op 3 september 2018 het vervoer van auto's vanuit Amersfoort naar PON over van DB Cargo. Deze treinen bevatten auto's van de Volkswagen groep. Tussen juni en augustus 2018 reed RFO dagelijks een trein met staalplakken of coils vanuit Beverwijk naar diverse terminals van VCK in het westelijk havengebied in Amsterdam. Sinds 1 oktober 2018 rijdt RFO graantreinen uit Amersfoort naar Barneveld. De aanvoer vanuit Hongarije wordt eveneens door RFO verzorgd. Daarnaast rijdt RFO de autotreinen uit Bad Bentheim naar Amersfoort per 1 oktober 2018. Eveneens per 1 oktober 2018 verzorgt RFO de last mile van de containertreinen uit het Italiaanse Melzo voor de vervoerders BLS/Captrain in het Westelijk havengebied van Amsterdam tussen het emplacement Aziëhaven en de TMA terminal. Deze trein rijdt drie keer in de week. Voor het rijden van deze treinen wordt de 6702 ingezet. Medio oktober 2018 gaat RFO tweek keer per maand een trein met stookolie rijden vanuit Bad Bentheim naar de OOC in Oss.

Sinds rijdt RFO drie tot vier keer in de maand aluminium in schuifwandwagens vanuit Steinweg in de Botlek en Waalhaven naar Bad Bentheim. De bestemming van deze trein is Székesfehérvár in Hongarije. Dit vervoer is eerder door Captrain gereden.

In neemt RFO het vervoer van staal over van Captrain. Dit vervoer rijdt op maandag vanuit Tata Steel in Beverwijk naar Neuss. Op vrijdag keert de trein terug naar Beverwijk. De wagenset rijdt op zaterdag vanuit Beverwijk naar Moerdijk, waar Wuppermann wordt bediend.

In de zomer van 2018 rijdt RFO in verband met het lage water kolentreinen vanaf de EECV in Europoort naar Oberhausen. In november 2018 neemt HSL dit vervoer over.