Purmerend Overwhere

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Purmerend Overwhere is een van de stations in Purmerend. De verkorting van het station is Pmo.

Geschiedenis

Om de kruisingen in het station van Purmerend te verbeteren, werd aan de noordzijde van de plaats een nieuw station gebouwd aan de overzijde van rivier de Where en de bijbehorende woonwijk. Het station is ontworpen door C. Douma.

Het station werd op 24 september 1971 (ingang winterdienst 1971) geopend. De openingsplechtigheid vond plaats met een Plan U. Dit treinstel was afkomstig uit Hoorn. Na de openingsceremonie reed het treinstel naar Purmerend en vandaar naar Amsterdam om de genodigden weer terug te brengen.

Qua beveiliging is het station een stukje relaisbeveiliging met een klassiek bloktoestel. Per 12 december 1982 wordt het station bediend vanaf post Amsterdam door een CVL gestuurde beveiliging. Hiermee komt de klassieke beveiliging te vervallen.


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de Enkhuizerlijn.


Dienstregeling

Bij de opening van het station werden de kruisingen van de treinen tussen Amsterdam en Enkhuizen verlegd van Purmerend naar het nieuwe station. Dit zorgde voor ontspanning in de dienstregeling. Het beginpunt van trein 7684 werd daarom ook verlegd van Purmerend naar Purmerend Overwhere. In de dienstregeling 1973/1974 werd een tweede voortrein toegevoegd, de 7686, welke vanaf Purmerend Overwhere vertrok. Vanaf 24 mei 1974 is het traject elektrisch te berijden en neemt de treinserie 4500 de plaats in van de serie 7600. De voortreinen uit de serie 7600 worden vervangen door spitstreinen van de serie 14500. In de avonduren komen daar twee eindigende spitstreinen bij.


Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2018) stoppen de volgende treinseries te Purmerend Overwhere:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
3300 Hoorn Kersenboogerd Leiden SLT

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2018) rijden de volgende treinseries voorbij Purmerend Overwhere:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
2900 Enkhuizen Maastricht VIRM
3900 Enkhuizen Heerlen VIRM
4500 Enkhuizen Amsterdam Centraal DDM-1/VIRM