Oosterspoorweg traject Amsterdam Centraal - Zutphen: verschil tussen versies

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
(dienstregeling.)
(21 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 3: Regel 3:
 
='''Geschiedenis'''=
 
='''Geschiedenis'''=
  
 
+
In 1870 verkrijgt de [[HIJSM (Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij)|HIJSM]] een concessie voor het aanleggen van een spoorlijn vanuit Amsterdam via Hilversum, Amersfoort en Apeldoorn naar Zutphen. In Hilversum wordt een zijtak naar Utrecht aangelegd.
  
  
Regel 15: Regel 15:
  
  
Op 7 april 1968 komt de geautomatiseerde beveiliging tussen Assel en de Deventer IJselbrug in dienst gesteld. De CVL bediening sluit in Assel aan op de NX beveiliging tussen Amersfoort en Assel. Deze beveiling wordt bediend door de CVL post in Deventer. Hiermee komen 9 blokposten, waaronder Post T in Apeldoorn te vervallen.
+
Op 7 april 1968 komt de geautomatiseerde beveiliging tussen [[Assel]] en de Deventer IJselbrug in dienst gesteld. De CVL bediening sluit in Assel aan op de NX beveiliging tussen Amersfoort en Assel. Deze beveiling wordt bediend door de CVL post in Deventer. Hiermee komen 9 blokposten, waaronder Post T in Apeldoorn te vervallen.
 +
 
 +
 
 +
=='''Opening & ingebruikname'''==
  
 +
Op 10 juni 1874 wordt het traject tussen Amsterdam en Amersfoort in gebruik genomen. Op 15 mei 1876 wordt het traject tussen Amersfoort en Zutphen in gebruik genomen. Tevens komt op deze datum de 4,22 km lange zijtak naar Paleis Het Loo (Plo) in dienst, waardoor vanaf dan mogelijk is om van uit Amsterdam rechtstreeks naar Het Loo te rijden. Vanaf 1887 tussen km 0,8 en km 3,0 gemeenschappelijk in gebruik met de KNLS [[Spoorlijn Apeldoorn – Hattem NCS|spoorlijn Apeldoorn – Hattem NCS]]. In het voorjaar 1953 werd deze zijtak opgeheven en in het jaar daarop opgebroken met uitzondering van gemeenschappelijk gedeelte van de spoorlijn Apeldoorn – Hattem NCS.
  
 
=='''Wijzigingen'''==
 
=='''Wijzigingen'''==
Regel 24: Regel 28:
 
* In het najaar van 1949 wordt begonnen om het traject Amersfoort - [[Enschede]] te elektrificeren. Op 1 januari 1951 is het mogelijk om tussen Amersfoort en Apeldoorn elektrisch te rijden. Tussen de beide plaatsen zijn drie onderstations en drie schakelstations gebouwd. Op dit baanvak worden voor het eerst betonconstructies van voorgespannen beton gebruikt.  
 
* In het najaar van 1949 wordt begonnen om het traject Amersfoort - [[Enschede]] te elektrificeren. Op 1 januari 1951 is het mogelijk om tussen Amersfoort en Apeldoorn elektrisch te rijden. Tussen de beide plaatsen zijn drie onderstations en drie schakelstations gebouwd. Op dit baanvak worden voor het eerst betonconstructies van voorgespannen beton gebruikt.  
  
 +
* In 195 wordt begonnen met het verleggen van de sporen ten noorden van [[Naarden-Bussum]]. Dit verleggen is nodig in verband met de aanleg van een nieuwe brug over de Karnemelksloot. De nieuwe situatie wordt op  1953 in gebruik genomen.
 +
* In 1953 wordt het gedeelte tussen Klarenbeek en Zutphen voorzien van betonnen dwarsliggers in plaatsen houten dwarsliggers. De betonnen dwarsliggers zijn duurzamer en goedkoper dan de houten dwarsliggers.
 +
 +
* Met ingang van 29 september 1968 wordt de snelheid op het baanvak verhoogd tot 130 kilometer per uur.
  
  
* Met ingang van 29 september 1968 wordt de snelheid op het baanvak verhoogd tot 130 kilometer per uur.
+
 
 +
* In 197 wordt begonnen met de bouw van een [[Muiderspoorbrug|nieuwe spoorbrug]] over het Amsterdam-Rijnkanaal bij Weesp. Deze brug is ontworpen door architect K. van der Gast. Het is een zogenoemde verstijfde staafboogbrug. De brug bestaat uit twee aanbruggen in vakwerkconstructie met in het midden een boogbrug. Het booggedeelte is gebouwd op de vakwerkconstructie. De gehele brug is geklonken. De brug heeft een lengte van 251 meter, een breedte van 12,5 meter en een hoogte van 34 meter. Op 5 februari 1972 wordt een deel (10 van de 18 middenoverspanningen en 16 boogdelen en hangers) van de overspanning op zijn plaats gebracht. Op 6 en 7 april 1972 worden de nieuwe sporen voor het eerst bereden door vier gekoppelde diesellocomotieven van de serie . In de nacht van 4 op 5 augustus 1973 worden de laatste werkzaamheden verricht aan het spoor over de nieuwe spoorbrug. In de nacht van 6 op 7 oktober 1973 wordt de brug en het spoor in gebruik genomen.
 +
 
 +
 
 +
 
 +
* In 199 wordt begonnen met het verdubbelen van het spoor tussen Weesp en Gaasperdammerweg Aansluiting. Voor deze verdubbeling is ook een nieuwe brug gebouwd. Deze brug is identiek aan de brug uit 1973. In tegenstelling tot de oude brug, is de nieuwe brug gelast. Op  1995 wordt deze brug in gebruik genomen. Het derde spoor van deze verdubbeling komt op  1996 in dienst. Op  1997 komt het vierde spoor in dienst.
 +
 
 +
 
 +
* In oktober 2013 worden nieuwe wissels geplaatst bij Gaasperdammerweg Aansluiting. Deze wissels vervangen de hogesnelheidswissels tussen de buitenste sporen naar Weesp en de sporen naar Diemen Zuid. Met deze kortere wissels (geschikt voor een snelheid van 80 km/u) wordt er ruimte gemaakt voor de aanleg van onderdoorgangen voor de te verleggen snelweg A9. In het weekend van 5 en 6 november 2016 worden de twee bestaande bruggen over de Vecht bij Weesp voorzien van nieuwe brugdekken. Deze zijn stiller en openen sneller. Hiermee is het mogelijk in de spits 40 treinen per uur over de bruggen te laten rijden.. In het weekend van 15 tot en met 17 april 2017 worden nieuwe hogesnelheidswissels geplaatst bij Gaasperdammerweg Aansluiting. Hiermee kan de volledige vooraansluiting weer op baanvaksnelheid bereden worden. De wissels verbinden de sporen van de Schiphollijn met de buitenste sporen van de Oosterspoorlijn naar Weesp. Deze nieuwe wissels vervangen de wissels die in oktober 2013 zijn aangelegd. De nieuwe wissels zijn vanwege hun lengte oostelijker geplaatst dan de oude uit oktober 2013, maar zij liggen wel op de plek waar voorheen ook hogesnelheidswissels hebben gelegen.
 +
* In 2019 is de spoorsituatie ten noorden van Naarden-Bussum terug gebracht naar de situatie van voor de wijzigingen in 1953. Hiermee volgt de spoorlijn de oorspronkelijke route uit 1874. Over de Karnemelksloot wordt een nieuwe brug aangelegd voor het treinverkeer. De boog die de spoorlijn maakt wordt onder verkanting aangelegd, zodat er met hogere snelheden gereden kan worden. Het stationsemplacement van Naarden-Bussum wordt tegelijkertijd eenvoudiger gemaakt. De twee inhaalsporen, het goederenspoor aan de westzijde en perronspoor 3 komen te vervallen. Hiermee wordt het station een halte aan de vrije baan. Er kan nog wel worden gekeerd langs de perrons. Daarnaast wordt de snelheid verhoogd van 80 naar 130 kilometer per uur. In het weekeinde van 24 en 25 november 2018 vinden voorbereidende werkzaamheden plaats. In augustus 2019 is tijdens een periode van 23 dagen de sporensituatie aangepast. Nabij [[Bussum Zuid]] zal er een nieuwe aansluiting worden gerealiseerd naar [[Crailoo Magazijn Bovenbouw|Crailoo]].
  
  
 
='''Stations'''=
 
='''Stations'''=
  
 +
Langs de spoorlijn zijn in totaal 33 station geweest. In de loop van de tijd zijn er 16 stations gesloten.
 +
 +
'''''Amsterdam Centraal'''''
 +
 +
Het station ligt op kilometer punt 0,0
 +
 +
'''''Oosterdok'''''
 +
 +
Het station lag op kilometer punt 0,7.
 +
 +
'''''Kattenburgerbrug'''''
 +
 +
Het station lag op kilometer punt 1,8.
 +
 +
'''''Sint Anthoniedijk'''''
 +
 +
Het station lag op kilometer punt 3,1.
 +
 +
'''''Amsterdam Muiderpoort'''''
 +
 +
Het station ligt op kilometer punt 3,9.
 +
 +
'''''Amsterdam Science Park'''''
 +
 +
Het station ligt op kilometer punt 5,3.
 +
 +
'''''Diemen'''''
 +
 +
Het station ligt op kilometer punt 6,7.
 +
 +
'''''Overweg langs den Diemen'''''
 +
 +
Het station lag op kilometer punt 8,2.
 +
 +
'''''Weesp'''''
 +
 +
Het station ligt op kilometer punt 13,2.
 +
 +
'''''Keverdijksche Weg'''''
 +
 +
Het station lag op kilometer punt 16,6.
 +
 +
'''''Naarden-Bussum'''''
 +
 +
Het station ligt op kilometer punt 22,1.
 +
 +
'''''Heerenstraat'''''
 +
 +
Het station lag op kilometer punt 23,0.
 +
 +
'''''Bussum Zuid'''''
 +
 +
Het station ligt op kilometer punt 23,8.
 +
 +
'''''Grintweg'''''
 +
 +
Het station lag op kilometer punt 23,9.
 +
 +
'''''Kraailooschenweg'''''
 +
 +
Het station lag op kilometer punt 26,2.
 +
 +
'''''Hilversum Media Park'''''
 +
 +
Het station ligt op kilometer punt 26,9.
 +
 +
'''''Hilversum'''''
 +
 +
Het station ligt op kilometer punt 28,4.
  
 +
'''''Zwarte Weg'''''
 +
 +
Het station lag op kilometer punt 31,4.
 +
 +
'''''Baarn'''''
 +
 +
Het station ligt op kilometer punt 36,5.
 +
 +
'''''Groote Melmweg'''''
 +
 +
Het station lag op kilometer punt 38,3.
  
 
'''''Amersfoort'''''
 
'''''Amersfoort'''''
  
 +
Het station ligt op kilometer punt 44,4.
 +
 +
'''''Hoevelaken'''''
 +
 +
Het station ligt op kilometer punt 51,4.
 +
 +
'''''Terschuur'''''
 +
 +
Het station lag op kilometer punt 54,1.
 +
 +
'''''Barneveld-Voorthuizen'''''
 +
 +
Het station lag op kilometer punt 61,0.
 +
 +
'''''Stroe'''''
 +
 +
Het station lag op kilometer punt 68,0.
 +
 +
'''''Kootwijk'''''
 +
 +
Het station lag op kilometer punt 74,3.
 +
 +
'''''Assel'''''
 +
 +
Het station lag op kilometer punt 78,1.
 +
 +
'''''Apeldoorn'''''
 +
 +
Het station ligt op kilometer punt 88,0.
 +
 +
'''''Apeldoorn De Maten'''''
 +
 +
Het station ligt op kilometer punt 90,3.
  
 +
'''''Klarenbeek'''''
  
='''Ingebruikname'''=
+
Het station ligt op kilometer punt 96,8.
  
 +
'''''Voorst-Empe'''''
  
 +
Het station ligt op kilometer punt 101,4.
  
=='''Dienstregeling'''==
+
'''''Hoven'''''
  
 +
Het station lag op kilometer punt 104,6.
 +
 +
'''''Zutphen'''''
 +
 +
Het station ligt op kilometer punt 105,7.
 +
 +
 +
=='''Aansluitingen'''==
 +
 +
 +
Tussen Bussum en Hilversum wordt in 19 de aansluiting naar de zandafgraving bij [[Crailoo Magazijn Bovenbouw|Crailoo]] gerealiseerd.
 +
 +
Ten westen van van het station Apeldoorn is een aansluiting naar de [[Loolijn]]. Dit is de spoorlijn naar Paleis Het Loo, welke op verzoek van Koning Willem III is aangelegd. In 1954 wordt de spoorlijn opgebroken.
 +
 +
 +
='''Dienstregeling'''=
 +
 +
 +
 +
Vanaf 3 januari 1951 rijden de treinen elektrisch tussen Amersfoort en Apeldoorn. Dit zijn de pendeltreinen tussen Utrecht en Amersfoort die verlengd zijn. Vanaf 22 januari 1951 worden deze treinen aangevuld met acht tweeuurssneltreinen en vier exprestreinen naar Enschede. Nadat in mei 1951 de spoorlijn van Amersfoort naar Enschede is geëlektrificeerd, wordt de elektrische uurdienst ingevoerd. Eens in de twee uur rijdt er een trein van Amsterdam naar naar Enschede. Het andere uur rijdt er een trein van Rotterdam/Den Haag naar Enschede. Daarnaast rijden er vier getrokken exprestreinen tussen Amsterdam en Enschede. Vanaf oktober 1951, het begin van de winterdienstregeling, worden de getrokken snel- en exprestreinen vervangen door de nieuwe [[Mat'46 - Treinstellen Materieel 1946 (Muizenneus)|treinstellen Materieel '46]].
 +
 +
 +
Ingaande de zomerdienstregeling van 23 mei 1954 was het de bedoeling om het nieuwe [[DE - Treinstellen DE (Blauwe Engel)|dieselmaterieel]] in te gaan zetten op het traject Apeldoorn - [[Zutphen]] - [[Winterswijk]]. Maar door vertraging in de aflevering van het materieel vindt deze inzet pas vanaf 3 oktober 1954, ingaande de winterdienst, plaats. In de zomerdienstregeling van 22 mei 1955 gaan de stoptreinen uit Zwolle niet meer naar Amsterdam, maar krijgen Utrecht als eindpunt. In Amersfoort is er aansluiting op de stoptreinen die om en om naar Alkmaar en Uitgeest rijden.
  
  
Vanaf 3 januari 1951 rijden de treinen elektrisch tussen Amersfoort en Apeldoorn. Dit zijn de pendeltreinen tussen Utrecht en Amersfoort die verlengd zijn. Vanaf 22 januari 1951 worden deze treinen aangevuld met acht tweeuurssneltreinen en vier exprestreinen naar Enschede.
 
  
 
Met ingang van de zomerdienstregeling 1969 gaat de stoptrein van Enschede naar Apeldoorn doorrijden naar Amsterdam. In Amersfoort wordt aansluiting geboden op de treinen richting Rotterdam/Den Haag. Tussen Amersfoort en Amsterdam stopt deze trein alleen in Hilversum. Tussen Apeldoorn en Zutphen worden extra treinen toegevoegd.
 
Met ingang van de zomerdienstregeling 1969 gaat de stoptrein van Enschede naar Apeldoorn doorrijden naar Amsterdam. In Amersfoort wordt aansluiting geboden op de treinen richting Rotterdam/Den Haag. Tussen Amersfoort en Amsterdam stopt deze trein alleen in Hilversum. Tussen Apeldoorn en Zutphen worden extra treinen toegevoegd.
  
==='''Opening'''===
 
  
 +
='''Ongevallen'''=
 +
 +
 +
 +
{{Navigatie Oosterspoorweg traject Amsterdam Centraal - Zutphen}}
  
 
[[Categorie: Spoorlijnen]]
 
[[Categorie: Spoorlijnen]]

Versie van 14 jan 2023 17:15

De Oosterspoorlijn is de spoorlijn tussen Amsterdam Centraal en Zutphen via Amersfoort en heeft een lengte van 105,7 kilometer. In Hilversum is een zijlijn aangelegd naar Lunetten.

Geschiedenis

In 1870 verkrijgt de HIJSM een concessie voor het aanleggen van een spoorlijn vanuit Amsterdam via Hilversum, Amersfoort en Apeldoorn naar Zutphen. In Hilversum wordt een zijtak naar Utrecht aangelegd.


Aanleg

Beveiliging



Op 7 april 1968 komt de geautomatiseerde beveiliging tussen Assel en de Deventer IJselbrug in dienst gesteld. De CVL bediening sluit in Assel aan op de NX beveiliging tussen Amersfoort en Assel. Deze beveiling wordt bediend door de CVL post in Deventer. Hiermee komen 9 blokposten, waaronder Post T in Apeldoorn te vervallen.


Opening & ingebruikname

Op 10 juni 1874 wordt het traject tussen Amsterdam en Amersfoort in gebruik genomen. Op 15 mei 1876 wordt het traject tussen Amersfoort en Zutphen in gebruik genomen. Tevens komt op deze datum de 4,22 km lange zijtak naar Paleis Het Loo (Plo) in dienst, waardoor vanaf dan mogelijk is om van uit Amsterdam rechtstreeks naar Het Loo te rijden. Vanaf 1887 tussen km 0,8 en km 3,0 gemeenschappelijk in gebruik met de KNLS spoorlijn Apeldoorn – Hattem NCS. In het voorjaar 1953 werd deze zijtak opgeheven en in het jaar daarop opgebroken met uitzondering van gemeenschappelijk gedeelte van de spoorlijn Apeldoorn – Hattem NCS.

Wijzigingen

  • In het najaar van 1949 wordt begonnen om het traject Amersfoort - Enschede te elektrificeren. Op 1 januari 1951 is het mogelijk om tussen Amersfoort en Apeldoorn elektrisch te rijden. Tussen de beide plaatsen zijn drie onderstations en drie schakelstations gebouwd. Op dit baanvak worden voor het eerst betonconstructies van voorgespannen beton gebruikt.
  • In 195 wordt begonnen met het verleggen van de sporen ten noorden van Naarden-Bussum. Dit verleggen is nodig in verband met de aanleg van een nieuwe brug over de Karnemelksloot. De nieuwe situatie wordt op 1953 in gebruik genomen.
  • In 1953 wordt het gedeelte tussen Klarenbeek en Zutphen voorzien van betonnen dwarsliggers in plaatsen houten dwarsliggers. De betonnen dwarsliggers zijn duurzamer en goedkoper dan de houten dwarsliggers.
  • Met ingang van 29 september 1968 wordt de snelheid op het baanvak verhoogd tot 130 kilometer per uur.


  • In 197 wordt begonnen met de bouw van een nieuwe spoorbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal bij Weesp. Deze brug is ontworpen door architect K. van der Gast. Het is een zogenoemde verstijfde staafboogbrug. De brug bestaat uit twee aanbruggen in vakwerkconstructie met in het midden een boogbrug. Het booggedeelte is gebouwd op de vakwerkconstructie. De gehele brug is geklonken. De brug heeft een lengte van 251 meter, een breedte van 12,5 meter en een hoogte van 34 meter. Op 5 februari 1972 wordt een deel (10 van de 18 middenoverspanningen en 16 boogdelen en hangers) van de overspanning op zijn plaats gebracht. Op 6 en 7 april 1972 worden de nieuwe sporen voor het eerst bereden door vier gekoppelde diesellocomotieven van de serie . In de nacht van 4 op 5 augustus 1973 worden de laatste werkzaamheden verricht aan het spoor over de nieuwe spoorbrug. In de nacht van 6 op 7 oktober 1973 wordt de brug en het spoor in gebruik genomen.


  • In 199 wordt begonnen met het verdubbelen van het spoor tussen Weesp en Gaasperdammerweg Aansluiting. Voor deze verdubbeling is ook een nieuwe brug gebouwd. Deze brug is identiek aan de brug uit 1973. In tegenstelling tot de oude brug, is de nieuwe brug gelast. Op 1995 wordt deze brug in gebruik genomen. Het derde spoor van deze verdubbeling komt op 1996 in dienst. Op 1997 komt het vierde spoor in dienst.


  • In oktober 2013 worden nieuwe wissels geplaatst bij Gaasperdammerweg Aansluiting. Deze wissels vervangen de hogesnelheidswissels tussen de buitenste sporen naar Weesp en de sporen naar Diemen Zuid. Met deze kortere wissels (geschikt voor een snelheid van 80 km/u) wordt er ruimte gemaakt voor de aanleg van onderdoorgangen voor de te verleggen snelweg A9. In het weekend van 5 en 6 november 2016 worden de twee bestaande bruggen over de Vecht bij Weesp voorzien van nieuwe brugdekken. Deze zijn stiller en openen sneller. Hiermee is het mogelijk in de spits 40 treinen per uur over de bruggen te laten rijden.. In het weekend van 15 tot en met 17 april 2017 worden nieuwe hogesnelheidswissels geplaatst bij Gaasperdammerweg Aansluiting. Hiermee kan de volledige vooraansluiting weer op baanvaksnelheid bereden worden. De wissels verbinden de sporen van de Schiphollijn met de buitenste sporen van de Oosterspoorlijn naar Weesp. Deze nieuwe wissels vervangen de wissels die in oktober 2013 zijn aangelegd. De nieuwe wissels zijn vanwege hun lengte oostelijker geplaatst dan de oude uit oktober 2013, maar zij liggen wel op de plek waar voorheen ook hogesnelheidswissels hebben gelegen.
  • In 2019 is de spoorsituatie ten noorden van Naarden-Bussum terug gebracht naar de situatie van voor de wijzigingen in 1953. Hiermee volgt de spoorlijn de oorspronkelijke route uit 1874. Over de Karnemelksloot wordt een nieuwe brug aangelegd voor het treinverkeer. De boog die de spoorlijn maakt wordt onder verkanting aangelegd, zodat er met hogere snelheden gereden kan worden. Het stationsemplacement van Naarden-Bussum wordt tegelijkertijd eenvoudiger gemaakt. De twee inhaalsporen, het goederenspoor aan de westzijde en perronspoor 3 komen te vervallen. Hiermee wordt het station een halte aan de vrije baan. Er kan nog wel worden gekeerd langs de perrons. Daarnaast wordt de snelheid verhoogd van 80 naar 130 kilometer per uur. In het weekeinde van 24 en 25 november 2018 vinden voorbereidende werkzaamheden plaats. In augustus 2019 is tijdens een periode van 23 dagen de sporensituatie aangepast. Nabij Bussum Zuid zal er een nieuwe aansluiting worden gerealiseerd naar Crailoo.


Stations

Langs de spoorlijn zijn in totaal 33 station geweest. In de loop van de tijd zijn er 16 stations gesloten.

Amsterdam Centraal

Het station ligt op kilometer punt 0,0

Oosterdok

Het station lag op kilometer punt 0,7.

Kattenburgerbrug

Het station lag op kilometer punt 1,8.

Sint Anthoniedijk

Het station lag op kilometer punt 3,1.

Amsterdam Muiderpoort

Het station ligt op kilometer punt 3,9.

Amsterdam Science Park

Het station ligt op kilometer punt 5,3.

Diemen

Het station ligt op kilometer punt 6,7.

Overweg langs den Diemen

Het station lag op kilometer punt 8,2.

Weesp

Het station ligt op kilometer punt 13,2.

Keverdijksche Weg

Het station lag op kilometer punt 16,6.

Naarden-Bussum

Het station ligt op kilometer punt 22,1.

Heerenstraat

Het station lag op kilometer punt 23,0.

Bussum Zuid

Het station ligt op kilometer punt 23,8.

Grintweg

Het station lag op kilometer punt 23,9.

Kraailooschenweg

Het station lag op kilometer punt 26,2.

Hilversum Media Park

Het station ligt op kilometer punt 26,9.

Hilversum

Het station ligt op kilometer punt 28,4.

Zwarte Weg

Het station lag op kilometer punt 31,4.

Baarn

Het station ligt op kilometer punt 36,5.

Groote Melmweg

Het station lag op kilometer punt 38,3.

Amersfoort

Het station ligt op kilometer punt 44,4.

Hoevelaken

Het station ligt op kilometer punt 51,4.

Terschuur

Het station lag op kilometer punt 54,1.

Barneveld-Voorthuizen

Het station lag op kilometer punt 61,0.

Stroe

Het station lag op kilometer punt 68,0.

Kootwijk

Het station lag op kilometer punt 74,3.

Assel

Het station lag op kilometer punt 78,1.

Apeldoorn

Het station ligt op kilometer punt 88,0.

Apeldoorn De Maten

Het station ligt op kilometer punt 90,3.

Klarenbeek

Het station ligt op kilometer punt 96,8.

Voorst-Empe

Het station ligt op kilometer punt 101,4.

Hoven

Het station lag op kilometer punt 104,6.

Zutphen

Het station ligt op kilometer punt 105,7.


Aansluitingen

Tussen Bussum en Hilversum wordt in 19 de aansluiting naar de zandafgraving bij Crailoo gerealiseerd.

Ten westen van van het station Apeldoorn is een aansluiting naar de Loolijn. Dit is de spoorlijn naar Paleis Het Loo, welke op verzoek van Koning Willem III is aangelegd. In 1954 wordt de spoorlijn opgebroken.


Dienstregeling

Vanaf 3 januari 1951 rijden de treinen elektrisch tussen Amersfoort en Apeldoorn. Dit zijn de pendeltreinen tussen Utrecht en Amersfoort die verlengd zijn. Vanaf 22 januari 1951 worden deze treinen aangevuld met acht tweeuurssneltreinen en vier exprestreinen naar Enschede. Nadat in mei 1951 de spoorlijn van Amersfoort naar Enschede is geëlektrificeerd, wordt de elektrische uurdienst ingevoerd. Eens in de twee uur rijdt er een trein van Amsterdam naar naar Enschede. Het andere uur rijdt er een trein van Rotterdam/Den Haag naar Enschede. Daarnaast rijden er vier getrokken exprestreinen tussen Amsterdam en Enschede. Vanaf oktober 1951, het begin van de winterdienstregeling, worden de getrokken snel- en exprestreinen vervangen door de nieuwe treinstellen Materieel '46.


Ingaande de zomerdienstregeling van 23 mei 1954 was het de bedoeling om het nieuwe dieselmaterieel in te gaan zetten op het traject Apeldoorn - Zutphen - Winterswijk. Maar door vertraging in de aflevering van het materieel vindt deze inzet pas vanaf 3 oktober 1954, ingaande de winterdienst, plaats. In de zomerdienstregeling van 22 mei 1955 gaan de stoptreinen uit Zwolle niet meer naar Amsterdam, maar krijgen Utrecht als eindpunt. In Amersfoort is er aansluiting op de stoptreinen die om en om naar Alkmaar en Uitgeest rijden.


Met ingang van de zomerdienstregeling 1969 gaat de stoptrein van Enschede naar Apeldoorn doorrijden naar Amsterdam. In Amersfoort wordt aansluiting geboden op de treinen richting Rotterdam/Den Haag. Tussen Amersfoort en Amsterdam stopt deze trein alleen in Hilversum. Tussen Apeldoorn en Zutphen worden extra treinen toegevoegd.


Ongevallen