Onderhoudsbedrijf Zwolle

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Ter vervanging van de oude werkplaats in Zwolle wordt in 1954 een nieuwe werkplaats geopend.

Geschiedenis

Met de komst van de nieuwe diesellocomotieven aan het begin van de jaren 50 worden er nieuwe lijnwerkplaatsen gebouwd. Op 4 januari 1954 wordt de nieuwe lijnwerkplaats van Zwolle geopend.


In oktober 2000 wordt een deel van het werk overgenomen dat in de te sluiten werkplaats van Amersfoort werd uitgevoerd. Het gaat vooral om wagons van ACTS, DVVO, RailPro en spooraannemers. De werkzaamheden worden uitgevoerd in de oude locomotiefloods.


Uitbreiding

In mei 1955 wordt de uitbreiding van in gebruik genomen.


Werkzaamheden

Nieuw materieelMaterieel in onderhoud

De lijnwerkplaats is vooral een werkplaats voor het dieselmaterieel. Zo zijn alle typen diesellocomotieven en -treinstellen in onderhoud geweest.

Elektrisch materieel

Diesel materieel

Getrokken materieel

Mutaties

Ingaande de zomerdienst van 1954 worden motorrijtuigen DE1 en treinstellen DE2 uit Utrecht naar Zwolle overgeplaatst.

Per 25 september 1971 komen de rijtuigen Plan E voor de dieseldienst in onderhoud in Zwolle. De rijtuigen zijn afkomstig uit Amsterdam.


Sluiting

In de zomer van 2010 gesloten.


Na de sluiting

Na de sluiting wordt het onderhoudsbedrijf ingericht als technisch centrum. In dit centrum worden kleine herstellingen aan het materieel uitgevoerd, alsmede de tussenbeurten aan Plan V om de remblokken te vervangen. Als gevolg van het winterweer van de winter 2010/2011, wordt de werkplaats weer geopend om defect materieel te herstellen. Met name treinstellen DM'90 worden hier onder handen genomen om weer in dienst te worden gesteld.


Sloop

Op 2 juni 2016 wordt begonnen met de sloop van de laatste gebouwen. De gebouwen moeten plaats maken voor een brug die het nieuwe busstation verbindt.