Oss

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Oss een de stations van de Brabantse gemeente Oss. De verkorting van het station is O.

Geschiedenis

Eerste station

Tweede station

Laad- en losplaats

Stamlijn Elzenburg

In de jaren '90 neemt het vervoer af en leidt de stamlijn een zieltogend bestaan. Met de komst van de OOC in Oss wordt de stamlijn verlengd en voorzien van twee kopsporen. In september 2009 zijn de werkzaamheden na het opknappen van de stamlijn gereed. In 2016 zijn maatregelen genomen tegen geluid en om er voor te zorgen dat er per dag 4 treinen kunnen rijden.

  • Cehave

Op 4 juni 2008 rijdt de RRF 17 een rit van naar Oss met vier rijtuigen van Herik Rail en vier graanwagons. Deze rit wordt gereden om te zien of het mogelijk is om graantreinen naar Cehave te laten rijden. In september en oktober 2008 worden enkele treinen met mais naar CHV gereden door RRF.


  • Osse Overslag Centrale (OOC)

Vervoer van bietenpulp, stookolie, graan, biobrandstoffen, houtsnippers. In mei 2015 wordt een proef gehouden met het vervoer van containers naar het Poolse Rzepin. Dit is in augustus 2015 verhuisd naar Tilburg vanwege overlast van geluid. Voor het rangeerwerk wordt de 691 gebruikt door OOC Rail. Zij rijden op licentie van HSL Logistik. Na het faillissement van HSL Logistik wordt er gereden op de licentie van . Eind maart 2017 verhuist een deel van het vervoer van Vopak in Vlaardingen naar OOC. LTE rijdt één à twee keer per maand een trein met zonnebloemolie uit Hongarije naar Oss. In april 2017 rijdt HSL Logistik zijn laatste trein met stookolie naar Oss. In oktober 2017 rijden Independent Rail Partner en Captrain stookolie, nadat het vervoer een half jaar stil had gelegen.


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de Spoorlijn Tilburg - Nijmegen.


Dienstregeling

Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2018) stoppen de volgende treinseries te Oss:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
3600 Zwolle Roosendaal ICMm
4400 's-Hertogenbosch Arnhem FLIRT
6700 's-Hertogenbosch Oss FLIRT


Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2018) stoppen alle treinseries te Oss.