Oss

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Oss een de stations van de Brabantse gemeente Oss. De verkorting van het station is O.

Geschiedenis

Tijdens het moderniseren van de spoorlijn tussen 's-Hertogenbosch en Nijmegen in 1981 wordt het emplacement gesaneerd. Er blijven nog twee sporen over naast de reizigerssporen. Tegelijkertijd wordt het oude station vervangen door een nieuw station.


Eerste station

Op 4 juni 1881 geopend.


Tweede station

Op 1982 geopend.


Laad- en losplaats

Stamlijn

Aan de westzijde van het station wordt in 18 een stamlijn langs de Stationsweg aangelegd. Deze eindigt in de Fabrieksstraat bij de firma Jurgens. Nabij de kruising Walplein, Walstraat en Molenstraat is een aansluiting naar de firma van der Bergh. Tussen 1882 en 1903 ligt hier een draaischijf om wagens naar de aansluiting te brengen. In 1903 eindigt het vervoer naar van der Bergh en wordt de draaischijf buiten dienst gesteld. Het spoor wordt recht getrokken. In 1919 wordt de stamlijn meer naar het westen aangelegd en wordt de oude stamlijn door de stad verlaten. De nieuwe stamlijn loopt langs de Lievekamplaan naar de firma Jurgens. In de Brouwersstraat wordt een weegbrug geplaatst. In 1976 wordt de stamlijn gesloten.


Stamlijn Elzenburg

In 197 wordt begonnen met de aanleg van een stamlijn naar het bedrijventerrein Elzenburg, aan de noordzijde van de stad. Dit bedrijventerrein werd in de jaren '60 ontwikkeld. De opening van de stamlijn vond plaats op 1979. De stamlijn takt ongeveer een kilometer ten oosten van het station af naar het noorden langs de Megensebaan, waar een omloopspoor is. Ter hoogte van de Waalkade steekt het spoor terug tot aan het terrein van Harry Vos. In 1985 wordt de stamlijn naar het noorden toe verlengd, tot aan de silo's van Cehave. In de jaren '90 neemt het vervoer af en leidt de stamlijn een zieltogend bestaan. In 1999 rijdt de laatste trein met graan. Op 27 december 2005 wordt de stamlijn weer aangedaan. Ditmaal door een containertrein van ACTS naar het Oostenrijkse Linz. De trein maakte in Oss een ongeplande tussenstop om een vijftal containers goed op de containerdraagwagens te plaatsen. Dit gebeurde op de stamlijn met een reachstacker van Vos Logistics. Met de komst van de OOC (Osse Overslag Centrale) in Oss wordt de stamlijn opgeknapt, verlengd en voorzien van twee kopsporen. In september 2009 zijn de werkzaamheden na het opknappen van de stamlijn gereed. In 2016 zijn maatregelen genomen tegen geluid en om er voor te zorgen dat er per dag 4 treinen kunnen rijden. De aansluiting naar de hoofdlijn wordt ruimer aangelegd, zodat het gepiep van de wielen met de spoorstaven verminderd. Vanaf november 2019 worden maatregelen genomen bij de overweg bij Agrifirm aan de Waalkade. Hier zijn in 2019 een tweetal aanrijdingen geweest tussen een trein en een vrachtwagen. Op de poort komt een zwaailicht, die door de machinist geactiveerd kan worden, zodat de chauffeurs die van het terrein rijden gewaarschuwd worden dat er een trein in aantocht is. Daarnaast komen er andreaskruisen met verlichte borden. Voor een beter zicht worden de bomen nabij de overweg gekapt op het terrein van Agrifirm.

  • Cehave

De Osse vestiging van Cehave diende als reserve voor de vestigingen van Cehave in Veghel en 's-Hertogenbosch. Wanneer hier geen capaciteit is, wordt er uitgeweken naar Oss. In 1999 rijdt de laatste trein vanuit Frankrijk naar Cehave. Vanaf dat moment rijden de treinen enkel naar Veghel, omdat het binnenlandse graanvervoer vanuit EBS in de Europoort en Igma in Amsterdam Westhaven weg valt. Op 4 juni 2008 rijdt de RRF 17 een rit van naar Oss met vier rijtuigen van Herik Rail en vier graanwagons. Deze rit wordt gereden om te zien of het mogelijk is om graantreinen naar Cehave te laten rijden. Op 25 juni 2008 bracht Rail4Chem een graantrein vanuit Emmerich naar Oss. De treinen rijden vanaf dat moment wekelijks. De treinen worden vanaf het station naar CeHaVe gereden door RRF, welke locomotief 105 in Oss stationeerde. Sporadisch vindt er aanvoer plaats vanuit Frankrijk. In september en oktober 2008 worden enkele treinen met mais naar CHV gereden door RRF. In 2010 rijdt de laatste trein. De losput en de bijbehorende silo zijn in 201 gesloopt.


  • Osse Overslag Centrale (OOC)

In 2007 wordt de OOC eigenaar van een terrein dat gelegen is tussen de CeHaVe en de Burgemeester van Veldhuizenhaven. Er worden twee sporen aangelegd, welke in het verlengde liggen van het spoor van de CeHaVe. In februari 2009 zijn de sporen gereed. Er kunnen op ieder spoor 6 à 8 vierassige wagens geplaatst worden. In 2013 wordt een losinstallatie voor stookolie geïnstalleerd. Op het terrein vindt overslag plaats van diverse producten, zoals bietenpulp, stookolie, graan, biobrandstoffen, houtsnippers. Op 6 oktober 2009 wordt door de RRF 105 de eerste trein gebracht. Het is een trein met suikerbietenpulp uit het Duitse Ochsenfurt voor de veevoerbedrijven in de regio. De trein werd aangebracht door DB Schenker. In 2010 wordt door ACTS houtsnippers naar Stendal afgevoerd. In 2010 en 2011 wordt door Rurtalbahn graan aangevoerd. Tot 2014 rijden de vervoerders Captrain, LTE en RRF graantreinen naar Oss. DB Schenker en opvolger DB Cargo rijdt tot en met 2018 bij vlagen treinen met suikerbietenpulp vanuit Duitsland en Oostenrijk naar Oss. Vanaf 2013 zijn diverse vervoerders actief in het vervoer van stookolie naar Oss. Het gaat vaak om kortlopende contracten met herkomst uit diverse landen in Europa. Per binnenvaart gaat de olie naar Rotterdam of Antwerpen. In mei 2015 wordt een proef gehouden met het vervoer van containers naar het Poolse Rzepin. Dit is in augustus 2015 verhuisd naar Tilburg vanwege overlast van geluid. Voor het rangeerwerk wordt de 691 gebruikt door OOC Rail. Zij rijden op licentie van HSL Logistik. Na het faillissement van HSL Logistik wordt er gereden op de licentie van . Eind maart 2017 verhuist een deel van het vervoer van Vopak in Vlaardingen naar OOC. LTE rijdt één à twee keer per maand een trein met zonnebloemolie uit Hongarije naar Oss. Per schip gaat de olie naar Rotterdam. In april 2017 rijdt HSL Logistik zijn laatste trein met stookolie naar Oss. In oktober 2017 rijden Independent Rail Partner en Captrain stookolie, nadat het vervoer een half jaar stil had gelegen. In december 2018 en januari 2019 rijdt Lineas vier treinen met kunstmest naar het Duitse Regensburg. In februari 2019 neemt RRF de maandelijkse aanvoer van een ketelwagen Fungicide over van Captrain. De ketelwagen is afkomstig uit het Franse . Na lossing wordt de ketelwagen naar overgebracht en hier gecombineerd met de lege autotrein uit Sloe naar Keulen.


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de Spoorlijn Tilburg - Nijmegen.


Dienstregeling

Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2020) stoppen de volgende treinseries te Oss:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
3600 Zwolle Roosendaal DDZ/ICMm
4400 Oss Deurne FLIRT
6600 Arnhem Centraal Dordrecht FLIRT


Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2020) stoppen alle treinseries te Oss.